Jaki olej do ZB Z18XER
Witam szykuję się do wymiany oleju w mojej Zafirze przebieg 169000. widzę że jest zalecany taki zestaw poprzedni właściciel lał olej castrol edge 5w30 mam nadzieję że nie będzie miało to negatywnego wpływu na silnik.
tOmki pisze:- wymieniać olej max co 15 kkm
- nie zalewać silnika olejami GM ani Castrol (zalewają Mobil1 5W50)
- przy każdej wymianie oleju stosować płukankę silnika (np. Liqui Molly Engine Flush 300 ml nr 2640)
- stosować dobry filtr oleju (Knecht OX401D, MANN+HUMMEL HU 612/2 X)
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Akurat olej Mobil 1 5w50, to dobry olej, tylko nie przeznaczony do tego silnika, to olej do silnika np. BMW M3.
Co Valvoline to dobry olej. Ja swój również takim zalałem.
Przy olejach należy zwracać uwagę by to nie był olej z hydrokrakingu (np. Elf 5w30), tylko pełny syntetyk.
Dobrze jest czytać etykiety.
Co Valvoline to dobry olej. Ja swój również takim zalałem.
Przy olejach należy zwracać uwagę by to nie był olej z hydrokrakingu (np. Elf 5w30), tylko pełny syntetyk.
Dobrze jest czytać etykiety.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Jaki wcześniej lałeś olej?
Jak nie wiesz co było wcześniej lane, dobrze jest przed wymianą zastosować płukankę.
Jak nie wiesz co było wcześniej lane, dobrze jest przed wymianą zastosować płukankę.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A czy przed wymianą zrobić płukankę Motor cleanem LM. Mam przejechane 120tyś ale wcześniejszy właściciel z tego co wiem różnie wymieniał olej co 15tys lub 30 tyś. A jak sprawdzałem luzy zaworowe to mechanik powiedział, że silnik nie jest zbyt czysty i ma trochę nagaru. Czy przed wymianą pojechać na autostradę i porządnie dać mu kopa a później odrazu wymienić olej. Jak sądzicie
Zakupiłem dzisiaj olej i filtr do Z18XER. Gdzieś tu na forum przeczytałem, że najlpiej kupić filtr Kneht. Mam do Was ogromną prośbę: otóż zakupiłem filtr o nr OX401D, tak gdzieś wyczytałem. I wydaje mi się, że jest strasznie mały. Raz wymieniałem filtr i mam nieodparte wrażenie, że był nieco większy. Czy ja nie poknociłem coś? Czy ktoś mógł by rozwiać moje wątpliwości. Dobry czy oddawać?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2016, 11:10 przez grzes, łącznie zmieniany 1 raz.
Zestaw jak na razie zestaw spisuje się bardo dobrze po małej regulacji gazu skończyły się falujące obroty gdzie wcześniej to był standard.MaxV pisze:Proszę Miras 134 o szybką odpowiedź bo muszę zrobić wymianę. Pozdrawiam.Miras134 pisze:Zdecydowałem się na taki zestaw
Olej Valvoline maxlife 5W40
Filtr oleju Knecht OX401D
Filtr powietrza Bosch
Ostatnio zmieniony 04 maja 2016, 08:41 przez Miras134, łącznie zmieniany 1 raz.