"uderzenie" przy zmianie biegów
Moderator: Sebu$
"uderzenie" przy zmianie biegów
Ostatnio mojej Zafirce ciągle się coś przytrafia.
Wczoraj zaobserwowałem, że podczas zmiany biegów następuje tak jakby uderzenie/stuk.
Co może być przyczyną takiego zachowania ?
Wczoraj zaobserwowałem, że podczas zmiany biegów następuje tak jakby uderzenie/stuk.
Co może być przyczyną takiego zachowania ?
Opcje są na moje oko 3:
1. Wyrobiony koszyczek gałki zmiany biegów - masa tematów na forum, na YT poradnik jak wymienić, koszta niewielkie, troszkę pracy manualnej
2. Linki/cięgna do zmiany biegów do regulacji
3. Jeżeli dzieje się tak tylko na zimnym silniku, na krótkich trasach to do powyższych może dołączyć także stary olej w skrzyni biegów
1. Wyrobiony koszyczek gałki zmiany biegów - masa tematów na forum, na YT poradnik jak wymienić, koszta niewielkie, troszkę pracy manualnej
2. Linki/cięgna do zmiany biegów do regulacji
3. Jeżeli dzieje się tak tylko na zimnym silniku, na krótkich trasach to do powyższych może dołączyć także stary olej w skrzyni biegów
Koszyczek był niedawno wymieniany, wtedy użyty został również specjalny smar do kuli zmiany biegów. Czyżby tak szybko się zużył
Olej w skrzyni też był wymieniany w tym samym czasie.
Miało to miejsce w maju 2015 r.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=300
Olej w skrzyni też był wymieniany w tym samym czasie.
Miało to miejsce w maju 2015 r.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=300
Ostatnio zmieniony 04 lut 2016, 18:18 przez ekmir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Model:
Witam, ja osobiście to bym pojechał gdzieś na kanał ewentualnie jakiś najazd i zobaczył wszystkie 4 poduszki wizualnie a jeśli bym nic nie zobaczył to bym spróbował ruszać ręcznie całą jednostką napędową ( silnik ze skrzynią) i nasłuchiwał stuków i patrzyłbym jak zachowują się poduszki przy ( chybotaniu silnika). Spróbowałbym jeszcze poruszać półośkami czy nie ma luzów. Jednak tak jak kolega Wamka 18 też bym obstawiał tylna poduchę.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2016, 21:07 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 2 razy.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ten objaw występuję podczas wrzucania biegu, czy puszczania sprzęgła?ekmir pisze: Wczoraj zaobserwowałem, że podczas zmiany biegów następuje tak jakby uderzenie/stuk.
Oczywiście!
Podczas "puszczania" sprzęgłajanekW67 pisze:Ten objaw występuję podczas wrzucania biegu, czy puszczania sprzęgła?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Niestety raczej tak. Wysprzęglik objawia się takim "grzechotaniem" w momencie wciskania i wyciskania sprzęgła. Głuche metaliczne stuknięcie to dwumas (oby nie...)ekmir pisze:to jest pewnik ?Rafoooo pisze:Dwumasa
Ale może być też zawieszenie silnika - to najtańsza opcja. Tyle że zawieszenie silnika słyszałbyś w czasie jazdy. Dwumas - również w czasie postoju
Janusz