Złącze diagnostyczne

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mandaloszka

#16 Post autor: mandaloszka »

Gdzie w Zafirze B diesel znajduje sie zlacze interfejsu?
norbert_p

#17 Post autor: norbert_p »

mandaloszka pisze:Gdzie w Zafirze B diesel znajduje sie zlacze interfejsu?
Czytałeś ten temat od początku :?: Jest tego kilkanaście postów i WYRAŹNIE napisane jest gdzie się ono znajduje. :zolta:
JaGoDkA

#18 Post autor: JaGoDkA »

mandaloszka pisze:Gdzie w Zafirze B diesel znajduje sie zlacze interfejsu?
Pod popielniczka...
kicaj

#19 Post autor: kicaj »

a ja nie mam popielniczki ;)
a dokladnie pod lewarkiem... ;)
Skasowany użytkownik 6521

#20 Post autor: Skasowany użytkownik 6521 »

norbert_p pisze:U mnie w tej wnęce palcem można namierzyć okrągły otwór. Trzeba tam wsadzić palca, nacisnąć blaszkę i mocno pociągnąć ten plastik. Zero kręcenia śrubek itp. Tylko trochę siły.
U mnie żadnej blaszki nie było (a się nakombinowałem szukając jej - tym bardziej że jest taka metalowa rama i myślałem że coś z nią trzeba podziałać) . Wystarczyło zdecydowanie pociągnąć plastik :) od takiej niby mikro-półeczki. I teraz pięknie światła się zapalają same i drzwi blokują.
mewrik

#21 Post autor: mewrik »

Witam panowie mam zamiar kupić kabelek proszę o rade czy ten będzie ok

http://moto.allegro.pl/interfejs-opel-a ... 33558.html

może jakiś inny tańszy polecacie tylko na usb

do zafiry B 2005 r 1,9 cdti 120km automat

pozdro i dzięki
xrs

#22 Post autor: xrs »

poradźcie coś bo maskara z tym wyciąganiem, męczyłem się pół godziny i nic, odkręciłem śrubkę od tej popielniczki (wszystko wedle instrukcji na youtube) i potem trzeba wyciągnąć ten cholerny plastik, jak wsadzę tam rękę to wyczuwam palcami dwie uginające się blaszki które wciskam z całej siły i trochę wychodzi ale dalej coś trzyma, podważam śrubokrętem i dalej trzyma a blaszki na maxa dociskam :-/
Ostatnio zmieniony 30 sty 2016, 23:07 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#23 Post autor: tOmki »

Łapiesz za ten plastik i ciągniesz.
ZB Obrazek
ZC Obrazek
Skasowany użytkownik 6483

#24 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Tam nie ma nic przykręconego , ta zaślepka jest tam tylko wciśnięta . U mnie wychodzi bez większego problemu.
xrs

#25 Post autor: xrs »

jarecki69 pisze:Tam nie ma nic przykręconego , ta zaślepka jest tam tylko wciśnięta . U mnie wychodzi bez większego problemu.
Może u ciebie gdzies sie zgubiła ta srubka i myslisz ze jej nigdy tam nie byo :-). U mnie jest przykrecona na jedną śrubke blaszka profilowana pod popielniczką. Na filmikach z youtube zresztą też widać jak odkrecają. No chyba że włącznik od lpg coś mi tam jeszcze trzyma ale nie wyczułem żeby tak było.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, 14:18 przez xrs, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#26 Post autor: KIT GTO »

bo koledzy mają zaślepkę w tym miejscu zamiast popielniczki, powinieneś docisnąć ją w dół i powinna wyjść
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#27 Post autor: tOmki »

Dajcie foto tej zaślepki, bo nigdzie nie mogę znaleźć. Chętnie bym zamienił popielniczkę na zaślepkę - może OBD na stałe by weszło.
ZB Obrazek
ZC Obrazek
xrs

#28 Post autor: xrs »

Strasznie ciężko to wychodzi ale udało się i nie było do końca tak jak piszecie, obadałem dokładnie sprawę; ten kwadratowy plastik-zaślepka za popielniczką trzyma się z tyłu u góry na dwóch metalowych blaszkach (takich zatrzaskach które trzymają plastik); trzeba je z tyłu wygiąć mocno w górę albo w dół manipulując całą zaślepką, wtedy przeciśnie się każda z nich przez małą dziurę; szarpnięcie może uszkodzić plastik albo blaszki, albo spowoduje że zgubicie jedną z blaszek bo wam wleci w otwór skrzyni biegów-tak było u mnie dzięki radzie szarpnięcia; przy składaniu już, montażu tej zaślepki (za popielniczką) wkłada się te blaszki w otwory w zaślepce i przeciska przez otwory montażowe.
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#29 Post autor: Zdenek2007 »

Miałem ten sam problem co kolega xrs :D nieco smaru na blaszki i nie będzie problemu z późniejszym wyjmowaniem, mam to sprawdzone.
leonov

#30 Post autor: leonov »

Sa dwie wersje, bez popielniczki i z popielniczką, na YT są filmiki w większości jak wyciągnąć tylko zaślepkę, z popielniczką jest więcej roboty, trzeba wyciągnąć popielniczkę (tą otwieraną część), za nią jest metalowa blacha przykręcona na 1 wkręt (chyba że ktoś wcześniej go odkręcił i nie przykręcił), a na końcu wyciągamy plastikową jakby ramkę (ciągnąc dość mocnao za górną część do siebie), za nią jest złacze. :piwo:

Wersja bez pipielniczki

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=G6Q5JwrTCcg
Wersja z popielniczką, tego plastiku na początku filmu nie trzeba zdejmować, i gościu nie miał juz śruby do blachy :lol:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=DvnqFmJPv5o
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”