[C] dawkus - Zafira Tourer EcoFLEX - CNG 1.6T
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Gdzieś kiedyś czytałem że to kompletne nieporozumienie:
- koszt samego urządzenia o którym wspominasz
- koszt prądu bo to wymaga znacznie większego sprężania niż LPG żeby to wtłoczyć w butle
- czasochłonność
- no i ryzyko w razie awarii/wycieku bo to w naszym domu
Wiele było historii z czasów kiedy to w warunkach domowych ludzie się zabierali za przelewanie gazu do butli turystycznych itp.
- koszt samego urządzenia o którym wspominasz
- koszt prądu bo to wymaga znacznie większego sprężania niż LPG żeby to wtłoczyć w butle
- czasochłonność
- no i ryzyko w razie awarii/wycieku bo to w naszym domu
Wiele było historii z czasów kiedy to w warunkach domowych ludzie się zabierali za przelewanie gazu do butli turystycznych itp.
- dawkus
- Przeglądacz
- Imię: Dawid
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: ZZZ
Włochy, Niemcy, Szwajcaria. Problemu nie ma. W lipcu jadę do Polski... trasa na Szczecin a pózniej na przemysl. Pewnie smignę przez niemcy... a po tem A4 Ciakwe jak pójdzie przejazd przez PL gdzie dystans na benzynie to 200km
Naszczęście taka trasa raz na 3 lata.
Tu gdzie mieszkam kompletnie nie ma z tym problemu. Stacji jest naprwdę sporo. Jak jadę z CH do PL to kropli benzyny nie potrzebuje. Na tyle stacji jest.
No... coś jest nie tak w PL z prawem albo z władzami że tego CNG nie chcą dalej wesprzeć. Gdzieś kiedyś coś czytałem... że to dla rządu nie opłacalne.
Naszczęście taka trasa raz na 3 lata.
Tu gdzie mieszkam kompletnie nie ma z tym problemu. Stacji jest naprwdę sporo. Jak jadę z CH do PL to kropli benzyny nie potrzebuje. Na tyle stacji jest.
No... coś jest nie tak w PL z prawem albo z władzami że tego CNG nie chcą dalej wesprzeć. Gdzieś kiedyś coś czytałem... że to dla rządu nie opłacalne.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
W PL się zamyka a nie otwiera. Tak było w Bydgoszczy. Otworzyli stacje jedną niby z najlepszych jakie były w PL (jeszcze ode mnie z firmy chłopacy budowali), ludzi zachęcali aby kupowali auta z CNG a potem zamknęli bo żeby wjechać na stacje trzeba było jeździć przez teren gazowni i godziny otwarcia też były takie że ciężko było się zatankować.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
POlskawamka18 pisze:W PL się zamyka a nie otwiera. Tak było w Bydgoszczy. Otworzyli stacje jedną niby z najlepszych jakie były w PL (jeszcze ode mnie z firmy chłopacy budowali), ludzi zachęcali aby kupowali auta z CNG a potem zamknęli bo żeby wjechać na stacje trzeba było jeździć przez teren gazowni i godziny otwarcia też były takie że ciężko było się zatankować.
Szkoda, że siedząc na złożach naturalnych jesteśmy przyciskani przez zachód i wschód teraz się to może zmieni bo ŁukOil (rosja) się wycofuje z Polski to i nas ciemiężyć powoli nie będą z gazem i coś się ruszy
Dawid jak jedziesz A4 to uzbrój się w cierpliwość na bramkach unikaj godzin szczytu już przed Gliwicami na Kraków 13-17, bo idzie dostać małpiego mózgu
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
no tak to jest jak każdy pracujący ma nad sobą 1,5 urzędnika do utrzymania ze swoich podatków...wamka18 pisze:W PL się zamyka a nie otwiera. Tak było w Bydgoszczy
Znajomy stację paliw budował:
- budowa fizyczna od wjazdu maszyn między tyczki geodety do wyjścia ekipy meblującej pomieszczenia: 6m-cy
- papierologia i pierdzistołki urzędowe nim wejść mógł geodeta wytyczać 3,5 roku i ok 16 tyś zł. Byle świstek papieru: 30 dni roboczych czekania za wydaniem i 3m-ce czekania za zwrotkami żeby się uprawomocnił.
Żyjemy w kraju tak skrajnego debilizmu urzędniczego że jego szczyty nie istnieją...
Ostatnio zmieniony 12 lut 2016, 08:22 przez Piasek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
- dawkus
- Przeglądacz
Dzięki... naszczęście przemieszczam się w nocy... jak jakiś kurna batmanMaćku pisze: Dawid jak jedziesz A4 to uzbrój się w cierpliwość na bramkach unikaj godzin szczytu już przed Gliwicami na Kraków 13-17, bo idzie dostać małpiego mózgu
2 dzieci to trasy zawsze nocą. Z Przemyśla do Zurychu 1600km na raz... ale to jeszcze OPCtką ehh... moc była zemną... a teraz to "na gazie"
w sumie... to dzisiaj pykło od kwietnia 2015 - 30 000km gdzie do pracy chodzę z buta... heh... nie wiem gdzie ja tak jeżdżę.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Widziałem kiedyś żuka z lpg a zasilanie miał z butli gazowej jak do kuchenki.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- dawkus
- Przeglądacz
No to 100 000... a nawet 103 ida szybko... dosc tanio sie jezdzi wiec sie trzaska tych kilometrów.
Przy 100 000 co następuje.
Wymiana filtrów. znow olej (co 20 000km i dalej jest transparentny)
Wymiana filtra CNG ( tez nie wiem po co bo tak jak LPG ma grafit tak CNG nie wiem co ma, filtr ladny czysty, no ale wymienilem (100e jakos)
filtr kabinowy i dolotu
przy 92kkm tez tarcze sie skonczyły więc weszly na to miejsce ATE powerdisc z ceramikami z ATE... to hamuje... oj rewelacja... na tyle tez się koncza wiec pewnie za miesiąc dwa wymiana.
Odezwała sie też pompa wody i w sumie w sobote wymienie juz rozzad... 18kkm wczesniej niz ksiazka podaje.
Taki raporcik.
Przy 100 000 co następuje.
Wymiana filtrów. znow olej (co 20 000km i dalej jest transparentny)
Wymiana filtra CNG ( tez nie wiem po co bo tak jak LPG ma grafit tak CNG nie wiem co ma, filtr ladny czysty, no ale wymienilem (100e jakos)
filtr kabinowy i dolotu
przy 92kkm tez tarcze sie skonczyły więc weszly na to miejsce ATE powerdisc z ceramikami z ATE... to hamuje... oj rewelacja... na tyle tez się koncza wiec pewnie za miesiąc dwa wymiana.
Odezwała sie też pompa wody i w sumie w sobote wymienie juz rozzad... 18kkm wczesniej niz ksiazka podaje.
Taki raporcik.
- dawkus
- Przeglądacz
a wymieniłem bo pompa wody zaczęła sobie piszczeć... przy rozgrzanym silniku na biegu jałowym... jak czajnik na gazie
teraz 108 000... I dostałem list ze w ciagu 3 miesiecy bedzie akcja serwisowa na butle... bo cos z wentylami jest, ale chyba rdzewieją do czego nie chca sie przyznac... nic, odeslalem im info ze czekam
teraz 108 000... I dostałem list ze w ciagu 3 miesiecy bedzie akcja serwisowa na butle... bo cos z wentylami jest, ale chyba rdzewieją do czego nie chca sie przyznac... nic, odeslalem im info ze czekam