Opel Zafira 2.2 Stan idealny,bezwyp,1wł,gwarancj

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
dj_adamus

Opel Zafira 2.2 Stan idealny,bezwyp,1wł,gwarancj

#1 Post autor: dj_adamus »

Witam.

Jutro zamierzam obejrzeć poniższy egzemplarz. Podpowiecie coś?

Jak w ogóle się spisuje LPG w silniku 2.2, bo zamierzam coś kupić pod LPG ??

http://otomoto.pl/oferta/opel-zafira-st ... yhA1w.html

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lut 2016, 23:01 przez dj_adamus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: Rafoooo »

Pod LPG ten silnik się w ogóle nie nadaje ......... chyba że Cię stać na LPG za 10tys zł??? ...... To jest silnik z bezpośrednim wtryskiem benzyny ........... więc jak szukasz coś pod Gaz to zapomnij o tym i szukaj najlepiej 1.8 silnika 140konnego :ok:

..... nie bez powodu jest taki tani ....... poprostu nikt go nie chce kupić :lol:
Ostatnio zmieniony 12 lut 2016, 06:52 przez Rafoooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

dj_adamus

#3 Post autor: dj_adamus »

Gadałem z gazownikiem i podobno są 2 odmiany tego silnika z bezpośrednim i nie?? Wiem, że z bezpośrednim to nie ma sensu pod LPG...
Ostatnio zmieniony 12 lut 2016, 07:45 przez dj_adamus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#4 Post autor: Rafoooo »

To albo masz źle poinformowanego gazownika, albo ja pierwszy raz słyszę żeby silnik 2.2 direct 150km przy Zafirze B ..... był bez wtrysku bezpośredniego :shock:
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Skasowany użytkownik 16629

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

dj_adamus pisze:Gadałem z gazownikiem i podobno są 2 odmiany tego silnika z bezpośrednim i nie?? Wiem, że z bezpośrednim to nie ma sensu pod LPG...
Były dwie wersje, 1. w Zafirze A bez wtrysku bezpośredniego i 2. w Zafirze B z wtryskiem bezpośrednim. Rafoooo niestety ma rację i się zgadzam, a druga sprawa, nawet na listwie tylnej napis direct widnieje (z angielska bezpośredni), więc to niestety niezbyt opłacalne, a niska cena spowodowana może być dwoma kwestiami: 1. nikt nie chce kupić, 2. "przeszłość" auta + nikt nie chce kupić
Szukaj 1,8, 140 koni wystarczy w zupełności, a gaz zniesie bez problemów, choć są ludzie, którzy twierdzą inaczej ;)

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#6 Post autor: miodzik »

Wtrącę tylko kilka słów...

Wcześniej miałem auto z dwulitrową benzyną o bezpośrednim wtrysku..

W mojej ocenie - albo trzeba mieć pełną świadomość co się ma pod maską i jak użytkować taki samochód (garażowanie, zalewanie dobrej jakości paliwa, pełna terminowa wymiana eksploatacyjna nie tylko filtrów i klocków hamulcowych) lub potężny zasób portfela plus (co najważniejsze) mechanika, który w razie nawet drobnej awarii ogarnie silnik i poprawnie zinterpretuje błędy gdyż odczyt z komputera to jedno ale interpretacja błędów to zupełnie wyższy level wiedzy motoryzacyjnej.

Do gazu szukaj tylko i wyłącznie sprawdzonej i dobrej jednostki 1.8 - tak jak koledzy piszą wyżej.

I nie sugeruj się ceną zakupu.

Powodzenia!
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

dj_adamus

#7 Post autor: dj_adamus »

Super. Panowie bardzo dzięki za Wasze porady!! Myślę, że w takim razie tą Zafirkę sobie odpuszczę i będę się tylko skupiał faktycznie na 1.8.
Miłego dnia!!

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#8 Post autor: Bodek »

Archiwum
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira B”