Zbiornik gazu w Zafirze B

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
darkb

#16 Post autor: darkb »

zamiast zapasu mam w schowku kompresor i butelkę z zestawem naprawczym do koła i dlatego pytałem czy jest potrzebny ten kosz
Mariusz 79

#17 Post autor: Mariusz 79 »

Miejsce butli gazowej jak i sposób zamontowania jest obwarowana różnymi nakazami, więc najdokładniejszej odpowiedzi powinni udzielić fachowcy co go będą montować, kosz na koło zapasowe może zawsze spełniać role zabezpieczenia jak by coś się stało ze śrubami mocującymi. Ale moim zdaniem butla ma być mocno przytwierdzona do nadwozia i kosz nie ma tu żadnego znaczenia. Ale zobaczymy co powiedzą inni.
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#18 Post autor: paweldm »

Obecnie są również dostępne zbiorniki toroidalne z pełnym środkiem co pozwala zwiększyć pojemność zbiornika o ok 10 l.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Rafoooo

#19 Post autor: Rafoooo »

paweldm pisze:Obecnie są również dostępne zbiorniki toroidalne z pełnym środkiem co pozwala zwiększyć pojemność zbiornika o ok 10 l.

Taki właśnie posiadam, prawdopodobnie 61L ;)

Obrazek

Stako
amakuch1986

#20 Post autor: amakuch1986 »

Powiedzcie mi drodzy mili, jaki zbiornik z pełnym środkiem polecacie? Z tego co się orientuje standardowo wchodzi 630/200 chyba ze można jakiś większy.
Piasek

#21 Post autor: Piasek »

Toż to jest klasyczny holenderski zbiornik.
Ja mam taki w C5: w miejscu pełnowymiarowego koła zapasowego. Jak uda mi się wyjeździć do "suchego" to nawet 54L gazu w niego wpakuje. 65L nominalnej pojemności
Załączniki
holender.jpg
Ostatnio zmieniony 12 lut 2016, 08:29 przez Piasek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#22 Post autor: gRZENIU »

A jak z obciążeniem na amortyzatory i sprężyny :?: Bo jak pojemność większa, to i parę kilo dochodzi ... Może to powodować szybsze zużycie elementów zawieszenia tylnego :?:
Piasek

#23 Post autor: Piasek »

Parę kilo... nic więcej.
Większe obciążenie powoduje pełnowymiarowe koło zapasowe zalegające w bagażniku.
Ja generalnie mam wy**** i jeżdżę bez zapasu 8)
Poza tym C5 ma hydro: możesz max ładowność do bagażnika wrzucić a i tak będzie stał tak samo wysoko jak na pusto. W miarę wzrostu obciążenia utwardza zawieszenie zapobiegając glebie.
Crazy

#24 Post autor: Crazy »

Panowie jakie macie wymiary butli w ZB Z18XER ?
amakuch1986

#25 Post autor: amakuch1986 »

Ja w swojej zafirce mam zbiornik bormech zewnętrzny 64l brutto. Wymiary 650x230mm
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#26 Post autor: Sumik »

U mnie w OPC butla jest zamontowana w taki sposób:
Obrazek
Posiadam zbiornik Stako 46 l 580×225.
Trzeba było delikatnie przerobić (wyprostować) rurę do prawej końcówki.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2016, 20:21 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
Crazy

#27 Post autor: Crazy »

U mnie ładuje taką:
stako 53/630/225
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”