mycie silnika w Zafirze...

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

mycie silnika w Zafirze...

#1 Post autor: BajBus »

Mam pytanie czy mył ktoś silnik w zafirze?
bylem dzisiaj w zakładzie gdzie to robią, ale na dzień dobry pan poinformował mnie że musze podpisać oświadczenie że robię to na własną odpowiedzialność.. no i nie powiem trochę się przeraziłem...
czy diesle są bardzo wrażliwe na wodę?
co sądzicie o takim zewnętrznym myciu silnika pod ciśnieniem?
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

KOPERNIK

#2 Post autor: KOPERNIK »

witam.

BajBus, ja u siebie myłem już dwa razy i nic niepokojącego się nie działo bo podobno szybciej zalejesz benzyniaka jak diesla ...

jeśli masz dostęp do myjki ciśnieniowej to sam sobie umyj tylko myjąc nie sadź ciśnieniem po elektryce i pod maską masz pudełko z bezpiecznikami itp rzeczami ja zawsze je zasłaniam folią żeby się tam woda nie dostała...

aha i po myciu nawet na myjce poproś o wydmuchanie powietrzem wszystkich możliwych kostek elektrycznych bo z czasem zaczną śniedzieć....to na tyle :mrgreen:

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#3 Post autor: rhaaziel »

Ja osobiście nie myłem silnika nigdy wodą! Za bardzo się boję o potencjalne negatywne skutki takiej zabawy. Nie bez znaczenia jest też fakt że nawet myjką ciśnieniową zapieczonego oleju się tak łatwo nie domyje.

Mogę w tym miejscu polecić: http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=461
środek ten nie jest tani ale czyści rewelacyjne (żaden z produktów Meguiar's nigdy mnie nie zawiódł).

Nie reklamuje tu konkretnie Meguiar's, gdyż z pewnością wiele innych firm produkuje bardzo dobre środki do czyszczenia silnika, podałem ten środek jedynie za przykład, który znam.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

AndrzejS

#4 Post autor: AndrzejS »

BajBus pisze:Mam pytanie czy mył ktoś silnik w zafirze?
bylem dzisiaj w zakładzie gdzie to robią, ale na dzień dobry pan poinformował mnie że musze podpisać oświadczenie że robię to na własną odpowiedzialność.. no i nie powiem trochę się przeraziłem...
czy diesle są bardzo wrażliwe na wodę?
co sądzicie o takim zewnętrznym myciu silnika pod ciśnieniem?
Myłem kiedyś Astrę Kärcherem w myjni, urwali mi tylko przewód od czujnika ciśnienia oleju, ale tylko dlatego że był obluzowany. Następne mycie było już bez przykrych niespodzianek. Silnik był myty z obu stron. A w Zafirze i tak większość osprzętu jest osłonięta, także ryzyko jest niewielkie. Tak mi się wydaje.

A co do zapieczonego oleju to najpierw polewają silnik jakimś preparatem który go rozpuszcza. Po myciu na silniku nie było ani śladu oleju.

darkp1

#5 Post autor: darkp1 »

Szwagier w passacie b5 w dieslu, najpierw spryskał jakimś preparatem typu delta, potem mycie karcherem pod ciśnieniem. Osłaniał reklamówką tylko syrenę od alarmu. I wszystko było i jest ok do tej pory.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#6 Post autor: BajBus »

darkp1 pisze:Szwagier w passacie b5 w dieslu
hmm... wydawało mi się że pytałem o Zafirkę ;)

muszę się jeszcze przespać z tematem
dzieki za odp.

boogoo

#7 Post autor: boogoo »

BajBus, śmiało możesz myc,ja myłem i w astrzeII i zafirze-nic się nie działo.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#8 Post autor: Lorry »

Hmmm. Ja w Astrze która ma 12 lat nie myłem nigdy, a dramatu nie ma. W Zafie tak samo.

Czasem jak mnie wena najdzie, to po myciu przetre plastiki i osłony głowicy itp. z kurzu wilgotną gąbką.

Osobiście nie odczuwam potrzeby mycia silnika :|

BajBus, jak coś to: wszelkie elektryczne diwajsy poobwijaj reklamówkami i zaklej taśmą.

Do tego mycie z odległości pewnej a nie bliska, i przedmuchać wszystko kompresorem.

Powinno być OK

jurek 1771

#9 Post autor: jurek 1771 »

a ja chcialbym sie dowiedziec czy mozna wstawic silnik diesla w miejsce benzyniaka / czy to ma wogole sens /? moze ktos sie wypowie .. sory ze w tym miejscu pisze ale ale stronka docelowa byla zablokowana Pozdrawiam J.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#10 Post autor: BajBus »

wszystko można :mrgreen:
ale mija sie to z celem, podejrzewam że było by nieopłacalne i bez sensu...

TUX

#11 Post autor: TUX »

BajBus pisze:Mam pytanie czy mył ktoś silnik w zafirze?
KOPERNIK pisze:ja u siebie myłem już dwa razy
albo i więcej razy, co było widać na zlocie - silnik był ładniejszy niż w nówce salonowej :D
:piwo:

Woytas

#12 Post autor: Woytas »

Ja osobiście polecam specjalistyczne preparaty (myć wodą pod ciśnieniem to można Ładę :lol:
Oczywiście moje zdanie

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#13 Post autor: rhaaziel »

Ja będę w niedalekiej przyszłości mył przy użyciu chemikaliów (Meguiar's, TurtleWax lub coś innego tańszego), być może delikatnie coś później opłukam wodą lub przedmucham powietrzem. Z pewnością zrobię jakieś fotki i dam znać jak wyniki tej operacji :)

Do mycia szykuję się w związku z zamiarem zakupu dolnej osłony silnika (którą prawdopodobnie jakiś cwaniak mi ukradł przed sprzedażą auta, gdyż w mojej wersji silnika i wyposażenia powinna być na 100%, niestety na alledrogo używana oryginalna kosztuje aż 350zł, także czeka mnie zapewne założenie zamiennika za 120zł)
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Serek

#14 Post autor: Serek »

Woytas pisze:myć wodą pod ciśnieniem to można Ładę
Proszę nie obrażać łady :P

A co do mycia silnika, to wasze wypowiedzi rozwiały moje wątpliwości.... :D

TUX

#15 Post autor: TUX »

rhaaziel pisze:którą prawdopodobnie jakiś cwaniak mi ukradł przed sprzedażą auta
to nie oglądałeś auta od spodu??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”