Błoto w zbiorbiczku wyrównawczym
Błoto w zbiorbiczku wyrównawczym
Witam
Panowie mam problem, zakupiłem Zośkę 1.8 benzyna i po odkręceniu korka od zbiorniczka wyrównawczego wsadzeniu paluch do środka, na palcu zostało mi ni to błoto ni to jakaś maź, gęste mazidło. Płyn w zbiorniczku wygląda na klarowny, niezanieczyszczony. Czy to pozostałość po jakiejś innej wcześniejszej naprawie, może uszczelka pod głowicą, a może coś innego. Może ktoś już to przerabiał, dzięki za jakąś podpowiedź.
Panowie mam problem, zakupiłem Zośkę 1.8 benzyna i po odkręceniu korka od zbiorniczka wyrównawczego wsadzeniu paluch do środka, na palcu zostało mi ni to błoto ni to jakaś maź, gęste mazidło. Płyn w zbiorniczku wygląda na klarowny, niezanieczyszczony. Czy to pozostałość po jakiejś innej wcześniejszej naprawie, może uszczelka pod głowicą, a może coś innego. Może ktoś już to przerabiał, dzięki za jakąś podpowiedź.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
ZB silnikiem Z18XE chyba nie istnieje
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17664
Tak zeby jasne bylo
Ps Moim zdaniem za pozno na dochodzenie co bylo
Jezdzic i obserwowac pozom i stan plynu oraz stan oleju
Ewentualnie przeszukac forum ZKP (troche czasu poswiecic ale napewno pomoze)
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17664
Tak zeby jasne bylo
Ps Moim zdaniem za pozno na dochodzenie co bylo
Jezdzic i obserwowac pozom i stan plynu oraz stan oleju
Ewentualnie przeszukac forum ZKP (troche czasu poswiecic ale napewno pomoze)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2016, 18:57 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.
bazyliszek72
A czy wtedy nie było by widać wycieku oleju na silniku, jest suchy nic nie widać, a może to chlodniczka oleju jest nieszczelna.
EDIT
Niedawno ja kupiłem, wymienię olej i będę obserwował, komputerem wyregulowac można mieszankę?
EDIT
Jeszcze jedno, przejechałem nią do domu 450km i spalanie wyszło mi 6,5 litra, jak by była za bogata czy nie pokazała by wyższą?
Posty pisane w krótkich odstępach czasowych edytujemy i scalamy - GOTI
EDIT
Niedawno ja kupiłem, wymienię olej i będę obserwował, komputerem wyregulowac można mieszankę?
EDIT
Jeszcze jedno, przejechałem nią do domu 450km i spalanie wyszło mi 6,5 litra, jak by była za bogata czy nie pokazała by wyższą?
Posty pisane w krótkich odstępach czasowych edytujemy i scalamy - GOTI
Ostatnio zmieniony 14 lut 2016, 21:40 przez eryczek25, łącznie zmieniany 1 raz.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Osobiście na razie bym nie prorokował bo jeśli dopiero kupiłeś to tak jak piszesz że może być to pozostałość po naprawie uszczelki pod głowicą tym bardziej że płyn jest czysty. Na razie bym obserwował stan oleju i płynu jak zacznie czegoś ubywać a czegoś przybywać to uszczelka i wtedy trzeba się martwić i szykować pieniążek.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Rozmnaża się???co to za brednie wypisujesz???janekW67 pisze:Być może ostatnio jeździła na krótkich odcinkach i dlatego ma wyższy stan oleju.
Dzięki za info. Wymienię olej i trochę nią posmigam, sprzedający dał mi na nią pół roku gwarancji. Przeglądałem się niej i ma podwójna chłodnice i jedna wyglądała na nową druga była przykurzona i zabrudzona, być może wcześniej ktoś coś robił.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2016, 21:48 przez eryczek25, łącznie zmieniany 1 raz.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Raczej brednie.ponad 20 lat jestem mechanikiem i nie słyszałem takiej teorii.po za tym jak juz będzie więcej to płynu ubędzie.a jak juz pierścienie puscily to będzie przepalać olej czyli dalej ubytkijanekW67 pisze:Pod pojęciem, wyższy stan oleju, miałem na myśli mieszaninę oleju z paliwem.ryba1 pisze:Rozmnaża się???co to za brednie wypisujesz???janekW67 pisze:Być może ostatnio jeździła na krótkich odcinkach i dlatego ma wyższy stan oleju.
I to nie są brednie!
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dziwię się, że nie słyszałeś o tym, że nieprzepalone paliwo spływa do oleju.ryba1 pisze:Raczej brednie.ponad 20 lat jestem mechanikiem i nie słyszałem takiej teorii.po za tym jak juz będzie więcej to płynu ubędzie.a jak juz pierścienie puscily to będzie przepalać olej czyli dalej ubytkijanekW67 pisze:Pod pojęciem, wyższy stan oleju, miałem na myśli mieszaninę oleju z paliwem.ryba1 pisze:Rozmnaża się???co to za brednie wypisujesz???janekW67 pisze:Być może ostatnio jeździła na krótkich odcinkach i dlatego ma wyższy stan oleju.
I to nie są brednie!
Oczywiście!
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Hmmm błoto w zbiorniczku moim skromnym zdaniem to nagar "kotłowy" syf wytrącony z użytkowania auta bez wymiany go dłuższy czas... jak wiemy Płyn do chłodnic to jest monopropylen albo polipropylen mam z nim często styczność w bardziej normalnej jego formie i wiem jaki syf się potrafi wytrącić pracując na minusowych temperaturach... spuść płyn chłodniczy i zaobserwuj go jak wygląda...
Co do oleju hmm może bierze za dużo oleju i gość przelał by nie dolewać zbyt często
Co do oleju hmm może bierze za dużo oleju i gość przelał by nie dolewać zbyt często