[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#196 Post autor: Wojti »

Super :piwo: Oby takich projektów jak najwięcej w naszym klubie :ok: Nic tak nie motywuje jak zdrowa rywalizacja :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#197 Post autor: gRZENIU »

Taki garaż uczy i pokazuję jak systematycznie i konsekwentnie krok po kroku, można stworzyć rodzinnego MPV z mocą godną sportowego Coupe ... :brawo: :ok:
Wojti pisze:Super :piwo: Oby takich projektów jak najwięcej w naszym klubie
Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli najszybszy Klub Zafir na świecie , czego nam wszystkim życzę ... :piwo:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#198 Post autor: Sumik »

gRZENIU pisze:Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli najszybszy Klub Zafir na świecie
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że praktycznie nikt nie bierze się za mody przy rodzinnej 7-mio osobowej Zafirze B. To przecież nie może się udać... :lol: A jednak.
Wszedłem na forum i znalazłem pomodzona Zośka Wojtiego. Czyli się da i jakiś pasjonata się odważył. Fajne jest to że nie ma tego dużo, np jak w przypadku VW Golfa 3 lub 4. Tam walka toczy się o pojedyncze konie. Tutaj jest inaczej. Przez takie projekty można wyznaczyć drogę i granice modyfikacji. Dodatkowo jest szansa że powstanie najmocniejsza Zafira B OPC w PL. Nie mówię tutaj tylko o sobie, ponieważ Wojti wyprzedza mnie o kilka poważnych kroków w modyfikacjach. Jak już uda mi się osiągnąć poziom pioniera tuningu ZB ( Wojti, mówię o Tobie) to wtedy będziemy zastanawiali się nad kuciem silników i nad dalszym śrubowaniem parametrów żeby pokazać że Zafira to nie tylko rodzinne auto :lol:

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#199 Post autor: gRZENIU »

Aż strach pomyśleć co tam za plany wam się w głowach kotłują ... :lol: Ale czekam na dalsze modyfikację i opisy :ok:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#200 Post autor: Sumik »

gRZENIU pisze:Aż strach pomyśleć co tam za plany wam się w głowach kotłują
Mówi się że ogranicza nas tylko wyobraźnia. Z tym u mnie wszystko w porządku, czasami nawet wydaje mi się że w tym aspekcie jestem jakoś bardziej rozwinięty bo przychodzą mi takie mody do głowy, że aż się czasami boję :P
W dzisiejszych czasach brak środków powoduje, że trzeba przystopować i zejść na ziemię.... :cry:

Ale pomalutku do celu :D

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM

#201 Post autor: ryba1 »

Sumik pisze: zegar EGT,
bardzo ważny zegar.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#202 Post autor: Wojti »

Mój EGT pokazuje do 910 C max nawet przy bardzo ostrej jeździe do 6 tys obrotów .Dlatego aby wykonywać kolejne mody z jeszcze większą turbina itp dla bezpieczeństwa trzeba zakuć silnik a to wydatek nawet do 10 tys zł :shock:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#203 Post autor: Sumik »

Tak jak mowiłem, rozmawiałem z gościem z hamowni Dyna Mite Katowice i powiedział że EGT jest obowiązkowe do strojenia, ale to dopiero zamontuje przed strojeniem.

Jak narazie prace nad IC. Dzisiaj miałem okazje wpaść do garażu i troszkę pomodzić. Kilka dni wcześniej w końcu udąło mi się kupić kawałek blachy która była mi potrzebna na wykonanie wylotu. Pomierzyłem, pooklejałem i niechętnie przystąpiłem do cięcia nowiutkiego Icka:
Obrazek

Jak już było po wszystkim i pył w garażu opadł przystąpiłem do mierzenia i szykowania szablonów, przy pomocy których później wycinałem elementy a blachy. JAk zwykle pomogła mi przy tym niezastąpiona tektura :D Po kilku godzinach rysowania, pasowania i cięcia elementy były prawie gotowe:
Obrazek

Jeszcze kilka przymiarek żeby wyszło idealnie:
Obrazek

i po chwili udąło się poskładać wszystko do kupy:
Obrazek

IC gotowy do spawania. Jak dobrze pójdzie i znajomy nie będzie maił dużo spawania to może ogarnie to na przyszły tydzień. Wtedy montaż na aucie w celu dopracowania uchwytów rur i uchwytów chłodnicy klimy i można będzie w końcu przystąpić do montażu całego dolotu. Minęło już prawie 5 miesięcy od zakupu 1 rurki :D

Dodatkowo w między czasie poskładałem i pomalowałem mocowania liftów które przesłał mi Rafoooo :piwo:
Wyglądaja jak fabryczne. Dokupiłem również 2-gi siłownik maski.
Obrazek
Po wyschnięciu lakieru wszystko zamontowałem. Maska trzyma się rewelacyjnie. Faktycznie może nawet troszkę za mocno ale zauważyłem że znikł motyw gięcia zawiasu jak miało to miejsce przy jednym siłowniku. Wyszło zaje....e !!!

I jeszcze jedna rzecz. Jak będziecie zamawiali siłowniki to napiszcie w opisie do sprzedającego żeby przesłął te z numerem 2008ABD jak na zdjęciu:
Obrazek

Byłem ostatnio u gościa i dokupiłem siłownik do maski od E46 tył sedan tak jak pisąłem w manualu, ale z innej firmy i okazało się że siłowniki te różnią się między sobą. Pojechałem go wymienić i dobrałem taki jak kupiłem wcześniej. Wszytsko teraz jest tak jak powinno być :D

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#204 Post autor: wampir11111 »

Hej Marcin powiedz mi jak mam napisac do Ciebie PW bo mam kilka propozycji. Jak klikam na PW i pisze to wysyla do mnie :oops:

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#205 Post autor: Sebu$ »

wampir11111 pisze:Hej Marcin powiedz mi jak mam napisac do Ciebie PW bo mam kilka propozycji. Jak klikam na PW i pisze to wysyla do mnie :oops:
Post od Marcina i tam masz jego PW na dole.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#206 Post autor: wampir11111 »

Sebu$ pisze:
wampir11111 pisze:Hej Marcin powiedz mi jak mam napisac do Ciebie PW bo mam kilka propozycji. Jak klikam na PW i pisze to wysyla do mnie :oops:
Jak pisze to w skrzynce mam ze do wyslania a nie wyslane.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#207 Post autor: Sebu$ »

wampir11111 pisze:
Sebu$ pisze:
Jak pisze to w skrzynce mam ze do wyslania a nie wyslane.
Jest dobrze.

Jak Marcin odczyta to wtedy "przeskoczy" do wysłanych.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#208 Post autor: Sumik »

Dzisiaj z Zośką odbyliśmy podróż w okolice Tarnowa. Pojechaliśmy do Maxton Design w celu skanowania nadwozia. Zośka wjechała na plac firmy i musiała się udać do hali gdzie miało odbyć się skanowanie. Na placu na swojej drodze napotkała nowego Focusa ST i nowe RS6 :-o Zaskoczeniem było R8 zaparkowane za rogiem :shock: :shock: :shock: :mrgreen: ale i tak jechała z nosem zadartym do góry :D Jak wjechała do hali to po chwili zbladła i dostała wysypki:
Obrazek

Zarcik :lol:. Chłopaki (Michał i Piotrek) nanieśli lakier matujący i punkty pozycjonujące dla skanera. Ale było przy tym roboty. Nakleili chyba z 1000 kropek ( potem to wszystko trzeba było odkleic :/ MASAKRA)
Jeszcze kilka fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po jakiś 2 godzinach obrót, matowanie i znowu kropki...
Obrazek

Spędziliśmy tam kilka godzin ale było warto. Pakiet ospoilerowania do OPC za jakiś czas będzie dostępny na ich stronie.Oglądałem kilka elementów wykonanych przez firmę i muszę przyznać że jakościowo to naprawdę solidne dokładki. Na pewno są trwalsze i bardziej wytrzymałe na uszkodzenia niż elementy wykonane z kompozytu szklanego tzw. "włókna".
Dodatkowo zostały zeskanowane brewki które zrobiłem samemu. Spodobał im się pomysł i również wprowadzą je do produkcji. Bedą pasowały do każdej ZB.
Nie skanowali słupka pod zegary bo powiedzieli że nie wykonują elementów wnętrza.

Po wszystkim trzeba było skoczyć na małe SPA:
Obrazek
Obrazek

Za jakiś miesiąc znowu udamy się do firmy w celu przymiarki całego ospoilerowania. Mam nadzieję że wszystko będzie idealnie pasowało. Może zdecyduje się na jakieś dodatkowe dokładki :D :lol:

Wojti, teraz już możesz spać spokojnie. Dokładki na pewno będą pasowały do OPC :D :piwo:

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#209 Post autor: Rafoooo »

Ojjjjj ..... Mi to wygląda na ospę ..... albo muchomor :lol: :lol: :lol:

.... kawał dobrej roboty :ok:
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#210 Post autor: Wojti »

No Marcin jestem Twoim dłużnikiem :piwo: spłacę przednim dyfuzorem :lol: Bardzo dziękuje ze się dogadaliśmy i wykonałeś za mnie robotę .ja z Bydgoszczy mam kawał drogi .Oczywiście i tak bym pojechał jeśli byś nie mógł :lol: Nie mogę się doczekać efektów tej współpracy :piwo:

Zablokowany

Wróć do „Zafira B”