Jak żeby zamki same się zamykały jak się zapomni

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
xrs

Jak żeby zamki same się zamykały jak się zapomni

#1 Post autor: xrs »

Witam,
czy w Zosi B jest coś takiego że jak zapomnę z kluczyka zamknąć drzwi to się same wszystkie zamkną po ok 30 sekundach; miałem coś takiego w zwykłej Corsie z 2001 roku a tutaj coś się nie mogę doszukać. Pozdro.
Flora

#2 Post autor: Flora »

Jeżeli odblokujesz drzwi pilotem, a nie otworzysz ich przez chyba 5 minut to samoczynnie się zablokują. Ciekawi mnie w jakiej sytuacji działało to w Corsie. Samochód sam blokował drzwi po 30 sekundach bezczynności? Trochę to niebezpieczne.
xrs

#3 Post autor: xrs »

Tak sam blokował drzwi po ok 30 sec jak np zapomniałem zamknąć z pilota; dlaczego niebezpieczne? Właśnie fajnie, teoretycznie parkujesz auto i masz pewność że zawsze zamknięte nawet jak zapomnisz, a jeśli ktoś siedzi w środku to sobie otworzy bez problemu klamką. Aż 5 min w Zafirze trzeba czekać?
Ostatnio zmieniony 16 lut 2016, 00:28 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#4 Post autor: rafant4011 »

xrs pisze:dlaczego niebezpieczne? teoretycznie parkujesz auto i...
...i zostawiasz kluczyki w środku. Jesteś na wczasach 400 km od domu w którym masz zapasowy komplet.
Dlatego niebezpieczne :>
Skasowany użytkownik 6483

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Dokładnie , jak tu napisał kolega ranfant , każdy kij ma dwa końce. Wolę sam zamykać pilotem auto niz później stopem naginać do domu po kluczyki , o ile posiadam druga parę. :lol:
xrs

#6 Post autor: xrs »

a widzisz, ja akurat nigdy nie zapominam zabrać ze sobą kluczyki ze stacyjki i zawsze o tym myślę wychodząc z auta - dlatego padło pytanie, za to zdarzyło się mi nie zamknąć :mryellow:
Ostatnio zmieniony 16 lut 2016, 23:39 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#7 Post autor: gRZENIU »

Panowie to trzeba buczek aktywować o pozostawieniu kluczyka w stacyjce ... I problem z głowy ... :P

Jednakże nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, bo w megance miałem podobne rozwiązanie i była sytuacja ,że kluczyki na siedzeniu zostawiłem ,po tym jak otworzyłem maskę ( aby sprawdzić płyny ) , samochód się zamknął i się zrobił problem.
Do domu miałem 8 km :evil: no i niestety czekała mnie podróż ...
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#8 Post autor: paweldm »

Dlatego bardzo dobrym wynalazkiem jest karta wolne ręce. W Espace IV miałem takie rozwiązanie, odchodząc od auta z kartą na kilka kroków auto samo się zamykało, a zostawiając kartę wewnątrz auto się nie zamykało. Chwycenie klamki otwierało zamki.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Rafoooo

#9 Post autor: Rafoooo »

Mam w Megance Handsfree, ale nie ma takiej opcji żeby po odejściu od auta z kartą drzwi się zamkły .... a za to jest opcja zostawienia karty w aucie, raz tak zrobiłem 40km od domu nad jeziorkiem ......... otwarłem samochód kartą, a że potrzebowałem tylko wyjąć rzeczy z bagażnika, to nie otwierałem drzwi, tylko samą klape. Po wyjęciu, kumpel zatrzasnął za mną bagażnik i wtedy mnie olśniło że klucze z kartą zostały na tylnej półce :shock: ........ jako że minęło 30sek, a drzwi nikt nie otworzył to centralny się zamknął (widocznie nie uwzględnia otwarcia tylnej klapy) ......... na szczęście miałem uchylone 1cm szyby ..... przez które wsunąłem kijki od namiotu i przycisłem przycisk na konsoli środkowej od rozryglowania drzwi ....... troche celowania było :lol: :lol: :lol: ........... ale lepsze to niż dylać 40km do domu po drugą kartę :roll:
u99artur

#10 Post autor: u99artur »

ja nie wiem w czym jest problem żeby nacisnąć guzik na pilocie i zamknąć auto?
Skasowany użytkownik 6483

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

:piwo: dokładnie do tego powinny nasze dywagacje zmierzać...
u99artur

#12 Post autor: u99artur »

jarecki69 pisze::piwo: dokładnie do tego powinny nasze dywagacje zmierzać...
:) ja wręcz jakbym miał takie, które się samo zamyka, to wtedy bym pytał jak to cholerstwo wyłączyć :)
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#13 Post autor: paweldm »

Miałem dwa auta z opcja karta wolne ręce i żadnego nie szło zamknąć jeśli karta - klucz znajdowały się wewnątrz auta. Outlander dodatkowo wymagał by odpalić auto karta musiała znajdować się w okolicy przednich foteli.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
xrs

#14 Post autor: xrs »

no nic chyba najlepiej polegać na własnej czasem zawodnej pamięci :)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2016, 22:55 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”