Widzę że mój post zjeżdża coraz niżej na liście na dół tak więc trzeba go troszkę podciągnąć
W piątek udało mi się odebrać z ostatnich poprawek elementy. Znajomy dosłownie spawał od ręki za co serdecznie dziekuję. Zamocowałem uchwyty montażowe rur i przerobiłem jedną z nich. Icek również był już gotowy do montażu. Wróciłem z pracy, szybki obiad i jazda do garażu.
Tak wyglądała komora przed modami:
Chwila moment i wszystko było już rozebrane i gotowe do montażu.
Na pierwszy strzał poszedł IC bo on wyznaczał położenie pozostałuch elementów:
Przed:
Tydzień po:
No i po montażu:
Dalej trzeba było zabrać się za chłodnicę klimy. I tutaj zmarnowałem najwięcej czasu. Przeróbka chłodnicy jak i mierzenie i sztukowanie uchwytów zajęło mi chyba z 3 h. Ale efekt końcowy jest więcej niż zadowalający.
Dolne mocowanie:
No i górne uchwyty:
Następnie lakierowanie i montaż:
Trzeba było jeszcze wyprofilować jedną z rurek od klimy ale to juz tylko formalność.
Dalej montaż był już prosty.
Silikon - rura - opaski
Tutaj jak widać znajduje się uchwyt żeby kolano nie ocierało o chłodnicę bo miejsca tam nie za dużo.
Z mocowaniem dołu również nie było większych problemów. Jedyne co musiałem poprawić to mocowanie klaksonów. Ale i to udało się zrobić dość sprawnie.
Myślałem o delikatnym zapyleniu icka na czarno jednak nie rzuca się on w oczy i nie jest widoczny przez kratkę. Stąd też zamontowany czarny silikon. Ma być niepozornie. To tylko Zafira
No i komora po modach. Nieznaczna różnica:
Teraz zamawiamy łącznik T-pipe, BOV i DV
Dodatkowo trzeba posprzątać w komorze tak aby Podtlenek Gazotu nie psuł całokształtu. Już mam plan jednak muszę udać się do gazowników po części bo czeka mnie kilka przeróbek.
Jak znajdę chwilę to podskoczę z kumplem Astrą OPC na stację diagnostyczną w celu oględzin czy wydechy w naszych autach są chociaż troszkę podobne. Rozmawiałem z firmą RM Motors i uważają że Downpipe od Astry będzie pasował do Zafiry. Jak sprawdzę i będę miał 101% pewność że pasuje to zamawiam resztę wydechu
Chyba jednak zostanę przy 2,5". Znajomy ma S14 do driftu która ma 550KM i ma wydech 3,25". Wydaje mi się że u mnie 2,5 w zupełności wystarczy.
Ufff.... To tyle. Reszta modów w marcu po urodzinach
:D
Aha i jeszcze jedno. Gdyby ktoś kto ma 2.0 T (LEL, LER, może i nawet LET) chciał podnieść moc u siebie to mam do zaoferowania Intercooler ode mnie z Zafiry z całym orurowaniem i wężami.