[A] Brak mocy w Zafirze
Moderator: Sebu$
-
RedWood
Witam, odziedziczyłem swoją zafirę po ojcu. Problem zaczął sie jakiś czas temu.
zaczęło się od tego że auto nagle zgasło podczas jazdy i nie chciało odpalić.
zdiagnozowano że padł sterownik pompy.
Po powrocie sterownika z regeneracji autko jeździło przez dwa tygodnie i znów problem sie powtórzył, tym razem stwierdzili że to czujnik który wychodzi ze sterownika do pompy. Zrobili ten czujnik oczywiście w ramach gwarancji.
Teraz Rzecz tkwi w tym że czasami podczas jazdy załacza sie kontrolka błędu i auto traci moc, po odpuszczeniu gazu zejdzie do jakiejś tam predkości kontrolka gaśnie i moc wraca. I tak w kółko Gdy zaświeci się już pierwszy raz. Gdy jeżdżę sam problem nie występuje, ale gdy ma trochę więcej obciążenia dzieje się to nonStop...
Pomóżcie o co chodzi...czy to może EGR o ile był montowany w 99roku 2.0DTL?
A może nadal coś z pompą?
zaczęło się od tego że auto nagle zgasło podczas jazdy i nie chciało odpalić.
zdiagnozowano że padł sterownik pompy.
Po powrocie sterownika z regeneracji autko jeździło przez dwa tygodnie i znów problem sie powtórzył, tym razem stwierdzili że to czujnik który wychodzi ze sterownika do pompy. Zrobili ten czujnik oczywiście w ramach gwarancji.
Teraz Rzecz tkwi w tym że czasami podczas jazdy załacza sie kontrolka błędu i auto traci moc, po odpuszczeniu gazu zejdzie do jakiejś tam predkości kontrolka gaśnie i moc wraca. I tak w kółko Gdy zaświeci się już pierwszy raz. Gdy jeżdżę sam problem nie występuje, ale gdy ma trochę więcej obciążenia dzieje się to nonStop...
Pomóżcie o co chodzi...czy to może EGR o ile był montowany w 99roku 2.0DTL?
A może nadal coś z pompą?
-
miodzik
Błąd w pamięci komputera siedzi na 100% jeśli pokazuje Ci się taka ikonka nawet na chwilę.RedWood pisze: podczas jazdy załacza sie kontrolka błędu i auto traci moc,
Sczytać to możesz za pomocą jakiegoś interfejsu diagnostycznego.
Opisywany przez Ciebie przypadek może wskazywać na EGR, ale i na kilka innych drobiazgów z nim związanych.
Był montowany. Ale jest podciśnieniowy, łatwy w czyszczeniu i nie drogi w wymianie.RedWood pisze:omóżcie o co chodzi...czy to może EGR o ile był montowany w 99roku 2.0DTL?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 10:04 przez miodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
RedWood
No właśnie rzecz w tym że byłem już 3 razy na warsztacie u znajomego żeby zassał ten błąd, jednak za każdym razem gdy do niego zajadę nic z tego bo po prostu w danym momencie się nie wyświetla.
Dzięki za odpowiedź na temat EGR...
Tak więc pozostaje mi zacząć od czyszczenia EGR, zobaczymy czy coś pomoże...
Jak nie to wymiana, a jak nie to trzeba będzie wejść głębiej
Dzięki za odpowiedź na temat EGR...
Tak więc pozostaje mi zacząć od czyszczenia EGR, zobaczymy czy coś pomoże...
Jak nie to wymiana, a jak nie to trzeba będzie wejść głębiej
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 17:17 przez RedWood, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Aby sprawdzić błąd nie musi on w danym momencie być aktywny. (kontrolka świecić)
Sterownik pompy był naprawiany a co z pompą?
Pewnie zrobili sam tranzystor a nastawnika nikt nie ruszał.
Musisz podpiąć interfejs by odczytać błąd, jeśli się kontrolka zaświeciła to błąd jest w pamięci już zapisany aż do momentu skasowania.
Tak w ciemno to ciężko jest pomóc,trzeba znać błąd wtedy było by łatwiej.
Aby sprawdzić błąd nie musi on w danym momencie być aktywny. (kontrolka świecić)
Sterownik pompy był naprawiany a co z pompą?
Pewnie zrobili sam tranzystor a nastawnika nikt nie ruszał.
Musisz podpiąć interfejs by odczytać błąd, jeśli się kontrolka zaświeciła to błąd jest w pamięci już zapisany aż do momentu skasowania.
Tak w ciemno to ciężko jest pomóc,trzeba znać błąd wtedy było by łatwiej.
-
RedWood
-
Marcin1769
Dobra i przyszła kolej na mnie, ale jak już część Was wie Zosia ma już uczciwie swoje przelatane "515tyś" (tylko bez złośliwości)
Po wielu już zabiegach i inwestycjach w reanimacje Zosi przyszedł czas na "MUŁA" mam dosyć nie dam rady... Myślałem że przeżyje z brakiem mocy ale nie!
objawy to brak po prostu mocy i pytanie czy EGR (mechaniczny) może spowodować takie jazdy? Bo jak mi wiadomo na tyle to jest mądra maszyna że nie można zrobić obejścia EGR tak więc czy wadliwość jego pt: odkręcony EGR trzymany w ręku nie trzymający ciśnienia (po zatkaniu palcem grzybek powolutku się opuszcza) ma prawo spowodować muła? powolne rozpędzanie się? Czy bardziej przyjrzeć się elektrozaworom? A może katalizator do amputacji? Co może powodować powolność i brak chęci do życia (jazdy) mojej kochanej białej strzały?! 
Po wielu już zabiegach i inwestycjach w reanimacje Zosi przyszedł czas na "MUŁA" mam dosyć nie dam rady... Myślałem że przeżyje z brakiem mocy ale nie!
-
Janus
Kolego wiele czynników:Marcin1769 pisze:Co może powodować powolność i brak chęci do życia (jazdy) mojej kochanej białej strzały?!
1. Silne podciśnienie w baku paliwa - odkręć korek i posłuchaj czy nie będzie głośnego "psssyt". Przy silnym podciśnieniu pompa skrzydełkowa w pompie wtryskowej ma problem z podawaniem paliwa.
2. Filtr paliwa
3. Podciśnienia - najbardziej newralgiczne to bypass sprężarki (sprawdź czy na włączonym silniku sztanga zaworu bypass jest zaciągnięta) oraz zawór EGR.
4. Czujnik ciśnienia doładowania - sprawdzenie tylko przez jazdę z podłączonym interfejsem i obserwację wskazań
5. Sama wielkość podciśnienia w układzie elektrozaworków - warto sprawdzić wakuometrem
6. Działanie pedału przyspieszenia - też diagnostyka interfejsem
7. Przepływomierz - diagnostyka interfejsem w trakcie jazdy na zasadzie porównania z inną Zośką 2.0DTI
To takie najprostsze rzeczy, które znam z własnych obserwacji. Do niuansów wolę nie przechodzić, bo zaczną się sprawy typu stopień sprężania, nieszczelności w układzie podawania paliwa itp itd.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2015, 08:39 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marcin1769
-
rafalnomeni
Witam. Jestem posiadaczem Zośki od 2 miesięcy. Doprowadzam ją do stanu użyteczności po poprzednim właścicielu. Podoba mi się to auto i dlatego z nim walczę:)
Problemy są następujące:
- straszny muł do ok 1.8 obr, później czuć, że ciągnie do ok 2.5 obr i od tego momentu czuć nierównomierne przyśpieszanie, ale takie z mułem:)
- check wywala tylko po pierwszym uruchomieniu, po przegazowaniu gaśnie. Wydaje mi się, że to przez świece, bo jedną mam urwaną.
To co zrobiłem, sprawdziłem:
-EGR nowy( używany:)) szczelny,
- Przepływka podmieniana, brak jakichkolwiek zmian,
- Elektrozaworki ok,
- Wężyki ok,
- Vacum pompa ok (-0,9 bar)
- Czujnik doładowania ciśnienia założony drugi z Opla Vectry z takim samym motorem, Brak jakichkolwiek zmian.
Panowie czego się jeszcze czepić, co sprawdzić? Może ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam
Problemy są następujące:
- straszny muł do ok 1.8 obr, później czuć, że ciągnie do ok 2.5 obr i od tego momentu czuć nierównomierne przyśpieszanie, ale takie z mułem:)
- check wywala tylko po pierwszym uruchomieniu, po przegazowaniu gaśnie. Wydaje mi się, że to przez świece, bo jedną mam urwaną.
To co zrobiłem, sprawdziłem:
-EGR nowy( używany:)) szczelny,
- Przepływka podmieniana, brak jakichkolwiek zmian,
- Elektrozaworki ok,
- Wężyki ok,
- Vacum pompa ok (-0,9 bar)
- Czujnik doładowania ciśnienia założony drugi z Opla Vectry z takim samym motorem, Brak jakichkolwiek zmian.
Panowie czego się jeszcze czepić, co sprawdzić? Może ktoś miał podobny problem?
Pozdrawiam
-
konradviking
Zacznij od tego błędu czy to na pewno problem ze świecą, lub po prostu napraw te świece, może tam jest odpowiedź.
U mnie problemem był elektrozawór od turbo, poczytaj o temacie tzw. "sztangi" od turbo wymacaj tam czy się rusza ta sztanga, poproś kogoś o przygazówke i zobacz czy węże od turbo twardnieją, u mnie przy mocnej przygazówce to nawet wizualnie widać że rosną
dużą poprawą będzie również czyszczenie kolektora ssącego, i to bym obstawiał, on przy przebiegach 250tys, jeśli nie był ruszany jest juz praktycznie nie drożny w tych silnikach.
Wpisz kolektor ssący 2.0 dti i wyskoczy pare ciekawych obrazków w google.
U mnie problemem był elektrozawór od turbo, poczytaj o temacie tzw. "sztangi" od turbo wymacaj tam czy się rusza ta sztanga, poproś kogoś o przygazówke i zobacz czy węże od turbo twardnieją, u mnie przy mocnej przygazówce to nawet wizualnie widać że rosną
Wpisz kolektor ssący 2.0 dti i wyskoczy pare ciekawych obrazków w google.
-
rafalnomeni
Kolektor czyscilem zaraz po zakupie. Dzisiaj rozebralem jeszcze elektrozaworki, wydają się być ok. Sprawdziłem tez podciśnienia. Przed elektrozaworem od turbo wskzuje 0,8 , za nim jest juz kicha- 0,1 niecale. Dopiero po przegazowaniu rośnie do 0,6-0,8. Przed Egr jest 0,8, za nim 0,1. Jak przegazuje rośnie do 0,6 i później trzyma ok 0,4. Czy te pomiary mogą pomoc w diagnozie? Dodam, ze sztanga od turbo po odpaleniu nie idzie w lewa strone i mogę nią bez problemu ruszać. Jezeli ominę elektrozawor to sztanga idzie w lewo i sztywno trzyma.
-
Janus
No i masz problem - nie działa elektrozawór od cięgna West Gate przy sprężarce. Tak naprawdę już po uruchomieniu silnika sztanga powinna pójść na maksa w stronę siłownika i ani drgnąćrafalnomeni pisze:Kolektor czyscilem zaraz po zakupie. Dzisiaj rozebralem jeszcze elektrozaworki, wydają się być ok. Sprawdziłem tez podciśnienia. Przed elektrozaworem od turbo wskzuje 0,8 , za nim jest juz kicha- 0,1 niecale. Dopiero po przegazowaniu rośnie do 0,6-0,8. Przed Egr jest 0,8, za nim 0,1. Jak przegazuje rośnie do 0,6 i później trzyma ok 0,4. Czy te pomiary mogą pomoc w diagnozie? Dodam, ze sztanga od turbo po odpaleniu nie idzie w lewa strone i mogę nią bez problemu ruszać. Jezeli ominę elektrozawor to sztanga idzie w lewo i sztywno trzyma.
-
rafalnomeni
Wszystko się zgadza, tylko, ze podmienialem elektrozaworki i nic. Moje podejrzenia ciągle skłaniają się ku czujnikowi ciśnienia doladowania(mapsensor) na kolektorze. Czy on nie steruje elekgrozaworem od turbo? Gdzies tez wyczytalem, ze za prace elektrozaworow odpowiada jakiś przekaźnik?:/ Prawda czy falsz?:)