Opel Zafira OPEL ZAFIRA benzyna niski przebieg Gorzów Wlkp.
Moderator: Tunio999
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
W dzisiejszych czasach kupić auto bez klimy i to tej klasy to jak strzał w kolano no i 1.6 to trochę mało moim zdaniem do tej budy :>
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, 21:00 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 1 raz.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Czepiliście się tej klimy jakby auto bez klimy nie jeździło..
A może faktycznie zamawiający miał problemy z zatokami.
Ja mam. Do tego jestem alergikiem co odziedziczyły po mnie dzieciaki. I tylko żonka ma z klimy w naszej Zośce uciechę. Dodam, że włączamy ją jak serio nas przyciśnie.
Generalnie dla nas mogłoby jej nie być. I da się jakoś żyć bez klimy, nawet jeździć i to sporo z pełną rodzinką nawet w upalne lato.
Czyste wariactwo prawda?
Jak w tym prezentowanym aucie. Dokładnie tak samo...
Czyste wariactwo
A może faktycznie zamawiający miał problemy z zatokami.
Ja mam. Do tego jestem alergikiem co odziedziczyły po mnie dzieciaki. I tylko żonka ma z klimy w naszej Zośce uciechę. Dodam, że włączamy ją jak serio nas przyciśnie.
Generalnie dla nas mogłoby jej nie być. I da się jakoś żyć bez klimy, nawet jeździć i to sporo z pełną rodzinką nawet w upalne lato.
Czyste wariactwo prawda?
Jak w tym prezentowanym aucie. Dokładnie tak samo...
Czyste wariactwo
No przecież jeśli masz alergię , to wystarczy nie włączać klimy a tylko nawiew . Ale uwierz , 99% ludzi nie kupi takiego auta bez oryginalnej klimy z wiadomych względów. Co prawda kilka ładnych lat temu i maluchem dojechałem na wakacje 230km . Jednak teraz upalnym latem nie wyobrażam sobie gotować sie w aucie i jechac...nie te czasy kolego..
- miodzik
- Zafiromaniak
Jarek ja to wiem, ale wybierając auto dla siebie nie kierowałbym się wyłącznie podstawowym kryterium oceny auta pod kątem klimatyzacji. To ja. Octavię też mam bez klimy. To ja.
Że 99% będzie wyłącznie zwracało uwagę na jej brak to też prawda, ale przy ocenie stanu technicznego samochodu zwróćmy uwagę też na sprawy eksploatacyje. A w tym temacie po za dyskusją na temat klimatyzacji o stanie technicznym jakoś dyskusji nie ma.
Znaczy, że auto jest godne uwagi a przynajmniej oględzin i jeśli brak klimy kupującemu nie przeszkadza powinien zastanowić się choćby nad oględzinami na żywo.
Że 99% będzie wyłącznie zwracało uwagę na jej brak to też prawda, ale przy ocenie stanu technicznego samochodu zwróćmy uwagę też na sprawy eksploatacyje. A w tym temacie po za dyskusją na temat klimatyzacji o stanie technicznym jakoś dyskusji nie ma.
Znaczy, że auto jest godne uwagi a przynajmniej oględzin i jeśli brak klimy kupującemu nie przeszkadza powinien zastanowić się choćby nad oględzinami na żywo.
Jeśli komuś nie przeszkadza brak klimy a stan techniczny nie budzi wątpliwości jak i cena , to brać ale kupujący musi sie jednak oliczyć z tym ,że kiedyś będzie chciał to auto odsprzedać a drugiego takiego amatora auta bez klimy to będzie szukał ze świecą , biorąc pod uwagę że z każdym rokiem rosną wymagania kupujących jak i postęp techniczny gna jak szalony. Kwestia również będzie , za jaką cenę uda się takie auto odsprzedać kolego. Trzeba wszystko wziąć pod uwagę i to za i to przeciw.... Wyobrażasz sobie Mercedesa S-klasse bez wspomagania? . Tu mamy podobny przypadek .
Kiedyś i dobre ogrzewanie było luksusem z czasem stało się czymś na co nie zwracamy uwagi bo jest zawsze, tak jak wspomaganie kierownicy, w ostatnich deszczowych dniach klimę włączam do odparowania szyb, wioząc 5 osób w środku w deszczowe dni przednia szyba paruje jak głupia chyba że się grzeje na 5 biegu z 7 (klimatronik) i wtedy sauna w środku ;p a na klimie ładnie para schodzi...
Niestety takie czasy, niektórzy skreślają w ten sam sposób auta 3 drzwiowe, i powoli wszyscy producenci wycofują się z ich sprzedaży, miałem 3 drzwiową astre, w niczym mi to nie przeszkadzało, a ledwie ją sprzedałem, bo drugim argumentem zawsze było "Panie bo to trzydrzwiowe"
pierwszym, argumentem była jednak rdza na progach
Niestety takie czasy, niektórzy skreślają w ten sam sposób auta 3 drzwiowe, i powoli wszyscy producenci wycofują się z ich sprzedaży, miałem 3 drzwiową astre, w niczym mi to nie przeszkadzało, a ledwie ją sprzedałem, bo drugim argumentem zawsze było "Panie bo to trzydrzwiowe"
pierwszym, argumentem była jednak rdza na progach
- miodzik
- Zafiromaniak
Konrad wymień filtr kabinowy.konradviking pisze: w ostatnich deszczowych dniach klimę włączam do odparowania szyb, wioząc 5 osób w środku w deszczowe dni przednia szyba paruje jak głupia
Po wymianie nawet w deszczowe dni problem zniknie jak ręką odjął...
-
- Mieszkaniec
- Model: B
- Oznaczenie silnika: costam
o to chyba ja też muszę to zrobić, ale jak widziałem instrukcję to jakoś zimą bez garażu (a nawet latem) mi się odechciewa...miodzik pisze:Konrad wymień filtr kabinowy.konradviking pisze: w ostatnich deszczowych dniach klimę włączam do odparowania szyb, wioząc 5 osób w środku w deszczowe dni przednia szyba paruje jak głupia
Po wymianie nawet w deszczowe dni problem zniknie jak ręką odjął...