[A] Fotele I-go i II-go rzędu - demontaż, montaż, naprawy

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Cezar

[A] Fotele I-go i II-go rzędu - demontaż, montaż, naprawy

#1 Post autor: Cezar »

witam czy wyciagal juz ktos srodkowy rzad foteli ?? musze je wyjac bo musze przewiesc cos dlugiego z tego co widzialem mozna je wyciagnac razem z szynami lub same fotele jak ktos to robil prosze piszcie. najlepiej zeby to byl szybki demontaz i montaz. dziekii pozdro
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 09:59 przez Cezar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: BajBus »

a można złożyć same oparcia... czy to Ci nie wystarczy?
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Cezar

#3 Post autor: Cezar »

no wlsnie nie dlatego ze wlasnie chodzi o te 40 cm a mam do przejechania 300 km juz raz tak jechalem z lodowka spaliny do srodka lecialy maskra :/

Cezar

#4 Post autor: Cezar »

dzieki dejna tak tez myslalem ze tak bedzie najlepiej z prowadnicami.
ale jeszcze sciagalem dzis listwe (plastik) z siedzienia tam gdzie sa przyciski od skladania tej kanapy i tez mozna by tak bylo ale jednak zostane przy tym twoim szybciej bedzie najwiekszy problem to ten duzy trox.... :? ale dam rade

boogoo

#5 Post autor: boogoo »

Kolego arek,ja u siebie czasem wyjmuję kanapę.I właśnie zajmuje mi to 5 minut.Najpierw odkręcam dźwigienki podnoszenia kanapy,potem te boczne plastiki odbezpieczam, odsuwam w bok i odkręcam śruby- torx chyba 45-razem 8 sztuk.Kanapę przesówasz do przodu na max i śrubokrętem podwadzasz kotwice z jednej i drugiej strony.Kanapa się wtedy kładzie do tyłu,a ty i pomocnik wyjmujecie ją ostrożnie-bo waży pewnie z 60kg. 8) pozdro

Cezar

#6 Post autor: Cezar »

boogoo mam rozumiec ze odkrecasz te sruby dwie z jednej i dwie z drugiej ktore sa pod plastikiem tam gdzie sa dzwignie ??nie te od szyny jezdnej przy progu ???
ok wiec jak dobrze mysle po Twojemu to jeszcze wg mnie zostaje srodek bo sa 3 prowadnice.

boogoo

#7 Post autor: boogoo »

Kolego, po jednej stronie masz 5 śrub i po drugiej też i tyle.Środek ci się wysuwa ładnie.Ja to robię wkętarką żeby było sprawniej kręcic.

Cezar

#8 Post autor: Cezar »

no spoko dzisiaj je wyjalem tak jak mowisz po 5 srub no i z 10 min roboty teraz niczym bus :P dziki kolego

David

#9 Post autor: David »

Witam mam problem z tylną kanapą, ostatnio zaczęła mi stukać za fotelem kierowcy jak się na niej siedzi to "jeździ" do przodu i tyłu około 1 cm. jest to denerwujące szczególnie jak jadę sam, u mnie teraz budują autostradę i jazda do pracy to horror i teraz jeszcze to dramatyczne stukanie kanapy. co to może być? wiecie coś na ten temat? co muszę zrobić i jak to naprawić? ewentualnie gdzie dokupić części? nie mam o tym bladego pojęcia. pomóżcie

darkp1

#10 Post autor: darkp1 »

A próbowałeś ją tą dźwignią odsunąć i z powrotem przysunąć?

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Model:

#11 Post autor: Ramirez »

Mi tez tak postukuje... To jak odsunę i przysunę to przestaje stukac :)

David

#12 Post autor: David »

jak ja przysunę załóżmy o jakieś 10 cm do przodu to nie stuka, mam wrażenie, że coś się wytarło lub wypadło ... zobaczymy, jak dam radę to dzisiaj wymontuję kanapę i sprawdzę co to

darkp1

#13 Post autor: darkp1 »

Jak sprawdzisz, to napisz, bo i ja mam z tym problem, lata na ok 1cm przy zmianie biegu podczas przyspieszania.

David

#14 Post autor: David »

wymontowałem całą kanapę. najpierw trzeba zdjąć osłony progów potem odkręcić po 5 śrub z każdej strony , które trzymają szynę do podłogi, klucz nr 13, następnie odkręcić mocowanie tylnych pasów bocznych aby wyjąć kanapę wraz z szyną, odginasz zabezpieczenie szyny i można ją zdemontować z rolek, w momencie kiedy ktoś Ci przytrzymuje dzwignię do przesuwania kanapy. jak zdemontujemy prowadnicę to naszym oczom ukażą się cztery bolce średnicy ok 8-10mm każdy, które w momencie pociągnięcia za dźwignię powinny się schować do środka. U mnie się nie kiedyś schowały i tak już zostało, dlatego mi latała jedna strona od kierowcy. trochę wd-40 . Potem oczyszczenie i poskładanie tego do kupy. czas około 1-1,5h wraz z 2 Tyskimi :) . w momencie kiedy ktoś będzie wyjmował kanapę trzeba uważać , aby nie urwać tego plastiku maskującego szynę w podłodze do podnoszenia siedziska. to jest razem zakładane, polecam również przesmarować wszystkie łożyska które tam są, chyba razem jest 8 sztuk. uff chyba napisałem wszystko.

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#15 Post autor: dzarko »

Kupując Zafirę nie wiedziałem, że dopiero w wersji poliftingowej jest 3-punktowy pas w kanapie. Zacząłem się ostatnio zastanawiać, czy jest możliwość wsadzenia kanapy poliftingowej do Zosi sprzed liftingu. Ktoś próbował? Można je zamienić? Są kompatybilne?
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”