LPG - polecane instalacje gazowe do Zafiry A_B
Moderator: Mariusz
- marcin06ge
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira a
- Model: Za
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Witam ja mam faze ciekłą vialle instalacja założona w Niemczech, po kupnie od razu padła pompa gazu lub była padnięta bo się długo nie nacieszyłem - kupiłem dwa tygodnie i awaria. Znalazłem gościa w koninie wstawia regenerowane pompy daje gwarancje na papierze ja dostałem 2 lata a teraz patrzyłem chyba daje już 3 lata koszt pompy 1100zł. Wtryskiwacze są zamontowane obok benzynowych , zbiornik zamiast koła 55litrów czyli ok 45 wchodzi spalanie ok.10/100km . Instalacja nie powala spełnia swoje zadanie , faktycznie nie ma straty mocy nawet auto jakby troche bystrzejsze .Wcześniej miałem dwa auta z gazem jedno jeszcze na gazie ze śrubą i krokowym z kabelkami idącymi do nikąd ,a drugie już z bingo s-4 i pewnie gdybym miał sam zakładać to pewnie nie założył bym tej instalacji ze względu na koszt montażu na poprzednie nie narzekałem szczególnie na tą z bingo s-4 a kosztowała wtedy 1700zł a tu słyszę ze za tą moją krzyczą po 7-8 tys.zł. Na razie minoł rok od wymiany pompy zrobiłem jakie 15tys. pompa i reszta instalacji śmiga.
- megalon
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.6 16v Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Dwa dni temu zalozylem instalacje gazowa. Ja mam stag-4 na pozespolach tomasetto,wtryski AC WO1-4. Calosc mnie kosztowala 2100zl. Na gaz przelacza sie po przejechaniu 1km. Na razie nie wiem ile pali gazu. Zbiornik 47 w miejscu kola zapasowego. Wlew chcialem we wlewie ale mowil ze malo miejsca wiec odpuscilem i mam w zderzaku.
Dwa dni temu zalozylem instalacje gazowa. Ja mam stag-4 na pozespolach tomasetto,wtryski AC WO1-4. Calosc mnie kosztowala 2100zl. Na gaz przelacza sie po przejechaniu 1km. Na razie nie wiem ile pali gazu. Zbiornik 47 w miejscu kola zapasowego. Wlew chcialem we wlewie ale mowil ze malo miejsca wiec odpuscilem i mam w zderzaku.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
megalon pisze:Wlew chcialem we wlewie ale mowil ze malo miejsca wiec odpuscilem i mam w zderzaku.
dokładniemisiekzoo pisze:Zawsze tak gadają bo im się robić niechcenia Ja 100 musiałem dopłacić ale zrobili wlewamy razem z wlewem.
w BRC nie było problemu. Poinformowali mnie o dopłacie i zrobili perfekcyjnie. Czyli sie da jak ktoś chce.
To nie możliwości a potfel klienta decyduje o tym czy coś można zrobić lub nie. Ile zapłaciłeś za instalkę , 1200 tak jak megalon? Chyba więcej... Dodatkowo zapłaciłeś za zrobienie wlewu przy wlewie. Gdyby kolega megalon wywalił tyle na instalację , to pewnie też miałby wlew przy wlewie bez żadnego problemu...Sebu$ pisze:w BRC nie było problemu. Poinformowali mnie o dopłacie i zrobili perfekcyjnie. Czyli sie da jak ktoś chce.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
- Sebu$
- -#Administrator
umiesz czytać ze zrozumieniem !? :>jacek76 pisze:To nie możliwości a potfel klienta decyduje o tym czy coś można zrobić lub nie. Ile zapłaciłeś za instalkę , 1200 tak jak megalon? Chyba więcej... Dodatkowo zapłaciłeś za zrobienie wlewu przy wlewie. Gdyby kolega megalon wywalił tyle na instalację , to pewnie też miałby wlew przy wlewie bez żadnego problemu...Sebu$ pisze:w BRC nie było problemu. Poinformowali mnie o dopłacie i zrobili perfekcyjnie. Czyli sie da jak ktoś chce.
Czy ja napisałem, że powinien mieć droższą instalację gazową ? Czy chodziło o to, aby miał wlew obok wlewu paliwa ?
Wlew obok wlewu paliwa to niezależna opcja bez względu na rodzaj / markę instalacji gazowej.
Koszt tego jest zależny od firmy która robi instalację, a nie od wartości instalacji.
Może przeczytaj raz jeszcze. Nawet i dwa.
to do Ciebie też nie przemawia ... :>Zawsze tak gadają bo im się robić niechcenia Ja 100 musiałem dopłacić ale zrobili wlewamy razem z wlewem.
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Wybaczcie ,że tak późno , ale najpierw trzeba było sprawdzić jak jeździ auto i czy się spisuje na podtlenku LPG... Jak narazie wszystko nie ma z niczym problemów
Instalacja zakładana w firmie Energy Gaz Polska Warszawa ul. Ostrobramska 30A ... Po wizycie i poznaniu kosztów łącznie z dodatkową opłatą za wlew we wlewie , zdecydowałem się na montaż ...
Ogólnie podejście profesjonalne obsługi. Najpierw pełna powaga co i jak z czym co się je , a później się atmosfera rozluźniła. Moje zdanie na temat tej firmy zmieniło się o 180 stopni. Naprawdę Polecam do zakładania LPG w Energy Gaz Polska
A tu małe udokumentowanie , które robiła sama firma : https://www.youtube.com/watch?v=284oXwwuCCE
Instalacja zakładana w firmie Energy Gaz Polska Warszawa ul. Ostrobramska 30A ... Po wizycie i poznaniu kosztów łącznie z dodatkową opłatą za wlew we wlewie , zdecydowałem się na montaż ...
Ogólnie podejście profesjonalne obsługi. Najpierw pełna powaga co i jak z czym co się je , a później się atmosfera rozluźniła. Moje zdanie na temat tej firmy zmieniło się o 180 stopni. Naprawdę Polecam do zakładania LPG w Energy Gaz Polska
A tu małe udokumentowanie , które robiła sama firma : https://www.youtube.com/watch?v=284oXwwuCCE
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
z pełnym szacunkiem dla kobiet ale co ona tam robiła i czemu zabierała głos ?gRZENIU pisze:A tu małe udokumentowanie , które robiła sama firma
Merytoryka pytań i stwierdzeń "pani prowadzącej" powala i miażdży pustostanem umysłowym wiedzy tematycznej.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2016, 08:35 przez Piasek, łącznie zmieniany 1 raz.
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Nie mam pojęcia z jakiej bajki ta pani była , ale kręciła ... Oglądałem kilka filmików z montażu LPG Energy Gaz Polska i ta pani chyba zajmuję się tym profesjonalniePiasek pisze:gRZENIU napisał/a:
A tu małe udokumentowanie , które robiła sama firma
z pełnym szacunkiem dla kobiet ale co ona tam robiła i czemu zabierała głos ?
Merytoryka pytań i stwierdzeń "pani prowadzącej" powala i miażdży pustostanem umysłowym wiedzy tematycznej.
Ogólnie wywarli na mnie dobre wrażenie i jak byłem na wymianie filtrów to pełna profeska
- Sebu$
- -#Administrator
Ten spot reklamowy jest przeznaczony dla osób, które zastanawiają się nad założeniem instalacji gazowej do swojego samochodu.
Jest prosty w przekazie i przemawia do osób, nie mających styczności z tematem.
Wszystko wygląda pięknie i schludnie zrobione.
O to w tym chodzi.
Spot dla zawodowców był by zupełnie inny i bez owijania w bawełnę. Sprawy techniczne i omówienie możliwych problemów a nie jaki to ładny kolor auta ma klient.
Jest prosty w przekazie i przemawia do osób, nie mających styczności z tematem.
Wszystko wygląda pięknie i schludnie zrobione.
O to w tym chodzi.
Spot dla zawodowców był by zupełnie inny i bez owijania w bawełnę. Sprawy techniczne i omówienie możliwych problemów a nie jaki to ładny kolor auta ma klient.
A co wg ciebie wskazuje na to że nie umiem ?Sebu$ pisze:umiesz czytać ze zrozumieniem !?
A czy ja napisałem że powinien mieć droższą instalację?Sebu$ pisze:Czy ja napisałem, że powinien mieć droższą instalację gazową ?
Tak , o to chodziło. Tylko napisałem , ze gdyby wywalił by tyle co ty za instalkę , to wlew przy wlewie miałby prawdopodobnie w gratisie i by się dało. Z resztą czasem lepiej się nie upierać i mieć w zderzaku , niż w plastiku przy wlewie , bo to bez przerwy będzie nieszczelne.Sebu$ pisze: Czy chodziło o to, aby miał wlew obok wlewu paliwa ?
To napiszę jeszcze raz bo chyba nie zrozumiałeś. Akurat wiem jak się sprawy mają bo na co dzień montuję lpg. Przede wszystkim zależy od kwoty położonej na stół za montaż a później od możliwości. Robiliśmy takie rzeczy jak zmniejszanie lub zupełne przenoszenie zbiornika paliwa żeby weszła butla pod auto zamiast do bagażnika ( wrangler) . Zrobiony przez nas 206 CC jest chyba jedynym w Polsce mającym zbiornik pod podłogą i mogącym jeździć z otwartym dachem ... Vortec-a z chevy astro też zrobiliśmy i tylko przez dwa dni , a temat tego silnika na lpg-forum umarł Wszystko można ale wszystko wymaga swojej ceny.Sebu$ pisze:Koszt tego jest zależny od firmy która robi instalację, a nie od wartości instalacji.
Sebu$ pisze:Może przeczytaj raz jeszcze. Nawet i dwa.
Więcej luzu i kulturySebu$ pisze:to do Ciebie też nie przemawia ..
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
Siema
Czytam i czytam o tym gazie aktualnie to jestem nowy na forum ale z gazem miałem już do czynienia w kilku autach najlepiej wypadały instalacje:
1. Stag. od lat montowana w przeróżnych modelach aut prosta intuicyjna każdy debil ustawi czasy wtrysków i dawkę
2. Optima pro tec. Miałem ją raz ale spalanie było znakomite i fajnie się jeździło na raz przejechała 3 tys km z Podlasia za Frankfurt nad menem.
3. KME w miarę dobra instalacja ale ciężka w obsłudze
4. BRC tylko poważniejsze serwisy mają program do obsługi tych sterowników i oni doskonale o tym wiedzą za same podpięcie kompa biorą na start 50zł
5. Landi Renzo niby jeździ niby spalanie jest ok ale jak się zepsuje to koszty napraw są spore.
a daleko w tyle była istalacja Blue Energy niby tak wychwalana przez majstra ale okazała się totalną klapa w samochodzie fiat panda 4x4 spalanie było gdzieś w granicach 11-13 litrów. Mechanik mówił że tak ma być no w końcu taniej było jeździć na benzynie.
Niedługo będę zakładać gaz to chyba wybiorę Stag Q-box plus albo Stag Qnext już można się wpiąć w obwód OBD, na wtryskach napoleon, reduktorze STAG R01 taki w sam raz obsługuje auta spokojnie do 150KM no i filtr osadnikowy sporo droższy ale lepszy więc moja zośka bedzie ładnie śmigać na tym zestawie
Czytam i czytam o tym gazie aktualnie to jestem nowy na forum ale z gazem miałem już do czynienia w kilku autach najlepiej wypadały instalacje:
1. Stag. od lat montowana w przeróżnych modelach aut prosta intuicyjna każdy debil ustawi czasy wtrysków i dawkę
2. Optima pro tec. Miałem ją raz ale spalanie było znakomite i fajnie się jeździło na raz przejechała 3 tys km z Podlasia za Frankfurt nad menem.
3. KME w miarę dobra instalacja ale ciężka w obsłudze
4. BRC tylko poważniejsze serwisy mają program do obsługi tych sterowników i oni doskonale o tym wiedzą za same podpięcie kompa biorą na start 50zł
5. Landi Renzo niby jeździ niby spalanie jest ok ale jak się zepsuje to koszty napraw są spore.
a daleko w tyle była istalacja Blue Energy niby tak wychwalana przez majstra ale okazała się totalną klapa w samochodzie fiat panda 4x4 spalanie było gdzieś w granicach 11-13 litrów. Mechanik mówił że tak ma być no w końcu taniej było jeździć na benzynie.
Niedługo będę zakładać gaz to chyba wybiorę Stag Q-box plus albo Stag Qnext już można się wpiąć w obwód OBD, na wtryskach napoleon, reduktorze STAG R01 taki w sam raz obsługuje auta spokojnie do 150KM no i filtr osadnikowy sporo droższy ale lepszy więc moja zośka bedzie ładnie śmigać na tym zestawie
- leszek 997
- Debiutant
- Imię: Bogdn
- Auto: opel zb
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: z18xer
Jutro jadę na montaż LPG, sprawdzony warsztat, nie znam narzekających, wszyscy zadowoleni. Na co zwrócić uwagę jeżeli chodzi o gaz w ZB 1,8. Są jakieś nowinki?, udogodnienia?. Kwota montażu 2200, zbiornik 47 w koło pod spodem, wtryski Hana. reszty nie wiem. Okaże się po.
chcę założyć gaz do mojej zafiry 1,8 Z18XER polećcie jakiegoś gazownika w okolicach Kościana który zakłada instalacje do tego typu silnika .Wspomnę tylko ze gazownik z Manieczek nie chce się podjąć założenia do tego silnika . z tego co czytam na forum to dobrzy instalatorzy nie mają kłopotu z założeniem instalacji do tego silnika Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedż
koledzy którą instalacje wybrać do mojej zośki 1,8 140 km z18xer 1. isntalacja
elektronika stag 4 QNEXT PLUS OBD ,reduktor KME silver, szyna wtryskowa baracuda, zestaw lubryfikacyjny esgi,tankowanie we wlewie paliwa , zbiornik w kolo zapasowe, POKROWIEC NA KOLO
2.instalacja
elektronika ELPIGAZ STELLA OBD SERIA EXKLUSIV, WTRYSKIWACZ BIANCO, REDUKTOR KME SILVER,zestaw lubryfikacyjny esgi,tankowanie we wlewie paliwa , zbiornik w kolo zapasowe,POKROWIEC NA KOLO
edna i druga w tej samej cenie 26
elektronika stag 4 QNEXT PLUS OBD ,reduktor KME silver, szyna wtryskowa baracuda, zestaw lubryfikacyjny esgi,tankowanie we wlewie paliwa , zbiornik w kolo zapasowe, POKROWIEC NA KOLO
2.instalacja
elektronika ELPIGAZ STELLA OBD SERIA EXKLUSIV, WTRYSKIWACZ BIANCO, REDUKTOR KME SILVER,zestaw lubryfikacyjny esgi,tankowanie we wlewie paliwa , zbiornik w kolo zapasowe,POKROWIEC NA KOLO
edna i druga w tej samej cenie 26