CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#151 Post autor: Lorry »

Radio Ok, natomiast antena taka buzerska strasznie.

Ja bym poszukał zestawu z sirio AS 100 lub Wilson litlle will (obie ok 1m) ew. Hustler IC 100(niezła podróba wilsona) tudzież jak ma być mały bacik Floride od Presidenta

M@rio

#152 Post autor: M@rio »

http://www.allegro.pl/item989927165_pre ... 45_ss.html
czyli to by było ok ??
a będę musiał jechać do fachowców czy podłączam i działa?

piorun

#153 Post autor: piorun »

zakładasz ,ustawiasz SWR i włala jesli nie posiadasz "s-miarki" to jedź tam gdzie zakładają CB radia

lepiej dostrój bata jak nie chcesz kupować końcówki mocy, a gwarancja tego nie obejmuje

Woytas

#154 Post autor: Woytas »

jacekk44 pisze:w mojej zafirze w czesie jazdy pierdzi cb chyba że zdejme nogę z gazu to pierdzenie ustaje co mam z tym zrobić radio to president harry II antena president ML145
W Dieslu tak już jest, filtr nie zawsze pomaga, zajrzyj TU:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... o&start=30

Woytas

#155 Post autor: Woytas »

Lorry pisze:W związku z pytaniami jak zamontować CB w ZB pokaże tu moją bezinwazyjną metodę ;)
A ja u siebie mam tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamiast wkrętów można zastosować taśmy rzepowe 3M (dają radę).
Odsłuch głośnika bardzo doby (w stronę kierowcy),
Jak opuszczam Zośkę to przekładam w boczek i nic nie widać.
Jeżeli chodzi o to czy nie przeszkadza, odpowiadam- NIE!
Niżej zdjęcie w czasie jazdy (nic nie haczy, nie przeszkadza :lol:

Obrazek

POZDR

lapm

#156 Post autor: lapm »

Myslalem, ze bedzie przeszkadzalo kolo nog kierowcy, ale jak widze u Woytasa jest dobrze :) Dzieki za zdjecia

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#157 Post autor: rhaaziel »

To i ja dodam swoje 5 gorszy :)

Pomimo tego, że troszkę mnie zmroziły posty dotyczące zakłóceń CB Radia w ZB CDTI postanowiłem zaryzykować i nabyłem dziś w necie radyjko PRESIDENT HARRY II CLASSIC (bez ASC) i antenkę PRESIDENT MISSOURI.

Pewnie koło wtorku kurier dostarczy mi moją nową zabawkę to dam znać jak zestaw się spisuje w mojej Zośce. Montował będę na gniazdo zapalniczki i pewnie początkowo wrzucę radio do kieszonki w fotelu (być może później znajdę jakieś miejsce na stałe np. w tunelu środkowym tam gdzie teraz mam nieszczęsny portal telefonu).

Mam nadzieję, że uda się sprzęcik odpowiednio dostroić (zlecę to oczywiście fachowcom, sam nie mam ani sprzętu ani odpowiedniej wiedzy żeby się w to bawić) i spełni moje niewygórowane potrzeby (2xdziennie zapytać jak ścieżka na Kato i Tychy na trasie 86).
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#158 Post autor: jacek76 »

rhaaziel pisze:To i ja dodam swoje 5 gorszy :)

Pomimo tego, że troszkę mnie zmroziły posty dotyczące zakłóceń CB Radia w ZB CDTI postanowiłem zaryzykować i nabyłem dziś w necie radyjko PRESIDENT HARRY II CLASSIC (bez ASC) i antenkę PRESIDENT MISSOURI.
Ja nie wiem co Wy w tych preziach widzicie. Nie powiem , o kilku można powiedzieć , że są dobrymi radiami ale na pewno nie są to radia nowe i nie johny i harry , szczególnie nowe.
Ta antena to jedna z najgorszych anten , nawet pewien sklep ( jak znajdę linka to wrzucę) wypowiada się o niej bardzo źle. Trzeba było sobie wziąć siro as-100 i było by o wiele lepiej a na pewno taniej.
Słuchałem unidena 520 / johny , dla mnie to szumofon i tyle. Harry nie różni się wiele od johnego więc cudów też pewnie nie ma.
Za parę dni będę miał okazję posłuchać alana 18 , który ma (podobno) najlepszy ze wszystkich radyjek AM /FM ,odbiornik .

No ale jak to mówią " bez gwiazdy ni ma jazdy" :D

KOPERNIK

#159 Post autor: KOPERNIK »

jacek76 pisze:Słuchałem unidena 520
i ja też słucham na co dzień i jestem z tego radia bardzo zadowolony jak na mobila to wystarczająco..
rhaaziel pisze:PRESIDENT HARRY II CLASSIC (bez ASC)

Unidem a Harry to jest samo to samo opakowanie tylko producenci różni i po co przepłacać....?

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#160 Post autor: rhaaziel »

Wiem że Uniden 520 i harry classic to prawie to samo, zdecydowałem się na harrego bo akurat dwóch moich znajomych jeździ z harrym i johnnym i są bardzo zadowoleni, sam wielokrotnie słuchałem u kumpla tego radyjka (zarówno harry II jak i johnny II) i działa wyśmienicie (testowane w Astrze H 1.7 CDTI). Jeśli chodzi o najnowszą kolekcje z gwiazdą na pysku :mrgreen: to ja celowo właśnie wybrałem classica ze względu na zastrzeżenia co do najnowszych produktów presidenta, w szczególności do tego jak działa ASC.

Nie kłócę się tutaj, że harry + missouri to najlepszy wybór gdyż nie mam aż takiego doświadczenia i być może mogłem wybrać coś innego lepszego/tańszego każdy lubi coś innego ;)
Zdecydowałem się głównie dlatego, że wiem jak to radio działa u znajomych, innych niestety nie miałem okazji przetestować.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, 09:31 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#161 Post autor: Lorry »

jacek2308 pisze:Ja tak jak Kopernik też posiadam Unidena 520 z anteną bodajrze Hastler 100
mam ten sam zestaw i nie narzekam ;)

Woytas

#162 Post autor: Woytas »

Podstawą dobrego odbioru/nadawania jest antena i jej dostrojenie do auta i dostosowanie długości kabla antenowego, jak również zawsze magnes pogarsza jakość sygnału, ideałem jest antena montowana na stałe.
Jeżeli chodzi o same radia to w przedziale 200-400 jakość jest bardzo zbliżona, różnią się tylko gadżetami (wyświetlacze, itp). Jedyną różnicą jest jakość i czułość redukcji szumu.

Miałem kiedyś (i mam na zapasie w szafie) radio z niższej półki a antenę lepsiejszą, nawet fachman był pewny,że nadaję na PRESIDENCIE a to szajsik za 80 zeta był. Teraz jeżdżę na Allanie z dobrym batem i pełen LUZ ;)

darkp1

#163 Post autor: darkp1 »

A ja się tylko spytam. Jak się ten hustler 100 sprawuje u was? Zastanawiam się nad kupnem jakiejś taniej antenki, bo narazie mam president florida i tak cienko troche ;)

darkp1

#164 Post autor: darkp1 »

U mnie to i radyjko jest nie za dobre bo Cobra 19 , jeszcze chyba coś z czułością jest posadzone, trzeba będzie zajrzeć, ale z tego co czytam to antenka jest nie za dobra. A radio dalej nadaje niż odbiera.

Awatar użytkownika
raszmen
Bywalec
Model:

#165 Post autor: raszmen »

jacek76 pisze:
Ja nie wiem co Wy w tych preziach widzicie.
Ja mam w zośce johnny II z antenką Hustler i nie narzekam na zestawik, sprawdza mi się rewelacyjnie. W najbliższym czasie zamierzam tylko zmienic antenkę na jakąś dłuższą, ale samo radyjko jest OK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”