Ubytek płynu chłodniczego

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
konradviking

#346 Post autor: konradviking »

Wszystko wygląda ok z tego co napisałeś, może jesteś przewrażliwiony, a zamiast zatykania kratki sprawdź czy ten zapach jest dalej przy włączonym obiegu wewnętrznym. Może ktoś napsikał w kratki plaka do odgrzybiania ( taki specyfik z długa plastikową rurką) i ten zapach tam siedzi :D ja tak na przykład zrobiłem i dość długo było czuć jego zapach

Uszkodzona nagrzewnica musi iść w parze z drobnym ubytkiem płynu, a z pod maski to zazwyczaj czuć zapach przepalonego oleju i spalin...

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#347 Post autor: MARCEL! »

Z zatkana kratka mniej czuć. Przy zamkniętym obiegu też mniej czuc... Klima czyszczona ma wiosne 2015 i nie było tego czuć. W wakacje wnętrze ozonowe. Pojawienie się zapachu zbiegło się mniej więcej z tym kiedy zamontowałem matę STP i na to matę GMS pod maskę. Może mam alergie na któryś składnik. Zapach jest silniejszy w trakcie jazdy niż np na postoju. Czyli jakby w te kartki wlatywal zapach z pod maski. Szybciej jadę to wiecej dmucha niż na postoju.

MARCEL!
Zafiromaniak

#348 Post autor: MARCEL! »

Nie mogę już edytować postu.
Z zatkaną kratką pod maską zapach zdecydowanie inny, tj. nie boli tak gardło, przy wyłączonym ogrzewaniu. Przy włączonym już mniej (pewnie nie zaciąga powietrza z pod maski), ale nadal czuć (gdzieś się przedostaje z komory silnika). Na obiegu zamkniętym zupełnie inny zapach.
Szyby nie parują raczej (po włączeniu ciepłego nawiewu na szybę nie parują), płynu praktycznie nie ubyło (nie widać gołym okiem) po przejechaniu 300 km. Pod dywanikami sucho, w okolicy numeru VIN też, włożyłem palca tam przy tapicerce koło tunelu środkowego, też sucho...
:shock: Uczulenie na alubutyl (z tego jest mata głusząca od komory wykonana)?
Może tak być.

MARCEL!
Zafiromaniak

#349 Post autor: MARCEL! »

Hej! Jak odgrzybiałem i sprawdzałem klime w serwisie pan stwierdził wyciek płynu chłodniczego. Płyn minimalnie sączy się na wahacz... No i stąd dziwny zapach przy włączonym ogrzewaniu. Nagrzewnica ok.
Teraz mam pytanie: czy łatać tą dziurkę (chłodnica jeszcze fabryczna) czy się nie bawić i wstawić nową, np. Nissensa?

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#350 Post autor: janekW67 »

Ja bym wymienił na nową.
Oczywiście!

Skasowany użytkownik 16629

#351 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Uważam tak samo jak Janek - nie baw się w łatanie, a tym bardziej w używanie specyfików do uszczelniania, które może działają, a mogą zapchać kanaliki w bloku silnika... nie oszczędzaj na Zosi. Druga sprawa - chłodnica wody, jeżeli jest oryginalna już się swoje wysłużyła, a koszt nie jest aż tak ogromny przecież

Zastanawia mnie jedna rzecz - jak woda z chłodnicy kapie na wahacz? gdzie chłodnica, a gdzie wahacz? może chodziło o sanki? mniejsza o to oczywiście, jeżeli faktycznie to chłodnica cieknie to nie ma co czekać, bo za chwilę lato i chłodzenie musi być wydajne, a z biegiem czasu dziura w chłodnicy się powiększy. Przerabiałem temat po zakupie - na początku nic, potem coś się pociło, a po miesiącu kapało pod auto... co dalej, nie wiem, bo wymieniłem na nową chłodnicę i spokój :)

bolid

#352 Post autor: bolid »

hej! jeśli cieknie chłodnica to wymień.
U mnie (wtedy 12 letnim aucie) najpierw stwierdzono nieszczelność na zacisku węża (naprawiona) ale potem na samej chłodnicy (wymiana).
chłodnica obrywa kamieniami i owadami co niższy lamelki oraz cierpi przy bezpośrednim traktowaniu karcherem przy myciu. 11-letnia chodnica ma prawo mieć już dość :-)

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#353 Post autor: Janus »

MARCEL! pisze:Hej! Jak odgrzybiałem i sprawdzałem klime w serwisie pan stwierdził wyciek płynu chłodniczego. Płyn minimalnie sączy się na wahacz... No i stąd dziwny zapach przy włączonym ogrzewaniu. Nagrzewnica ok.
Teraz mam pytanie: czy łatać tą dziurkę (chłodnica jeszcze fabryczna) czy się nie bawić i wstawić nową, np. Nissensa?
A może to płyn ze wspomagania? Jedno i drugie jest tłuste w dotyku...
Janusz

MARCEL!
Zafiromaniak

#354 Post autor: MARCEL! »

Janus pisze:
MARCEL! pisze:Hej! Jak odgrzybiałem i sprawdzałem klime w serwisie pan stwierdził wyciek płynu chłodniczego. Płyn minimalnie sączy się na wahacz... No i stąd dziwny zapach przy włączonym ogrzewaniu. Nagrzewnica ok.
A może to płyn ze wspomagania? Jedno i drugie jest tłuste w dotyku...
Ewidentnie płyn chłodniczy. Wyciek tuż przy chłodnicy.
Po wyjęciu okazało się, że jest cały spód chłodnicy wilgotny :)
Poza tym po włączeniu ogrzewania był dziwny zapach w kabinie (taki techniczny). Nagrzewnica OK, wykładzina koło VIN sucha, szyby nie parują po włączeniu ciepłego nadmuchu na szyby.
Wstawiłem Polcar w najdroższej wersji (jakość PJ). W hurtowni koszt 170 zł. Wymiana 150 zł.
Niestety Nissens jeśli chodzi o chłodnice wody (cieczy) to duński jest już tylko z nazwy. Podobnie Behr.
W ogóle okazało się, że chłodnica którą miałem to już nie była oryginalna jednak.
Dokładnie nr chłodnicy to 550808-6 POLCAR.
Jakość PJ: technologia wykonania jak również materiały użyte do produkcji są zgodne z produktem oryginalnym lub lepsze a wydajność cieplna nie mniejsza od produktu OE/OEM lub OES.

Z tego co wiem, jeśli chodzi o chłodnice to Polcar są całkiem ok.
Natomiast z częściami blacharskimi to różnie (dużo negatywów).
Ostatnio zmieniony 27 mar 2016, 20:46 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 2 razy.

Skasowany użytkownik 6483

#355 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja w swojej zafirze A wymieniłem chłodnicę wody na chłodnicę marki "chłodnica" :lol: . To był jakis polski produkt , jeździłem autem 3 lata , zrobiłem jakieś 60 tys km i nic mi płynu nie ubywało. Nie wiem czy w takim razie jest sens podniecania się chłodnicami o renomowanej nazwie i jakości...może miałem szczęscie a może nie..to tyle... :lol:

MARCEL!
Zafiromaniak

#356 Post autor: MARCEL! »

No właśnie bylem zaskoczony, że w firmie która zajmuje się chłodnicami od prawie 20 lat polecają Polcar a nie np. Nissens i Behr.
No cóż, działa to działa :-) W końcu to nie jest jakaś kosmiczna technologia.

Awatar użytkownika
Strzelba
Przeglądacz
Model:

#357 Post autor: Strzelba »

Jaki płyn chłodniczy do Z18XE ?
Tipo 1.6 '92
Vectra A 2.0 GT '93
A4 B5 1.8T '00
Zafira A 1.8 '03
http://www.zafiraklub.pl/forum/viewtopic.php?t=22267

Awatar użytkownika
Strzelba
Przeglądacz
Model:

#358 Post autor: Strzelba »

Niestety nie mogę już edytować.
Chciałem się dowiedzieć jaki dolać, bo zauważyłem ubytek. Jest też coś dziwnego. Auto mimo niższego poziomu płynu nie nagrzewa się nawet do 90 ... Co się dzieje?
Tipo 1.6 '92
Vectra A 2.0 GT '93
A4 B5 1.8T '00
Zafira A 1.8 '03
http://www.zafiraklub.pl/forum/viewtopic.php?t=22267

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#359 Post autor: fredas »

Na pewno taki który jest mieszalny z innym plynem
I :mysli: że coś z termostatem
Obrazek
Obrazek

MARCEL!
Zafiromaniak

#360 Post autor: MARCEL! »

Ja musiałem wymienić chłodnicę, jednak była nieszczelna i zapach płynu po rozgrzaniu dostawał się do kabiny.
Co ciekawe chłodnica była nieszczelna w rogu i wyciek był nie na jezdnie ale na jakiś element metalowy-osłonę i to powodowało, że bardziej parowało...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”