sterowanie z kierownicy

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Piasek

#16 Post autor: Piasek »

Podziękował.
Czyli całe elementy nie pasują ale przyciski i rolki można wydobyć i przełożą się bez problemu P&P ?
Flora

#17 Post autor: Flora »

Właściwie żadne elementy nie będą P&P. Chodzi o przełożenie samych gumek, co wiąże się z ich wyrywaniem z dawcy i przyklejaniem w miejsce docelowe. Jest z tym trochę pracy, ale efekty to wynagradzają. Ktoś chyba robił przy tej okazji zdjęcia - spróbuj poszukać na forum.
Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#18 Post autor: KIT GTO »

ktoś to odkleił :lol: nie sądzę
Flora

#19 Post autor: Flora »

KIT GTO pisze:ktoś to odkleił :lol: nie sądzę
Stwierdzeniem, że "się nie da" ciężko jest osiągnąć efekty, a w rzeczywistości nie jest to trudna czynność.

Obrazek
Piasek

#20 Post autor: Piasek »

Zaintrygował mnie ten pomysł z wykorzystaniem czegoś innego... czegoś w stylu opon z kółek od zabawek.
kylu

#21 Post autor: kylu »

a ja raz zapytałem w ASO czy da sie wymienic owe gumeczki
i kierownik działu; tak cały moduł około 700 zł
a to dz! i dowidzenia wole z przytartymi jezdzic pozd!
Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#22 Post autor: KIT GTO »

Flora pisze:
Stwierdzeniem, że "się nie da" ciężko jest osiągnąć efekty, a w rzeczywistości nie jest to trudna czynność.

Obrazek
to że pokazujesz obdartą rolkę biorcy o niczym nie świadczy, pokaż mi nieciągniętą ta gumową cześć z biorcy i przyklejoną na rolkę dawcy ;)
Flora

#23 Post autor: Flora »

KIT GTO pisze:
Flora pisze:

Obrazek
to że pokazujesz obdartą rolkę biorcy o niczym nie świadczy, pokaż mi nieciągniętą ta gumową cześć z biorcy i przyklejoną na rolkę dawcy ;)
Trochę to trwało, ale nie miałem dostępu do samochodu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Niestety nie mam żadnej dokumentacji jak wyglądało to wcześniej, ale rolki były wytarte tak mocno, że guma była jedynie w górnej i dolnej części rolki - na środku był wyślizgany plastik. Jak widać na zdjęciach, aktualnie rolka wygląda jak nowa. Na drugim zdjęciu widać boczną krawędź gumowej bieżni, która w Zafirze wygląda inaczej. Widać również odrobinę kleju. Na ostatnim zdjęciu spod gumy wystaje część plastiku, który normalnie jest pokryty gumą w całości.

(Corsa jest dawcą, a Zafira biorcą)
Spox5
Debiutant
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

#24 Post autor: Spox5 »

Zerknijcie na forum myzafira.ru a dokładniej http://www.myzafira.ru/viewtopic.php?f=71&t=22148 i co Wy na to?
ClauveR

#25 Post autor: ClauveR »

Mamy 2016, a temat jak najbardziej nadal aktualny ;)

Przeszukując internet w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: jak wymienić pokrętła od sterowania w kierownicy w Oplu Zafirze B wujek google wysłał mnie między innymi tutaj.
Satysfakcjonującej odpowiedzi tutaj nie znalazłem, ale postanowiłem poszperać po swojej piwnicy/garażu/domu i poszukać czegoś, co się nada na takie rolki.

W szufladzie znalazłem swoją starą kamerkę internetową firmy MODECOM dzięki której mam teraz nowe rolki w kierownicy :)

Zdjęcia i moje rozwiązanie zamieszczam dla kolejnych osób szukających odpowiedzi - może komuś się przyda takie rozwiązanie -

Koszt nowej kamerki MODECOM to 60 zł

Pozdrav!

P.S. Nie wiem jak z trwałością, bo dopiero je wczoraj założyłem, ale wydają się porządne.

Obrazek
Flora

#26 Post autor: Flora »

Wygląda ładnie, ale czy działa? Również zdzierałem u siebie gumki i wklejałem pozyskane z Corsy. Okazało się, że są ułamek milimetra grubsze i rolka się blokowała. Z tego co widać na zdjęciach, Twoja guma z kamerki jest zdecydowanie grubsza i posiada głębsze wpusty. Nie ma problemów z zahaczaniem o krawędź?
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2016, 11:55 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
ClauveR

#27 Post autor: ClauveR »

Flora pisze:Wygląda ładnie, ale czy działa? Również zdzierałem u siebie gumki i wklejałem pozyskane z Corsy. Okazało się, że są ułamek milimetra grubsze i rolka się blokowała. Z tego co widać na zdjęciach, Twoja guma z kamerki jest zdecydowanie grubsza.
Działa przepięknie - jak w salonie :)

Jest grubsza stąd musiałem troszeczkę samo pokrętło zmniejszyć - tzn wszystkie ząbki w pokrętle ściąłem nożykiem i trochę papierem ściernym zjechałem.
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#28 Post autor: paweldm »

Chcę odnowić kierownicę i potrzebuje info jak zdemontować te srebrne elementy sterowania by nie przeszkadzały. Od spodu kierownicy są jakieś otwory. Co tam trzeba "włożyć"? Imbus? Wkrętak?
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#29 Post autor: rafant4011 »

Mały torx, każdy z tych dekorów trzyma się na jednej śrubce, po odkręceniu trzeba mocno pociągnąć dekor do siebie i po sprawie...
wampir11111

#30 Post autor: wampir11111 »

rafant4011 pisze:Mały torx, każdy z tych dekorów trzyma się na jednej śrubce, po odkręceniu trzeba mocno pociągnąć dekor do siebie i po sprawie...
Tylko trzeba to zrobić powoli bo ciasno siedzą i przy okazji kabelków nie powyrywać :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”