Naprawa lakieru, usuwanie rysek, otarć, wgłąbień itp
Moderator: Mariusz
Witam.
Czy ktoś polerował Zafire sam?
Mam tu tani gniot ,pewnie chiński:
http://www.castorama.pl/produkty/narzed ... ml#product
zastanawiam się nad kupnem-w sumie to tylko silnik i obroty,nie mówię o trwałości,gwarancja jakby co jest
Drzwi i tam mam porysowane więc co mi szkodzi
Czy ktoś polerował Zafire sam?
Mam tu tani gniot ,pewnie chiński:
http://www.castorama.pl/produkty/narzed ... ml#product
zastanawiam się nad kupnem-w sumie to tylko silnik i obroty,nie mówię o trwałości,gwarancja jakby co jest
Drzwi i tam mam porysowane więc co mi szkodzi
-
- Zafiromaniak
- Model:
Ja kupiłem taką Jestem zadowolony.
-
- Zafiromaniak
- Model:
mam do usuniecia rysy po kluczu do drzwiZdenek2007 pisze:Pasta lekko ścierna na mokro, często moczyć i do roboty, najważniejsze to nie przesadzić z obrotami. Na koniec jakiś dobry wosk i połysk gotowy.
Chce to zrobić tak.
kupilem lakier w kolorze auta w pedzelku, nałoże go pędzelkiem i potem dotykając gąbka spowoduje że lakier nie będzie jedną kreską, zgubi się wyraznosc lakierowanej lini.
potem na to bezbarwny lakier z utwardzaczem i polerka po min.2 tygodniach od zaczecia pracy.
tez tak byscie zrobili?
Aha, jakimi obrotami zaczynać szlifowanie?
-
- Zafiromaniak
- Model:
Znalazlem taki opis prac w necie:
"...myjesz i odtłuszczasz miejsca do malowania i czekasz aż wyschnie ..oklejasz biala tasma papierowa wzdłuż rys, z tym że dolna tasma ma być podwójna na zakładkę / dla bezpieczeństwa przed zaciekami/ potem malutkim o długości ok. 5mm pędzelkiem z małą ilościa lakieru przeciągasz po rysie uwaga ! - jeden raz, ma wyschnąć i potem jesli widać wgłebienie powtarzasz, aż uzyskasz w rysie lekki nadmiar..koniecznie!! jeśli zrobiłes tak to juz teraz łatwo, na drugi dzień pasta polerska średniej gradacji i jedziesz, delikatnie do wyrownania!! potem poprawiasz drobnoziarnista i polerujesz na sucho bawełniana szmatką."
Jakieś sugestie na tak lub nie?
"...myjesz i odtłuszczasz miejsca do malowania i czekasz aż wyschnie ..oklejasz biala tasma papierowa wzdłuż rys, z tym że dolna tasma ma być podwójna na zakładkę / dla bezpieczeństwa przed zaciekami/ potem malutkim o długości ok. 5mm pędzelkiem z małą ilościa lakieru przeciągasz po rysie uwaga ! - jeden raz, ma wyschnąć i potem jesli widać wgłebienie powtarzasz, aż uzyskasz w rysie lekki nadmiar..koniecznie!! jeśli zrobiłes tak to juz teraz łatwo, na drugi dzień pasta polerska średniej gradacji i jedziesz, delikatnie do wyrownania!! potem poprawiasz drobnoziarnista i polerujesz na sucho bawełniana szmatką."
Jakieś sugestie na tak lub nie?
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2016, 22:45 przez kibic997, łącznie zmieniany 3 razy.
Jednak zdecydowałem pomęczyć się ręcznie.
Na dobre pasty polerskie trzeba dac po 65 zl i to dwa rodzaje.
lekkoscierna i wykanczajaca. Do tego dwa pady do maszyny po ok. 20 zl.
I najtansza SENSOWNA polerka jaką mi polecili to K2 za 230 zl.
Juz zblizamy sie do 500 zl. To juz taniej oddac do polerki.
Za drogo wychodzi za takie auto
Tu pytanie:
Kto uzywal pasty polerskiej recznie i jakiej?
Pytam o pasty ścierne a nie o woski w stylu T-CUT.
Na dobre pasty polerskie trzeba dac po 65 zl i to dwa rodzaje.
lekkoscierna i wykanczajaca. Do tego dwa pady do maszyny po ok. 20 zl.
I najtansza SENSOWNA polerka jaką mi polecili to K2 za 230 zl.
Juz zblizamy sie do 500 zl. To juz taniej oddac do polerki.
Za drogo wychodzi za takie auto
Tu pytanie:
Kto uzywal pasty polerskiej recznie i jakiej?
Pytam o pasty ścierne a nie o woski w stylu T-CUT.
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Ja używałem niedrogiego zestawu przy ręcznej aplikacji:
glinka meguiars - do oczyszczenia - 35zł
ultimate compound - 55 zł
ipa - 11zł ( 1litr)
sw protect menzerna - 25 zł
gąbka tricolor plus aplikator - 40 zł
Starczy tego na 10 samochodów więc tragedii nie ma
Za kilka dni biorę się za Zosie.
glinka meguiars - do oczyszczenia - 35zł
ultimate compound - 55 zł
ipa - 11zł ( 1litr)
sw protect menzerna - 25 zł
gąbka tricolor plus aplikator - 40 zł
Starczy tego na 10 samochodów więc tragedii nie ma
Za kilka dni biorę się za Zosie.
Zafira C
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
Więc tak.
Lakier nałożony pędzelkiem na rysy-wyszło jak frankenstein
Specjalnie nałożony więcej żeby było z czego zebrac do wysokosci oryginalnego lakieru.
Teraz pytania:
1.Ile czasu ma schnąc lakier żeby można go było obrabiac?
2.Ile za taki szlif tej rysy weźmie lakiernik-nie polerkę drzwi tylko zrównanie rys do poziomu starego lakieru?Może nie warto ręcznie się męczyc,koszt pasty itd.
Lakier nałożony pędzelkiem na rysy-wyszło jak frankenstein
Specjalnie nałożony więcej żeby było z czego zebrac do wysokosci oryginalnego lakieru.
Teraz pytania:
1.Ile czasu ma schnąc lakier żeby można go było obrabiac?
2.Ile za taki szlif tej rysy weźmie lakiernik-nie polerkę drzwi tylko zrównanie rys do poziomu starego lakieru?Może nie warto ręcznie się męczyc,koszt pasty itd.
-
- Przeglądacz
- Imię: maciej
- Auto: zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
udało ci się to usunąć, mam podobny ślad na dachu, wydaje mi się że bezbarwny jest trochę szarpnięty bo nie mogę się pozbyć śladu.Robert LTM pisze:próbowałem ściernymi nawet w myjni i nic ślad został nie wiem co on żarł od dziś jestem wrogiem ptactwa
pojadę do lakiernika na konsultacje bo mnie szlak trafia jak przechodzę obok auta i widzę TO