Jaki olej i co ile wymiana oleju
Moderator: Sebu$
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Chłopaki ja już 88 tys ...
Nie żebym się czepiał, ale Temat dotyczy ZC
Nie żebym się czepiał, ale Temat dotyczy ZC
Ostatnio zmieniony 18 lut 2016, 23:44 przez Wojti, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Model: TDI
- Oznaczenie silnika: CFGB
W jeździe mieszanej w polskich warunkach maksimum moim zdaniem to 15 tyś. Interwał wymiany oleju co 30 tyś. jest możliwy ale tylko i wyłącznie jeśli auto jeździ ponad 90% autostradami i to z rozsądnymi obrotami. W każdym innym przypadku te 30 tyś mogą sobie serwisanci w d... włożyć. Najlepiej wymieniać co 10 tyś. i nie rzadziej niż raz w roku (jak ktoś jeździ mniej niż 10 tyś. rocznie). Do tego co jakiś czas (co 2-3 wymiany, a najlepiej co wymianę) koniecznie płukanka silnika. Plus odpowiedni olej. Koszty z tym związane są nieporównywalnie mniejsze niż koszty usunięcie ewentualnych usterek związanych z zaniedbaniami. Pamiętajmy, że olej smaruje również turbinę a w autach z DPF-em jest zanieczyszczany przez paliwo i dlatego regularna wymiana oleju to podstawowa sprawa. A to co piszą w książce serwisowej to pobożne życzenia.
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
A jak ma się płukanka to turbiny? Przecież z oleju robi się wtedy woda? Kupiłem kiedys płukankę LM i mechanik mnie odwiódł od tego pomysłu ze względu na turbinkę. A z tym interwałem co 10kkm to jestem za, stosuje się do tego od lat.
Zafira C
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
To właśnie ze względu na turbinkę warto zastosować.
Jednak stosując dobre oleje i wymieniając olej co 10-15 tyś km nie trzeba tego robić często. Płukankę dobrze jest zastosować, gdy kupujemy używane auto, gdzie nie wiemy jaki olej był stosowany i jak często wymieniany.
Jednak stosując dobre oleje i wymieniając olej co 10-15 tyś km nie trzeba tego robić często. Płukankę dobrze jest zastosować, gdy kupujemy używane auto, gdzie nie wiemy jaki olej był stosowany i jak często wymieniany.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
-
- Mieszkaniec
Właśnie dlatego płukanie robi się tuż przed zmianą oleju na wolnych obrotach (lub bardzo niskich) tak aby turbina nie pracowała na tym rozrzedzonym płukanką oleju bo jest wtedy gorsze smarowanie i ryzyko zerwania firmu olejowego. Wyjątkiem jest środek czyszczący Archoil AR2300, który dodajemy i jeździmy kilka tysięcy km. Ale to nie jest tradycyjna płukanka.evolution1zafir pisze:A jak ma się płukanka to turbiny? Przecież z oleju robi się wtedy woda? Kupiłem kiedys płukankę LM i mechanik mnie odwiódł od tego pomysłu ze względu na turbinkę. A z tym interwałem co 10kkm to jestem za, stosuje się do tego od lat.
-
- Mieszkaniec
Sugeruje mimo wszystko wymianę co 15 tysięcy. Koszt wymiany oleju z filtrem to ułamek kosztów eksploatacji auta a zaniedbania w tym zakresie w nowoczesnych silnikach mogą oznaczać niemałe koszta. To samo dotyczy częstotliwości wymiany filtra paliwa i filtra powietrza.mbaranek pisze:ja zmieniam jak mi komputer pokazuje ze czas na wymiane. Pierwsza wymiana wyszla po 20kkm, druga sie zbliza po 25kkm.
Glownie latam po autostradach, poza terenem zabudowanym