[B] Problem z odpaleniem Zafira B
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Jeśli w czasie kręcenia rozrusznikiem masz wrażenie, że zwalnia albo niby pada akumulator to stawiam na rozrusznik. U mnie tak właśnie było. Wszystko sprawdzałem tak jak Ty a na samym końcu okazało się, że to rozrusznik robił przebicie i nie dawał pełnych obrotów do rozruchu. Jedynym plusem całej diagnostyki było to, że wszystko sprawdziłem i wiem co mam. Obok świec, wtrysków i innych, sprawdziłem również ciśnienia w cylindrach i jest
może jakiś czujnik szfankuje ?jakiś zaworek przy ?może instalacja jest uszkodzona ?pokavb pisze:Witam proszę was o pomoc bo nie moge sobie poradzić z Zafira tak ja pisałem silnik 1,9CDTI
auto miało zapchany DPF został usuniety fizycznie oraz programowo .Po podłaczeniu wszystkich czujników wężyków oraz sterownika auto działało bez zarzutu miało moc przejechało kilka km .
Natomiast na kolejny dzień auto odpaliło na kilka sek i gaśnie .
Błędów było sporo natomiast po skasowaniu pojawiaja sie błedy wtryskiwaczy 2 i 4 (zakłucenie działania) Zostały sprawdzone nadmiarowo wyszły ok .
Wiec zostały zmienione miejscami i dalej bład 2 i 4 (zakłucenie działania)
Sprawdzilismy ładowanie akumlatora co dziwne auto po odpaleniu ma 12,4 V a tuż przed zgaśnieciem silnika wskakuje ok 13V
Sciągnieliśmy pasek od alternatora i auto bez ładowania działa i nie gaśnie .
Wiec alternator do naprawy . Okazało się że jest Dobry w 100% ale zapobiegawczo kazałem wymienic regulator .
Ale auto dalej Gaśnie zaraz po odpaleniu , już niemam pomysłu . miał ktoś taki problem ?
oczywiście wskakują 2 kontrolki silnika jedna z kluczem.
A i auto raz ma gaz a raz nie .zaraz po odpaleniu
Tracę już siły i pomysły gdzie szukać przyczyny
Ostatnio zmieniony 04 lut 2016, 21:29 przez pokavb, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja w zasadzie lubie pomagac ale .....pokavb pisze:OK będę miał to na uwadze. masz jakiś pomysł na mój problem ? albo ktoś ma ?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5722
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17664
http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=42
Warto zrobic cos co trwa chwile i potem bedzie
Naprawe warto miec to na uwadze
Ostatnio zmieniony 03 lut 2016, 22:42 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
bazyliszek72
-
- Przeglądacz
- Imię: Mariusz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Hej. Może banalnie ale Akumulator jakie daje napięcie?Jojo1981 pisze:Proszę o pomoc auto było już u paru mechaników i dalej ten sam problem po dłuższym postoju z 8h auto nie zapala trzeba kręcić z 6-7sekund jak już zapali to problem znika do następnego postoju. Wymienione zostały filtry ,rozrząd ,świece ,koła zmiennych faz rozrządu czyszczona była przepustnica .
Mogą być też kable.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2016, 20:46 przez mario_79, łącznie zmieniany 1 raz.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
A może zatankowałeś omyłkowo benzynę. Miałem tak w berlingo żony. Przez roztargnienie zatankowałem benzynę. Przejechałem ok 50 km i po zatrzymaniu auta nie dało się odpalić. Kręciło a nie chciało odpalić. Po zatankowaniu do pełna ropy podpompowaniu gruszką auto dało się odpalić.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308