jakość ropy a stan silnika

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
tomalazg

jakość ropy a stan silnika

#1 Post autor: tomalazg »

Przy obecnyc wzroście cen ropy zastanawiam się czy silnik 2.0 dti jest wrażliwy na jakość paliwa? Do tej pory tankowałem na orlenie "zwykłą" ropę. Pod nosem mam stacje auchan (Bielany Wrocławskie) tam cena 20gr mniejsza. Czy warto pokusić sie na taką oszczedność?, czy nie wyjdzie ona w awarii silnika?

dejna

#2 Post autor: dejna »

prawda jest jedna: oplowskie ropniaki są wrażliwe na jakość benzyny... Orlen z wysokiej jakości paliwa raczej nie słynie a stacje przy marketach to cenę paliwa zmiejszają kosztem jakości paliwa...

przypuszczalnie tankujesz 50 litrów i jest różnica 20 groszy to wychodzi na baku 10zł... czy warto??? moim zdaniem nie...

nie wiem jak we wrocławiu ale w Warszawie dobrą jakość mają stacje Neste... paliwo z Orlenu ale bez pośredników i zminimalizowana możliwość kombinowania...

Woytas

#3 Post autor: Woytas »

dejna pisze:prawda jest jedna: oplowskie ropniaki są wrażliwe na jakość benzyny... Orlen z wysokiej jakości paliwa raczej nie słynie a stacje przy marketach to cenę paliwa zmiejszają kosztem jakości paliwa...

przypuszczalnie tankujesz 50 litrów i jest różnica 20 groszy to wychodzi na baku 10zł... czy warto??? moim zdaniem nie...

nie wiem jak we wrocławiu ale w Warszawie dobrą jakość mają stacje Neste... paliwo z Orlenu ale bez pośredników i zminimalizowana możliwość kombinowania...
ja w Warszawie mam 2 stacje: BP i . . . TESCO. :P

Nie narzekam na jakość paliwa TESCO, Dobre paliwka zarówno diesel jak i benzyna. Co do jakości paliw przy-marketowych, to parametry są = jak nie lepsze od Orlenowskich, niska cena nie ciągnie za sobą gorszej jakości, oni mogą sprzedać paliwo taniej bo ich market obok kosi 1,5mln zeta dziennie obrotu- ot stąd różnica cen :mrgreen:
Mówie o polityce marketu nie Orlenu.
pozdr
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2010, 08:57 przez Woytas, łącznie zmieniany 3 razy.

dejna

#4 Post autor: dejna »

Woytas pisze:Nie narzekam na jakość paliwa TESCO, Dobre paliwka zarówno diesel jak i benzyna.
ja narzie niestety spotkałem się z negatywnymi opiniami... zwłaszcza o TESCO...

Woytas

#5 Post autor: Woytas »

dejna pisze:
Woytas pisze:Nie narzekam na jakość paliwa TESCO, Dobre paliwka zarówno diesel jak i benzyna.
ja narzie niestety spotkałem się z negatywnymi opiniami... zwłaszcza o TESCO...
Przez 3 lata jeździłem na TAXI i tankowałem na TESCO (ON, auto TD, później TDCI !! ) nigdy się nie przejechałem :) , wręcz testowałem, porównywałem z innymi stacjami i szczerze mówię GIT - fakt, ze to tylko jedna stacja (Gorczewska).
Neste - bardzo dobre paliwo, ale rzadko mam po drodze.
Teraz przy benz. tankuję głownie na BP (żona męczy o punkty z PAYBACK :lol: )- nie jest złe.

A jak jest na Orlenach to każdy chyba wie ( z góry: nie na wszystkich).
Właściciele stacji często kupują paliwo poza Orlenem ( bo taniej) LPG w szczególności, i dlatego tak jest (tam nawet zimowy płyn do szyb (-25)zamarza przy -15 st C , zaznaczam stojąc nie- jadąc :lol:
Najlepiej (co do wyboru stacji), samemu sprawdzić ( nie tylko znać opinie) :)
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2010, 16:33 przez Woytas, łącznie zmieniany 1 raz.

boogoo

#6 Post autor: boogoo »

Swoją astrę 2.0dti tankowałem tylko na orlenie i zrobiłem nią 320 tysi.Teraz zafirkę też tam tankuję tylko i jak narazie sopko...

TUX

#7 Post autor: TUX »

wg mnie nie można generalizować - jak ktoś dobrze trafi to i na polnej stacyjce dobre zatankuje :P - a jak źle to wody z BP czy Tesco kupi :P

osobiście staram się tankować na 2 stacjach BP - jakby co będę wiedział kogo skarżyć :P
gaz i olej na BP jest Ok. :)

podbiel

#8 Post autor: podbiel »

Witam na marketowych stacjach zawsze powinna być informacja kto dostarcza paliwko np Auchan Piaseczno bierze z Gdańska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”