[A] Problemy z air bagami - poduszkami oraz kurtynami
Moderator: Sebu$
Juz doszedłem czemu mi wywalało błąd, mechanik przykręcając osłone między rurą wydechową a podłogą w jednym miejscu mu sie słabo trzymała to przykręcił wkrętem samowiertnym i wwiercił sie prosto w wiązkę która jest pod siedzeniem kierowcy
Ale mam inny problem, urodzilo mi sie drugi dziecko i chciałbym je czasami przewozić z przodu. Mam coś takiego jak smart airbag, że jak sie postawi na siedzeniu fotelik to poduszka powinna sie sama wyłączyc. na podsufitce kolo swiatła jest kontrolka własnie z fotelikiem. Czy ktoś wie coś wiecej o tym?
Ale mam inny problem, urodzilo mi sie drugi dziecko i chciałbym je czasami przewozić z przodu. Mam coś takiego jak smart airbag, że jak sie postawi na siedzeniu fotelik to poduszka powinna sie sama wyłączyc. na podsufitce kolo swiatła jest kontrolka własnie z fotelikiem. Czy ktoś wie coś wiecej o tym?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Czy jakaś instrukcja obsługi pisze o tym? Bo teraz to już zgłupiałem i widzę 3 wersje w jednym temacie:cns80 pisze:Jak masz do tego dedykowany oplowski fotelik z transponderem to zadziała. Inaczej nie da rady.
1. Sterownik obsługuje 2 airbagi czołowe i 2 boczne
2. Sterownik obsługuje jw ale airbag pasażera ma czujnik w fotelu (mata naciskowa)
3. Sterownik obsługuje jw ale airbag pasażera ma czytnik transpondera z oplowskiego fotelika...
To jak to w końcu jest, he??
U mnie nie ma żadnej lampki kontrolnej sugerującej dezaktywację poduszki pasażera. Aby wozić małe dziecko w foteliku na siedzeniu pasażera muszę zrobić fizyczny wyłącznik poduszki pasażera żeby w razie wypadku nie zabić własnego dziecka...
Janusz
-
- Zafiromaniak
Trochę się "dokształciłem" w temacie z wyłączaniem poduszki pasażera. Otóż instrukcja obsługi PL od Zafiry A zawiera informację, o bazie fotelika z transponderem Opel. Auto wyposażone w takie urządzenie posiada również lampkę kontrolną znajdującą się w lampce w podsufitce, gdzie jest kontrolka deaktywacji airbagu pasażera. Z instrukcji jakoby wynika, że w momencie zamontowania fotelika i deaktywacji poduszki - nie zadziała żadna z poduszek/kurtyn pasażera(!) (tak ja to zrozumiałem...)
Przez moment myślałem aby dołożyć ekstra kabel do sterownika od sensora fotelika oraz kabel dodatkowej kontrolki, aktywować funkcję w sterowniku SRS i cieszyć się prostym wyłączaniem systemu (bo liczyłem na to, że sensor po wykryciu fotelika podaje do sterownika poduch stały "+" albo stały "-". Natomiast gdzieś w sieci wyczytałem, że to nie jest takie proste, że układ ten wysyła co jakiś stały czas jakiś impuls do sterownika poduch... więc jest to bardziej zagmatwane.
Poczytałem trochę w necie o montowaniu fotelików dziecięcych z przodu. Generalnie rzeczoznawcy mówią wyraźnie - poduszka z przodu czy fotelik przodem czy tyłem do kierunku jazdy - może być śmiertelnie niebezpieczna. Poduszka boczna - o ile fotelik nie zasłania jej pola działania - może pomóc. Kurtyna - podobno też niegroźna skoro generalnie eksploduje na wysokości okien...
Tak więc moim zdaniem pewnym rozwiązaniem jest wyłącznik odcinający poduchę pasażera a wpinający w to miejsce rezystor. Dodatkowo jako kontrolkę można użyć dowolnej diody LED obsługiwanej przez ten sam przełącznik. Ewentualnie inna opcja - wystarczy podać masę na przewód kontrolki Airbagów i też zapali nam się lampka na desce
Przez moment myślałem aby dołożyć ekstra kabel do sterownika od sensora fotelika oraz kabel dodatkowej kontrolki, aktywować funkcję w sterowniku SRS i cieszyć się prostym wyłączaniem systemu (bo liczyłem na to, że sensor po wykryciu fotelika podaje do sterownika poduch stały "+" albo stały "-". Natomiast gdzieś w sieci wyczytałem, że to nie jest takie proste, że układ ten wysyła co jakiś stały czas jakiś impuls do sterownika poduch... więc jest to bardziej zagmatwane.
Poczytałem trochę w necie o montowaniu fotelików dziecięcych z przodu. Generalnie rzeczoznawcy mówią wyraźnie - poduszka z przodu czy fotelik przodem czy tyłem do kierunku jazdy - może być śmiertelnie niebezpieczna. Poduszka boczna - o ile fotelik nie zasłania jej pola działania - może pomóc. Kurtyna - podobno też niegroźna skoro generalnie eksploduje na wysokości okien...
Tak więc moim zdaniem pewnym rozwiązaniem jest wyłącznik odcinający poduchę pasażera a wpinający w to miejsce rezystor. Dodatkowo jako kontrolkę można użyć dowolnej diody LED obsługiwanej przez ten sam przełącznik. Ewentualnie inna opcja - wystarczy podać masę na przewód kontrolki Airbagów i też zapali nam się lampka na desce
Janusz
piotrek2586 pisze:Witam wszystkich jestem nowy na forum z góry przepraszam ale jeszcze dokonam porządnego powitania w odpowiednim dziale tego forum. Mam taki problemik z ojca autkiem. A mianowicie ojciec kupił zafirę z lekkim zagięciem z przodu maska i zderzak ale zostały wystrzelone poduszka kierowcy i pasażera i napinacze pasów. trochę czasu temu znajomy mechanik ojca wymienił mu całą deskę rozdzielczą, obie poduszki i napinacze pasów ale nie wymienili sterownika i cały czas były błędy w sterowniku i świeci się kontrolka poduszek. Postanowiłem się za to zabrać sam. Wiedziałem ze trzeba zmienić jeszcze sterownik poduszek ten pod lewarkiem. Kupiłem używany sterownik z innej zafiry (całej) oczywiście o tym samym symbolu mam BG założyłem i pokasowałem błędy z długiej listy niestety :> zostały 3 błędy kody błędów 78,102,104 dotyczą niskich rezystancji i oporów na poduszce bocznej kierowcy i kurtynach. na pewno znacie listę błędów i co z tym zrobić? w blokach pomiarowych w poduszkach tam gdzie są boczne i kurtyny mam 0 Ohm. Udało mi się wypiąć kostkę od poduszki bocznej kierowcy i pomierzyć miernikiem to mam rezystancję poniżej 1. pomożecie mi z góry dziękuje pozdrawiam
Dziękuje czytałem to ale niestety nie rozwiązuje to mojego problemu może jeszcze ktoś wie wypowie przez weekend. Mogę mierzyć poduszki multimetrem? rezystancje na odlączonej poduszce
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2016, 20:38 przez piotrek2586, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie, dawno tu nikt nic nie pisał, ale mój "problem" jest trochę odwrotny. Dokładał ktoś może kurtyny do ZA? Ewentualnie dużo z tym zachodu, czy może jak z tempomatem, założyć i aktywować? Mam tylko przednie i boczne w fotelach, a widzę, że na necie można kupić tanio też kurtyny, tylko nie wiem jak z ich dołożeniem. Czy sterownik ten sam, czy już są podciągnięte instalacje? Z góry dziękuję za wszelkie porady.
-
- Zafiromaniak
1. Skąd wiesz że nie masz kurtyn?DjHardy pisze:Panowie, dawno tu nikt nic nie pisał, ale mój "problem" jest trochę odwrotny. Dokładał ktoś może kurtyny do ZA? Ewentualnie dużo z tym zachodu, czy może jak z tempomatem, założyć i aktywować? Mam tylko przednie i boczne w fotelach, a widzę, że na necie można kupić tanio też kurtyny, tylko nie wiem jak z ich dołożeniem. Czy sterownik ten sam, czy już są podciągnięte instalacje? Z góry dziękuję za wszelkie porady.
2. Instalacji raczej nie będzie...
3. Inny sterownik
4. Chyba inna podsufitka/tapicerka ale na 100% nie jestem pewien
Janusz