ciężko wchodzi pierwszy bieg

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
jasieksz

ciężko wchodzi pierwszy bieg

#1 Post autor: jasieksz »

Witam.
Wiem że ten temat już był ale nie mogę znaleźć namiarów na tego pana co się ogłaszał na allegro. Regenerował on gałkę zmiany biegów ,gdy cieżko wchodziły biegi. Proszę o pomoc.Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Kolego jasieksz, zajrzyj na tę aukcję, tam znajdziesz namiary

http://moto.allegro.pl/item1011647067_z ... vectr.html

jasieksz

#3 Post autor: jasieksz »

Dzięki serdeczne kolego. Już dzwoniłem i wszystko ok.

ziunio

#4 Post autor: ziunio »

Miałem ten sam problem, jedynka wchodziła dopiero z drugiego biegu, czasami nawet ruszałem z dwójki. W przedziale silnikowym popryskałem WD-40 część odpowiedzialną za zmianę biegów, która znajdowała się poniżej akumulatora, w moim przypadku była pordzewiała, problem ustał po ok dwóch tygodniach. Możliwe, też że było te kwestią rozruszania tego elementu ponieważ kupiona Zafirka długo była w stanie spoczynku.

Pozdrawiam!

Robert_W

#5 Post autor: Robert_W »

Miałem kiedyś problemy z biegami i podobne objawy. Zrobiłem to samo co ziunio - pomogło.
Pozdrawiam

daroo211

#6 Post autor: daroo211 »

proszę o przesłanie aktualnego linku bo ten już nie działa a mam problem tak jak wy. zaczyna to mnie czasem drażnić jak muszę z dwójki wrzucać jedynkę.
dzięki z góry

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#7 Post autor: MieHor »

d.marco

#8 Post autor: d.marco »

Witam wszystkich moje pytanie dot. regulacji linek zmiany biegów , posiadam zafire 20 DTL z linkami zmiany biegów i nie potrefie sobie poradzic z prawidłowa ich regulacja gdyz mam utrudnienia w wbijaniu poszczególnych biegów dodam, że dźwignia zmiany biegów jest po regeneracji i jeszcze jedna sprawa zwiazana z biegami mianowicie około roku temu wymieniłem komplet sprzęgła tarcza, dociś itd przez rok było ok ale obecnie podczas ruszania mam puknięcie tak jakby sie coś od tarczy lub docisku "odkleiło " mówią,że to docisk wysiada ale czy to jest normalne aby po roku dość małej eksploatacji juz padał docisk - jakie jest Wasze zdanie na ten temat ;)

zymek

#9 Post autor: zymek »

Witam
To w którym miejscu jest ten cały mechanizm gdzie trzeba psyknąć WD pod akumulatorem ??
pozdr

samson

#10 Post autor: samson »

Posadz kogos za kierownice niech wbija biegi a ty patrzac na skrzynie szybko znajdziesz poruszajacy sie mechanizm zmiany biegow.

zymek

#11 Post autor: zymek »

ok dzieki

filip1974.74

#12 Post autor: filip1974.74 »

witam wszystkich, przyglądam się waszej rozmowie - mam ten sam problem ciężko wchodzi "1", jedynym skutecznym sposobem to wbijać przez "2".
muszę zaznaczyć, że mam linkowy system zmiany biegów. znalazłem na allegro chłopaka który oferuje zestaw naprawczy(ok.60zł), w rozmowie przyznał że to się nie sprawdza w systemie linkowym - jakie macie doświadczenia w tym temacie, z góry dziekuję pzdr

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#13 Post autor: MieHor »

filip1974.74, nie wiem o jakim zestawie naprawczym mówisz, ale na pewno nie od tego sprzedawcy http://moto.allegro.pl/item1175229509_z ... ectra.html - jest wiele opinii i nie tylko na naszym forum, że sprzedaje on towar taki jaki na pewno będzie Ci służył długo (poczytaj jego aukcję i opinie kupujących).
Zaznaczam, że nawet człowieka nie znam i niczego u niego nie kupowałem.

filip1974.74

#14 Post autor: filip1974.74 »

dziekuje, pewnie sie zdecyduje i zamowie dam znac jak sie sprawuje, pzdr

gagatek693

#15 Post autor: gagatek693 »

Witam!
Miałem podobny problem z wciskaniem biegów. Udało sie to załatwić za pomocą zestawu naprawczego z allegro za ok 56 zeta. Biegi wchodzą ładnie i bez zgrzytów. Ale mam problem gdyż "na luzie" lewarek nie spręzynuje. Mechanik mówi, że w skrzyni biegów jakąś część trzeba podmienić ale dokładnie nie wiem czego szukać na allegro lub na złomkach ( a całej skrzyni nie potrzebuję). Pomóżcie Szanowni koledzy! Zafira 2.0 DTI 2002 r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”