A w hamowaniuhaapaj pisze:Macie jakiś "domowy" sposób, żeby chociaż mi ta kontrolka zniknęła?Bo powiem szczerze, że w jeździe to nie przeszkadza ani trochę
Było by dobrze jak byś podał jaki błąd ABS-u Ci wyskoczył na kompie, może zaradzimy coś
Moderator: Sebu$
A w hamowaniuhaapaj pisze:Macie jakiś "domowy" sposób, żeby chociaż mi ta kontrolka zniknęła?Bo powiem szczerze, że w jeździe to nie przeszkadza ani trochę
Raczej wydłuża.jeżeli juz to zapobiega zblokowaniu kolgRZENIU pisze:A w hamowaniuhaapaj pisze:Macie jakiś "domowy" sposób, żeby chociaż mi ta kontrolka zniknęła?Bo powiem szczerze, że w jeździe to nie przeszkadza ani trochę
ABS skutecznie skraca drogę hamowania
ABS zapobiega zjawiskom występującym po zablokowaniu kół, takim jak ściąganie samochodu w bok, wirowanie samochodu, utrata kontroli nad kierowaniem samochodem. Długość drogi hamowania pojazdu wyposażonego w system ABS w porównaniu do identycznego pojazdu bez tego systemu uzależniona jest od kilku czynników, takich jak: warunki zewnętrzne oraz umiejętności kierowcy.
Kierowca prowadzący samochód wyposażony w system ABS w przypadku hamowania awaryjnego może bez obawy wpadnięcia w poślizg silnie nacisnąć na pedał hamulca. Układ ABS ograniczy siłę hamowania tak, by nie doszło do zablokowania kół i niekontrolowanego poślizgu, w którym nie działa kierowanie samochodem, a w przypadku różnicy w przyczepności poszczególnych kół do podłoża występuje zmiana toru jazdy lub obracanie się pojazdu. W takich sytuacjach, szczególnie u kierowców bojących się ostro hamować z powodu niebezpieczeństwa wpadnięcia w niekontrolowany poślizg, system ABS powoduje skrócenie drogi hamowania
Jaki system by nie był, jak by nie wspomagał i korygował błędy ....ryba1 pisze:koniec końcem i tak dużo zależy od kierowcy
to chyba nie ulega wątpliwości i całkowicie się z Tobą zgadzamgRZENIU pisze:Bynajmniej dobrze by było aby systemy wspomagające były sprawne, co zawsze poprawi bezpieczeństwo i panowanie nad autem ...