Zafira a Zestaw Bose
Moderator: Sebu$
- automil
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira a
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Zafira a Zestaw Bose
Koledzy, orientuje się któs może czy w zestawie fabrycznym Bose w ZA był gdzieś schowany wzmacniacz do głośników?
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, 23:33 przez automil, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
po zmianie radia na nie fabryczne, muzykę słychać rewelacyjnie ....gRZENIU pisze:Cała przyjemność po mojej stronieautomil pisze: Dzięki Grzesiu
wydaje mi się ,że samymi głośnikami Bose Zośka daje radę ,ale to już kwestia gustu ...Biały pisze:W omegach B w opcji bose był wzmacniacz i subwoofer
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
Może to mały OT, ale jestem w trakcie pakowania BOSE z Omegi kombii do ZA.automil pisze:Koledzy, orientuje się któs może czy w zestawie fabrycznym Bose w ZA był gdzieś schowany wzmacniacz do głośników?
Mam zestaw radio CCR800 (markowane BOSE), zmieniarkę CDC2 Blaupunkta na 6 CD oraz wzmacniacz, subwoofer i 4 głośniki z drzwi od BOSE. Wzmacniacz planuję pakować pod fotel kierowcy a zmieniarkę pod pasażera. Kiedy odpalę to z sukcesem napiszę czy warto było
Janusz
Ja też myślałem że w ZA jest jakiś wzmak i sub ale przeszukałem całe auto i kiszka, audio gra super wyłącznie na głośnikach. tak mi kiedyś w astrze f łupało jak miałem wzmaka blaupunkt gta 360 i tube blaupunkt, i tu nasuwa mi się myśl że dobrze upakowane i dobre głośniki z porządnym radiem potrafią zawstydzić różne marketowe tuby i innego rodzaju tworyJanus pisze:Koledzy, orientuje się któs może czy w zestawie fabrycznym Bose w ZA był gdzieś schowany wzmacniacz do głośników?
Ciekaw jestem jak wygląda wytłumienie drzwi?? w Lagunie 2 cabassy z moim radiem JVC grały znacznie gorzej niż te w zafirce.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
W renówce cabasse, to jakieś nieporozumienie. Miałe w Espace IV.
W Zafirce A miałem dodany wzmacniacz pod siedzeniem kierowcy, tak jak teraz w ZB. Polecam dodać wzmacniacz.
W Zafirce A miałem dodany wzmacniacz pod siedzeniem kierowcy, tak jak teraz w ZB. Polecam dodać wzmacniacz.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
Wrzucę foty mojego Bose do Zafiry A (zresztą z Omegi B).Biały pisze:W omegach B w opcji bose był wzmacniacz i subwoofer...Zośki niestety w taki zestaw nie doposażano
Zestaw składa się z:
Radio CCR 800 Phillips (sygnowane Bose)
Zmieniarka Blaupunkt (CDC2) na 6 CD
Wzmacniacz z żółtą wtyczką (z Omegi kombii)
Partaniny kabli (moja robota)
4 głośniki do drzwi + sub do bagażnika
Na zdjęciach widać moją wiązkę - została ona wykonana w taki sposób, aby po wyjęciu złącza DIN radia z fabrycznej kasety, można było wpiąć się wiązką od/z wzmacniacza do radia oraz jako opcję do CCR 800 - podpiąć zmieniarkę.
Wzmacniacz ma wpaść pod fotel kierowcy/pasażera (pasuje do otworów w stelażu fotela)
Sub oczywiście na podstawce w bagażniku (bez zabudowy)
Zmieniarka z ramką pasuje idealnie we wnękę podłokietnika trzeciego rzędu foteli po stronie kierowcy.
Całość na razie testowana "na krótko" z moim CDR500 i seryjnymi głośnikami w drzwiach. Czuć dużą rezerwę mocy, przy podgłaśnianiu seryjne głośniki nie wyrabiają - mimo że są 4 ohm a nie 2 ohm jak dedykowane Bose. Myślę że dopiero po zamontowaniu Bose zestaw pokaże co potrafi. Mam zamiar porobić testy porównawcze brzmienia CDR500 z Bose kontra CCR800. Chociaż jak odpalałem w mieszkaniu samo radio ze zmieniarką na głośnikach z wieży - jakość dźwięku była więcej niż zadowalająca.
Wiązka robiona na wzór fabrycznej z Omegi. Sygnał z radia na głośniki idzie kablami ekranowanymi (skrętka STP, po 3 żyły 0,5mm2 na jeden kanał) do wejścia wzmacniacza. Ze wzmacniacza wychodzą grube kable 2,5mm2 skręcone ze sobą w pary - tak jak było w wiązce oryginalnej, to w celu wzajemnego ekranowania i filtrowania zakłóceń. W Omegach była specjalna wtyczka przy prawym progu, gdzie przy obecności Bose zamiast zworek było wejście/wyjście wzmacniacza do wiązki. U mnie są dwa złącza DIN żeby wpiąć się bezpośrednio za radiem.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2016, 21:43 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz