[A] adask04 - Opel Zafira A 1.8 125 KM Automat.
dzięki
Problem w tym że stracę gwarancję
Zobaczymy dam auto kumplowi żeby znowy błędy sprawdził, jak coś podjade do tych moich gazowników niech szukają, jeśli nic nie zdziałają wtedy podjade do tego moto-asa
A myślicie że to ewidentna wina gazowników czy może jakaś inna wada która powoduje że na gazie auto gaśnie bo gaz jest niby bardziej czuły na usterki.
Problem w tym że stracę gwarancję
Zobaczymy dam auto kumplowi żeby znowy błędy sprawdził, jak coś podjade do tych moich gazowników niech szukają, jeśli nic nie zdziałają wtedy podjade do tego moto-asa
A myślicie że to ewidentna wina gazowników czy może jakaś inna wada która powoduje że na gazie auto gaśnie bo gaz jest niby bardziej czuły na usterki.
Niestety to wina gazowników... nie zakładaj żadnej instalacji 2 generacji. Sekwencja dobrze założona i wyregulowana jest praktycznie bezobsługowa... wiem, bo testowałem w dwóch poprzednich autach. Zajedź do monterów swojej instalacji i powiedz wprost, że wywaliłeś niepotrzebnie na komputer po regeneracji 1100zł, zaadaptowałeś przez 300km (trzeba wyolbrzymić) na samej benzynie i auto chodziło idealnie, a po przełączeniu na gaz takie cuda. Niech ustawią komputer od gazu, aby nauczył się map z benzyny (jeżeli jest taka możliwość) i ma być dobrze. Zawsze dodatkowo możesz dorzucić, że to już kolejna naprawa i że nie wiesz czy zrezygnować z tej instalacji i odstąpić od umowy. Przy okazji zapytaj kto zapłaci za niepotrzebnie regenerowany komputer. Z reguły takie postraszenie pomaga, bądź stanowczy, bo tu się cuda dzieją
ps. warto też zapytać lokalnego rzecznika praw konsumenta co począć w tej kwestii
Powodzenia dobry człowieku
ps. warto też zapytać lokalnego rzecznika praw konsumenta co począć w tej kwestii
Powodzenia dobry człowieku
Wiesz za naprawę komputera raczej oni mi nie zwrócą bo nie oni mi to sugerowali ale naprawdę podjadę do nich i zostawię auto jeśli nic nie pomoże to powiem że :
" Ok ale jak podjadę do innych gazowników i znajdą wadę w montażu instalacji to zwracacie mi koszt instalacji gazowej..."
Wkurzyłem się no ...
" Ok ale jak podjadę do innych gazowników i znajdą wadę w montażu instalacji to zwracacie mi koszt instalacji gazowej..."
Wkurzyłem się no ...
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Tylko na piśmie niech Ci to podpisze , albo miej ze sobą ze dwie osoby nie spokrewnione ( mogą być znajomi , ale nikt z rodziny) przy tej rozmowie , to pomoże przy ewentualnej sprawie sądowej ...Co by się nie wypierali ,że takiej rozmowy nie było . A i jeszcze jedno przeczytaj dokładnie warunki gwarancyjne ...
Trzymam kciuki ,że obejdzie się bez żadnych ceregirli ...
Trzymam kciuki ,że obejdzie się bez żadnych ceregirli ...
Niestety to święta prawda... dlatego jak kupiłem Zosię to pojechałem na montaż do firmy, która już istnieje chyba ze 20 lat (nie wiem dokładnie), gro ludzi ich poleca, ale zdecydowałem się przede wszystkim dlatego, że 2 poprzednie auta kupione już z gazem, montowanym u nich, i nie miałem żadnych problemów.Maćku pisze:Oj paproków na tym świecie nie brakuje powodzenia w dojściu do sedna sprawy i bez kolejnych niespodzianek
Walcz kolego o swoje, nie po to się coś kupuje, aby nie działało.
ps. Możesz podjechać najpierw do rzecznika praw konsumenta i poprosić o odpowiedni formularz reklamacyjny i za jego pomocą złożyć reklamację - to działa, może nie w przypadku lpg (bo nie musiałem korzystać), ale w przypadku zakupów tak - przerabiałem to po zakupie wózka dla dziecka, jeżeli ktoś chce więcej szczegółów - PW
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Spotkałem się dziś z Adamem i opatologicznie sprawdzałem problem. Faktycznie coś mocno jest nie tak.
Sterownik/komputer od gazu powoduje błędy w komputerze. Widać to na kontrolkach w desce rozdzielczej oraz przełączniku gaz/Pb. Naprzemienne migotanie.
Tak jak by był zimny lut i wprowadzał co jakis czas napięcie na przekaźnik, a ten by nie mógł nic przełączyć bo prąd za słaby. "Obrazkowo" to opisałem
Sterownik/komputer od gazu powoduje błędy w komputerze. Widać to na kontrolkach w desce rozdzielczej oraz przełączniku gaz/Pb. Naprzemienne migotanie.
Tak jak by był zimny lut i wprowadzał co jakis czas napięcie na przekaźnik, a ten by nie mógł nic przełączyć bo prąd za słaby. "Obrazkowo" to opisałem
właściwie instalacja drugiej generacji była najlepszą epoką gazu, silnik można było odpalić na gazie nawet do -5 stopni, jedna śruba do regulacji, nie miało co się psuć, spalanie nie wiele większe od sekwencji no i samochody mniej wybredne... teraz grzeją się nawet 5km na benzynie, instalacje są droższe sterowniki komputery wtryskiwacze...
no i w gruncie rzeczy ile się uda na tym gazie zaoszczędzić, 110km w tydzień, 500km miesięcznie 6000km rocznie a z tego co czytam temat kasy poszło już na ładnych parę zbiorników Pb..
Przepraszam po prostu od jakiegoś czasu nie jestem zwolennikiem gazu, właścicielowi współczuje że musi się użerać z cholernym majstrem od gazu, wiadomo można sie postawić, założyc gościowi sprawę, ale nerwy temu towarzyszące to coś czego nam nikt nie zwróci...
no i w gruncie rzeczy ile się uda na tym gazie zaoszczędzić, 110km w tydzień, 500km miesięcznie 6000km rocznie a z tego co czytam temat kasy poszło już na ładnych parę zbiorników Pb..
Przepraszam po prostu od jakiegoś czasu nie jestem zwolennikiem gazu, właścicielowi współczuje że musi się użerać z cholernym majstrem od gazu, wiadomo można sie postawić, założyc gościowi sprawę, ale nerwy temu towarzyszące to coś czego nam nikt nie zwróci...
Gazownicy stwierdzili że ... błędy występują też na benzynie więc to nie wina instalacji.
Dałem do telefonu mojego kolegę który jest moim mechanikiem żeby jemu wszystko wyjaśnili.
Propozycja była taka: Skasować błędy, jeździć tydzień na benzynie i podłączyć pod komputer, jeśli błędy się pokażą wina benzyny, jeśli nie wina gazowników.
Na gazie auto zgasło po 10 km, przełączyłem na benzynę i jadę przez kolejne 10 km nic.
Jadąc do kumpla na parkingu zastawił mnie jakiś meblowy więc czekam.... i nagle auto zgasło... na benzynie... co wcześniej nie miało miejsca... Dojechałem do kumpla i mówię co zaszło. Ok pojedziemy podłączymy, zobaczymy. Wsiadamy i auto znowu zgasło i nie chciało odpalić dobre 10 min. W końcu zajechaliśmy podłączamy i oczywiście błąd PCM/ECM , usterka sterownika, brak komunikacji. Kasujemy czysto. Wyjeżdżamy z warsztatu ... auto zgasło ... ponowne podłączenie i to samo. Także ewidentnie zaczął gasnąć również na benzynie...
Efekt ? Komputer będzie wysłany jutro do Elektro-Bip na sprawdzenie.
Dzwoniłem do nich wcześniej i powiedzieli że oni wszystkie komputery sprawdzają przed wysyłką, ale po opisie objawów kazali sprawdzić cewkę, bo mieli takie przypadki że to cewka była uszkodzona i powodowała takie błędy. ( szkoda że nie powiedzieli tego za pierwszym razem )
Kolega sprawdził cewkę i faktycznie jest oryginalna ale popękana i kto wie czy to nie ona powoduje te zaniki zasilania.
Teraz jeśli jest tak faktycznie a komputer będzie wsadzony znów dobry to znów może go popsuć... Jedyna opcja to wymiana obydwu części na raz.
Stąd takie moje pytanie czy ktoś z was nie ma zbędnej cewki ? Lub jakiegoś dojścia do taniej bo raczej taka nowa to droga rzecz...
Dałem do telefonu mojego kolegę który jest moim mechanikiem żeby jemu wszystko wyjaśnili.
Propozycja była taka: Skasować błędy, jeździć tydzień na benzynie i podłączyć pod komputer, jeśli błędy się pokażą wina benzyny, jeśli nie wina gazowników.
Na gazie auto zgasło po 10 km, przełączyłem na benzynę i jadę przez kolejne 10 km nic.
Jadąc do kumpla na parkingu zastawił mnie jakiś meblowy więc czekam.... i nagle auto zgasło... na benzynie... co wcześniej nie miało miejsca... Dojechałem do kumpla i mówię co zaszło. Ok pojedziemy podłączymy, zobaczymy. Wsiadamy i auto znowu zgasło i nie chciało odpalić dobre 10 min. W końcu zajechaliśmy podłączamy i oczywiście błąd PCM/ECM , usterka sterownika, brak komunikacji. Kasujemy czysto. Wyjeżdżamy z warsztatu ... auto zgasło ... ponowne podłączenie i to samo. Także ewidentnie zaczął gasnąć również na benzynie...
Efekt ? Komputer będzie wysłany jutro do Elektro-Bip na sprawdzenie.
Dzwoniłem do nich wcześniej i powiedzieli że oni wszystkie komputery sprawdzają przed wysyłką, ale po opisie objawów kazali sprawdzić cewkę, bo mieli takie przypadki że to cewka była uszkodzona i powodowała takie błędy. ( szkoda że nie powiedzieli tego za pierwszym razem )
Kolega sprawdził cewkę i faktycznie jest oryginalna ale popękana i kto wie czy to nie ona powoduje te zaniki zasilania.
Teraz jeśli jest tak faktycznie a komputer będzie wsadzony znów dobry to znów może go popsuć... Jedyna opcja to wymiana obydwu części na raz.
Stąd takie moje pytanie czy ktoś z was nie ma zbędnej cewki ? Lub jakiegoś dojścia do taniej bo raczej taka nowa to droga rzecz...
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
W oplexie oryginalna cewka 349zł, a podróbka niemiecka 195zł http://opelczesci.com.pl/pl/c/cewki-zaplonowe/4426
Z doświadczenia wiem, że lepiej oryginał ja niestety nie mam jak Ci więcej pomóc nie mam czasu nawet skoczyć na szrot by się rozejrzeć... jak będę jechał do roboty to w Żorach stoi jakaś zafira zatrzymam się i spojrzę co tam siedzi w niej... tyle mogę Ci pomóc jak narazie
Z doświadczenia wiem, że lepiej oryginał ja niestety nie mam jak Ci więcej pomóc nie mam czasu nawet skoczyć na szrot by się rozejrzeć... jak będę jechał do roboty to w Żorach stoi jakaś zafira zatrzymam się i spojrzę co tam siedzi w niej... tyle mogę Ci pomóc jak narazie
Nic dodać nic ująć jak tylko to że Zafira jest do sprzedania. Jeśli ktokolwiek z Was miałby ochotę z Nią powalczyć to zapraszam tu lub na prv. Historię znacie więc opisywać autka nie muszę
Automat chodzi idealnie, w zawieszeniu nic nie stuka, nie puka, nowe opony zimowe Continental.
Pewnie nie długo dodam ogłoszenie na otomoto.pl
P.S. Sprzedaję bez instalacji gazowej... będę przekładał do nowego auta.
Automat chodzi idealnie, w zawieszeniu nic nie stuka, nie puka, nowe opony zimowe Continental.
Pewnie nie długo dodam ogłoszenie na otomoto.pl
P.S. Sprzedaję bez instalacji gazowej... będę przekładał do nowego auta.
Witajcie.
Zafira wystawiona na sprzedaż
http://otomoto.pl/oferta/opel-zafira-1- ... ypUvp.html
W opisie opisałem co i jak
Już wiadomo co jej dolega. Czujnik skrętu.
Na podpiętym gaśnie ale skrzynia działa prawidłowo, na odłączonym jeździ i nie gaśnie, lecz skrzynia w trybie awaryjnym.
Ja już tego nie naprawiam. Sprzedaję, obniżam zainteresowanej osobie na wymianę.
Dziękuję koledzy za wszystko.
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnych Zosiek
Zafira wystawiona na sprzedaż
http://otomoto.pl/oferta/opel-zafira-1- ... ypUvp.html
W opisie opisałem co i jak
Już wiadomo co jej dolega. Czujnik skrętu.
Na podpiętym gaśnie ale skrzynia działa prawidłowo, na odłączonym jeździ i nie gaśnie, lecz skrzynia w trybie awaryjnym.
Ja już tego nie naprawiam. Sprzedaję, obniżam zainteresowanej osobie na wymianę.
Dziękuję koledzy za wszystko.
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnych Zosiek
Ostatnio zmieniony 09 cze 2016, 18:53 przez adask04, łącznie zmieniany 1 raz.