[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ
-
Flora
-
xrs
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ostatnio znalazłem o uniwersalnych Elektromagnetycznych czujnikach parkowania, nie wiem jak się to sprawuje w realu
Ciekawy montaż , bo bez wiercenia... Może warto takim czymś się zainteresować
Na alledrogo są zestawy po niecałe 110 zł 
Ostatnio zmieniony 25 mar 2016, 02:55 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Flora
Nie ma się co pchać w te czujniki elektromagnetyczne. Działają jak chcą i pokazują co chcą - nie są ani trochę wiarygodne.
https://www.youtube.com/watch?v=IpWwhCsDHYI
lepiej zainwestować w:
https://www.youtube.com/watch?v=-h7S8mfo7gM
lepiej zainwestować w:
https://www.youtube.com/watch?v=-h7S8mfo7gM
Ostatnio zmieniony 25 mar 2016, 07:02 przez Flora, łącznie zmieniany 2 razy.
-
xrs
hehe o te są idealne tylko trzeba je dokarmiać co by nie padły;
a tak wracając do tematu to mam znajomych z pracy co sobie sami montowali czujniki właśnie w kwocie ok 150zł w różnych autach i jakoś nie mają żadnych problemów,zadowoleni i chyba skorzystam z ich pomocy. A więc można kupić tani tylko trzeba trafić w dobre bo wiele z tych tańszych jest wadliwa, ale wiadomo zawsze można wywalić 500zł - 1000zł i mieć bez kombinowania spokojniejszą głowę (dopłacając przy okazji za markę).
Ostatnio zmieniony 25 mar 2016, 22:13 przez xrs, łącznie zmieniany 2 razy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- rafant4011
- Zafiromaniak
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Też mama problemu z czujnikami, ale po "wypedałowaniu" nic nie pokazuje.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
-
Flora
Mam podłączony sam moduł, bez głośnika i czujników - jedynie zasilanie i CAN, a nie pojawia mi się na stałe kontrolka w zegarach. Dopiero odpięcie modułu skutkuje stałym świeceniem kontrolki, ale w takiej sytuacji można odczytać błąd dotyczący braku komunikacji.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2016, 10:19 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Wygląda, że tylko w ASO lub: http://www.sklep.szpot.pl/p/pl/161891/n ... 35922.html
- rafant4011
- Zafiromaniak
-
profesor
A ja się nie zgodzę z opiniąFlora pisze:Nie ma się co pchać w te czujniki elektromagnetyczne. Działają jak chcą i pokazują co chcą - nie są ani trochę wiarygodne.
...
Na moje oko to raczej na zasadzie pojemności on działa bo wykrywa wszystko z człowiekiem na czele.
Założyłem w tamtym roku ,z kumplem zamówiliśmy po sztucę "na próbę" indukcyjny czujnik parkowania z ebaya za całe 45zł , pasek 3cm szer. folii alu przyklejony na całej długości zderzaka od środka (mam belkę tylną i hak) elektronika przyklejona przy tylnym module po lewej stronie jedynie kabelek do folii przedłużony i wsadzony w wężyk gumowy, podłączenie zasilania z modułu przyczepki - wcześniej bezpośrednio z wiązki od lampy cofania.
Jak za tą cenę to muszę powiedzieć że działa całkiem OK.
Wada - wykrywa wszelkie żelastwo typu pokrywy od studzienek itd zatopione w asfalcie cofając na prostym odcinku drogi rozprasza trochę.
Wykrywa wszystko co się zbliża z odległości gdzieś około metra na bokach też, sygnalizacja dźwiękiem przerywanym ze zmianą szybkości do ciągłego przeszkoda 15cm od zderzaka ,wykrywa krawężniki, słupki plastik/metal, drewno , kosze na śmieci, metal już z większej odległości także spoko.
Zakładaliśmy we dwóch , ja przy Zosi kolega przy Volvo, konstrukcja zbliżona , jego pasek folii alu wyszedł trochę niżej niż u mnie, zakres detekcji przedmiotów wyszedł praktycznie porównywalny także po roku czasu jesteśmy zadowoleni.
Nie używałem ultradźwiękowych ale po narzekaniach kolegów postanowiłem spróbować czegoś nowego. Planuje w przyszłości wymienić taśmę 3cm szer. na 5cm alu samoprzylepną i zobaczyć efekt czy się czułość zwiększy.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2016, 00:08 przez profesor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bercikq
Witam kupiłem elektromagnetyczne czujniki parkowania i mam problem z podłaczeniem ich do wstecznego
W lampie z tyłu po lewej jest 6 kabelków do których mam podłaczyc zasilanie od centralki?? Po odłaczeniu wtyczki lampy tylnej na mierniku nie moge znalesc 12 volt, (tak jakby komp odcinał zasilanie jak sie wtyczke zdejmie) po ponownym podłaczeniu i przekreceniu klucza zapala sie wsteczny. Które to kable zafira b po lifcie??
W lampie z tyłu po lewej jest 6 kabelków do których mam podłaczyc zasilanie od centralki?? Po odłaczeniu wtyczki lampy tylnej na mierniku nie moge znalesc 12 volt, (tak jakby komp odcinał zasilanie jak sie wtyczke zdejmie) po ponownym podłaczeniu i przekreceniu klucza zapala sie wsteczny. Które to kable zafira b po lifcie??