Tyrkotanie i stukanie w napędzie?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Tyrkotanie i stukanie w napędzie?

#1 Post autor: wojtowca »

Pozwolę sobie zacytować kolege
kk pisze:Witam ! Czy ktos może spotkał się z takim przypadkiem w Zafirce , mianowicie podczas jazdy gdzieś tak do 1500 obrotów słychać odgłos terkotania z podwozia , najlepiej słyszalny jest na 2 i 3 biegu kiedy mam wcisnięty gaz oraz kiedy go puszczam ( tak zwane hamowanie silnikiem) , natomiast po wciśnięciu sprzęgła lub też wrzuceniu na luz odgłos ten znika ? . Zafira B 1.8 benzyna

Krzysiek !
tylko, że ja mam ZA :/ . Objawem jest takie stukanie jakby coś o coś się obijało. Nasilają się te stuki jak dociążę koło np. zjeżdżając z ronda i jest to słyszalne tylko z lewej strony. Na prawym fotelu jest to niesłyszalne bądź bardzo słabo. Wyczaiłem jeszcze, że gdy jadę, puszczę gaz, auto hamuje silnikiem i nacisne na hamulec to też to chrobotanie zanika. Czy miał ktoś taki przypadek? Dodam, że dałem kilku mecherom przejechać się moją lubą :> i zdania są podzielone, jeden mówi, że to nie skrzynia, drugi, że łożysko inny, że piasta a ja nie chce lecieć po kolei z wymianami bo bym popłynął z $. Może ktoś pomoże?
Aaaa... dodam jeszcze, że w zeszłym roku wymieniłem przegub wew. z L strony bo tak mówili, że to to ale to chyba nie był dobry pomysł bo nie bardzo pomogło
Ostatnio zmieniony 01 mar 2016, 22:11 przez wojtowca, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."

Leonardo da Vinci

konradviking

#2 Post autor: konradviking »

To raczej skrzynia, jeśli wciskasz sprzęgło, i ustaje terkotanie, to na pewno nie problem z przegubami, i łożyskami, gdyż one w dalszym ciągu się kręcą, dla pewności sprawdź jazdę na luzie na kilku prędkościach,

Terkoczące łożysko zwykle długo nie terkocze, robi się fioletowe i praktycznie się rozpada :D Łożysko prędzej buczy. a przegub terkocze raczej przy skręcaniu, wygląda to według mnie niestety na skrzynie biegów.

Silnik na postoju jak mu przygazujesz to oczywiście nie wydaje "tego" dźwięku?

No i jak ze skrzynią od dawna tak jest? Wymieniałeś olej? Miałeś jakiś wyciek czy coś takiego? znasz może stan oleju?

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#3 Post autor: Jaymzarf »

Podjedź do dobrego mechanika i niech dokładnie sprawdzi przegub wewnętrzny - półoś i przegub zewnętrzny. Objawy trochę podobne do moich które pojawiły się po wymianie przegubu. Tylko że moje były o wiele bardziej nasilone.
Też moje przypadłości miały miejsce tylko przy zasprzęglonym układzie, nasilały się przy dociążeniu, głównie jak silnik napędzał koła a zmniejszały się lub zanikały przy wysprzęgleniu albo hamowaniu silnikiem.

Dokładnie co i jak opisuję w tym temacie
Ostatnio zmieniony 05 mar 2016, 07:36 przez Jaymzarf, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
Obrazek

GANSPE
Świeżak
Model:

#4 Post autor: GANSPE »

Witam Kolegów Forumowiczów! Nawiązuje do tematu gdyż mam takie same objawy jak "wojtowca" wyjaśniło się co było przyczyną tych objawów?

Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
#5 Post autor: wojtowca »

Szczerze to ciutke dźwigłem zawieszenie i natężenie chrobotania zanikło prawie całkiem gdzie przy założonym gwincie tak mocno grzechotało, że myślałem, że koło zaraz odpadnie. Narazie z tym nie robię nic ale wygląda to na wadliwy przegub.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2016, 20:33 przez wojtowca, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Leonardo da Vinci

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#6 Post autor: Rafoooo »

GANSPE pisze:Witam Kolegów Forumowiczów! Nawiązuje do tematu gdyż mam takie same objawy jak "wojtowca" wyjaśniło się co było przyczyną tych objawów?
Możesz bardziej przybliżyć swoje dolegliwości?
-czy jest to tyrkotanie ciągłe?
-jadąc np. na luzie też słychać?
-z miarą przyspieszania samochodu ... tyrkotanie również przyspiesza?
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#7 Post autor: fredas »

Na moje jest to prawy przegub wewnętrzny jestem po wymianie i jest błoga cisza ;)
Obrazek
Obrazek

GANSPE
Świeżak
Model:

#8 Post autor: GANSPE »

Tyrkotanie słychać przy hamowaniu silnikiem na 3 i 4 biegu 1500 obrotów najgłośniej. Przy wciśnięciu sprzęgła nic nie słychać i podczas ruszania czuć głośne stuknięcie z szarpnięciem. Odczuwalne jest również każdorazowe zdjęcie nogi z gazu i dodawanie gazu poprzez delikatne szarpnięcie w czasie jazdy. opisałem jak tylko potrafię [hide] podejrzewam mechanizm różnicowy i łożyska w skrzyni
[/hide]

Awatar użytkownika
krybaki
Debiutant
Imię: Krystian
Auto: Zafira a opc 2.0t
Model: Za
Oznaczenie silnika: Z20let
#9 Post autor: krybaki »

Też miałem takie objawy około roku czasu wszystkie drążki i gumy wymieniłem i nic dalej stukalo w końcu wymieniłem przegub wewnętrzny lewy i spokój do dziś

sqniarz

#10 Post autor: sqniarz »

Też mi to wygląda na przegub, warto jeszcze sprawdzić poduszki silnika czy się któraś nie wybiła i nie wali Ci silnik przy szarpaniu, jeżdżąc po naszych drogach to tak naprawdę jeździsz po dziurach więc to nie koniecznie wina kół :D

GANSPE
Świeżak
Model:

#11 Post autor: GANSPE »

Witam! wymieniłem mechanizm różnicowy. stuknięcie przy ruszaniu zniknęło ale tyrkotanie nie :( Mechanior oglądał ten przegub i go wykluczył. A tyrkotanie słychać głośniej i nawet wrzucając na Luz jest słyszalne ale ciszej. Rozmawiałem z Panem z Poznania co regeneruje te skrzynie i mówił że, to może być synchronizator albo jakaś podkładka coś co tam haczy gdzieś w środku skrzyni. Ręce opadają. Mało tego dopatrzyli się że mam pęknięte sprężyny w przednich Macphersonach :roll:

GANSPE
Świeżak
Model:

#12 Post autor: GANSPE »

wojtowca, co masz na myśli pisząc " ciutke dźwigłem zawieszenie i natężenie chrobotania zanikło prawie całkiem gdzie przy założonym gwincie tak mocno grzechotało"???

Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
#13 Post autor: wojtowca »

GANSPE pisze:wojtowca, co masz na myśli pisząc " ciutke dźwigłem zawieszenie i natężenie chrobotania zanikło prawie całkiem gdzie przy założonym gwincie tak mocno grzechotało"???
Ano to, że na seryjnych sprężynach była cisza (tak myślę), zmieniłem na sprężyny sportowe (jakieś -30-40mm) i zaczęło się delikatne grzechotanie. Ale jak założyłem gwinta to już była masakra. Dlatego chciałem się upewnić i posłuchać opinii kolegów aby wykluczyć pewne podejrzenia.
Obrazek

Leonardo da Vinci

lasonk

#14 Post autor: lasonk »

Witam mam chyba podobny problem...

Ale problem ze raz mam te trykotanie raz nie, nawet jak zmieniam bieg tez niekiedy to slysze
Ostatnio zmieniony 18 lip 2016, 21:54 przez lasonk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
#15 Post autor: wojtowca »

W końcu po przejechaniu kilku tysięcy km z tym nasilającym się (wcześniej opisanym) tyrkotaniem, wymieniłem przegub wewnętrzny z lewej strony. Jakasz błoga cisza nastała w kabinie kierownika :D .
Obrazek

Leonardo da Vinci

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”