[B]Hak holowniczy - montaż, sposoby zastosowania

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tico0

#16 Post autor: tico0 »

Montaż haka to chyba spory wydatek moduł +hak zwarzywszy że nie zamierzasz z niego korzystać lepiej będzie zamontować czujniki cofania.

kubik_CDTi

#17 Post autor: kubik_CDTi »

jacek2308 pisze:też podzielam potrosze zdanie dejny ale i Twoje majkel20061, bo ja to ewentualnie myślę o ochronie nie przed żony jazdą bo jeździ ok :) a przed jakimś nie porządanym dzwonkiem z tyłu bo czasem korzystam z 3rzędu i tam siedzą moje pociechy i hak też by mi polepszył wł. zderzaka
Hak w razie dużego bum zwija podłogę,aż przykro,działa tylko przy małych siłach(przynajmniej te stałe,ale wątpię,żeby były duże różnice).
Pozdr

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#18 Post autor: Harry200 »

Mnie kiedyś w Omedze delikatnie kobieta wjechała w tył i nic nie było na oko widać ale po jakimś czasie jak zdjąłem zderzak to podłoga była nieżle pofałdowana,jako ochrona zderzaka to zdało egzamin ale póżniej miałem sporo roboty z prostowaniem podłogi..

majkel20061

#19 Post autor: majkel20061 »

Hak mam w bagażniku dlatego zastanawiałem się czy zamontować. Druga sprawa to taka że w rejestracji powiedział mi koleś że jak mam wpis że auto z hakiem to musi być zamontowany...ale sam nie wiem . Sprawa z żonką to tylko żart, teraz bardziej uważa niż starym fordem. :lol:

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#20 Post autor: browar340 »

Muszę zamontować hak do mojej Zafiry rok 2007, ale ceny w serwisie są straszne , na allegro można kupić tańsze ale czy one pasują,problem jest z tym modułem .Może ktoś kupował i może coś polecić

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#21 Post autor: Lorry »

Najlepiej to zakupić jakiś wymontowany oryginał, razem z modułem.

Nie wiem dokładnie jak to jest zrobione ale poprzedni właściciel dołożył do mojej jakiś akcesoryjny i wszystko jest OK. Zapewne modul też jakoś doszedł...... Błędy nie wyskakują żadne, inna sprawa że jeszcze go nie używałem :|

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
#22 Post autor: browar340 »

Ponawiam prośbę w sprawie montażu haka w Zafirze 2 ,kto z kolegów może się podzielić swoimi doświadczeniami .Czy jest duży problem z tym modułem , chcę może kupić jakiś na allegro i zamontować samemu , a z modułem podjechać do fachowca, tylko nie wiem który kupić bo wybór jest duży a ceny różne.

Awatar użytkownika
browar340
Bywalec
#23 Post autor: browar340 »

Witam. Znalazłem na allegro hak do mojej Zafiry wraz z montażem , i znów mam pytanko jeżeli posiadam czujniki cofania czy nie będzie przeszkadzało montażu haka , czy nie będzie jakiś zakłóceń .

KOPERNIK

#24 Post autor: KOPERNIK »

Witam.

Musisz kupić czujniki z funkcją rozpoznawania haka lub czujniki które można zaprogramować ...

marco74

#25 Post autor: marco74 »

Witam,
jak wygląda montaż haka w Zafirze B 1,9 z 2006r. z czujnikami cofania,
tz. czy można zamontować zwykły hak czy hak z demontowaną kulą.
Zastanawiam się; jak zamontuję zwykły hak to czy czujki nie będą
cały czas wykazywały przeszkody w postaci tego haka z tyłu samochodu?
Jest to moja pierwsza Zafira i pierwsze czujniki cofania.
Jeśli napisałem niezrozumiale to przepraszam :)
Wiązka oczywiście z modułem.
Pozdrawiam
Marek

MikiKedzierzyn

#26 Post autor: MikiKedzierzyn »

Witam.
Kolego marco74 zakupiłem do swojej Zafiry ten hak

http://allegro.pl/hak-holowniczy-opel-z ... 20287.html

oraz

http://allegro.pl/wiazka-specyficzna-op ... 07137.html

moduł z wtyczką pod oryginalne gniazdo które jest w skrzynce bezpiecznikowej i wszystko działa bez problemów.Mam fabryczne czujniki parkowania i są one odłączane w momencie podłączenia przyczepy a ponadto podpięcie przyczepy powoduje odłączenie światła przeciwmgielnego (tylnego) w samochodzie a świeci jedynie w przyczepie.
Uważam że jeżeli komuś nie zależy na haku wypinanym to jest to atrakcyjna propozycja ceny do jakości.
Pozdrawiam.

kicaj

#27 Post autor: kicaj »

moze to glupie pytanie ale ktore gniazdo lepsze 13 czy 7 pinowe...
i po co sa 2 standardy??

13tka to pod przyczepe? a 7demka pod bagaznik rowerowy badz mala naczepke?

tico0

#28 Post autor: tico0 »

kicaj pisze:13tka to pod przyczepe?
to standart europejski
kicaj pisze:7demka
Typowo Polski (PRL-owski) wynalazek

Jeden i drugi jest pod przyczepkę, lawetę co sobie wymyślisz....

Jeśli używamy przyczepki w PL to tylko 7 a jeśli w EU to 13

Belfer

#29 Post autor: Belfer »

13ka daje 12V na przyczepę: oświetlenie, lodówka itd. do 13ki są przjściówki na 7ki np. bagażnik rowerowy, mała przyczepka. Moduły się różnią 7ka lub 13ka, jak zakładałem 13ke to o 200zł różnicy w stosunku do 7ki, pozdrawiam

kicaj

#30 Post autor: kicaj »

w sumie hak ma sluzyc jako baza pod bagaznik rowerowy, zadnych przyczep itp (no moze kiedys sie zdarzy wziasc mala przyczepke...) to co polecacie? 7mka wystarczy?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”