Instalacja pod czujnik poziomowania-xenon

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Przemass

Instalacja pod czujnik poziomowania-xenon

#1 Post autor: Przemass »

Jak w temacie-pytanie,czy każda Zafira jest wyposażona w taką instalację ? Innymi słowy,czy jak kupię kompletny zestaw xenon to podpinam i to wszystko ? Pomijam kwestię zamontowania spryskiwaczy w zderzaku bo to wiem ;)
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: SD72 »

bazyliszek72
Przemass

#3 Post autor: Przemass »

NIE POMOGŁO A ZESTAW JAKI CHCĘ ZAKUPIĆ TO UŻYWANY ORGINAŁ Z CAŁYM OSPRZĘTEM ;)
Janus

#4 Post autor: Janus »

Temat jest trudny. Bo o ile przednia instalacja (do reflektorów) już nie musi się różnić, to instalacja do ich poziomowania to już zupełnie inna bajka. Poza tym nie wiem, czy w ZA w regulację/poziomowanie lamp nie będzie zaangażowany multitimer. Żeby nie było tak, że musisz rozbierać ładny kawałek auta, uzbroić instalację w wiązkę do czujnika poziomu, czujnik poziomu ale i multitimer który to obsługuje?? Ale na razie się tym nie przejmuj. To tylko mój domysł. Nie mam chyba nawet tego jak sprawdzić, bo nie wiem czy schematy standardowe pokazują ksenony :(
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#5 Post autor: gRZENIU »

Przemek niestety jest jak mówi Janus, multitimer trzeba wymienić i trzeba dokładać wiązkę ... :( Jestem przekonany na 95% ..
Janus

#6 Post autor: Janus »

gRZENIU pisze:Przemek niestety jest jak mówi Janus, multitimer trzeba wymienić i trzeba dokładać wiązkę ... :( Jestem przekonany na 95% ..
W takim razie wolałbym wpakować 2 komplety markowych żarówek +50% więcej światła po 120zł/kmpl i zrobić dodatkowe przekaźniki pod maską aby lampy brały zasilanie wprost z zacisków akumulatora (eliminacja spadków napięć) i cieszyć się ładnymi jasnymi światłami. Koszt zamknie się pewnie w 300zł, dużo mniej roboty, a efekt i tak Ciebie zadowoli ;)
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#7 Post autor: ryba1 »

jeżeli chodzi o zafirę A instalacja pod samopoziomowanie powinna być.wystarczy się położyć i zobaczyc czy jest wtyczka nad belką.jeżeli nie ma trzeba ciągnąc kable
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#8 Post autor: gRZENIU »

ryba1 pisze:eżeli chodzi o zafirę A instalacja pod samopoziomowanie powinna być
ryba1, Właśnie nie koniecznie... Można rozpiąć białą kostkę w nogach kierowcy po lewej stronie i zobaczyć czy jest któryś z pinów 39-41 . Na dniach sprawdzę o który pin chodzi ... ;)
Ostatnio zmieniony 04 maja 2016, 10:23 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#9 Post autor: ryba1 »

gRZENIU, dlatego napisałem że powinno.czujnik poziomowania jest taki sam jak w astrze G
Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#10 Post autor: Maćku »

Nad belką zderzaka rozumiem? czyli jak jest taki czujnik nad ta belka to i multimetr będzie przygotowany, moje rozumowanie bierze się stąd gdyż Opel nie robił tylko pół instalacji czego sam doświadczyłem :D

Kończąc Krzyśku powiedz mi ta kostka powinna być koloru... :?:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”