[A] + [B] Zmiana języka w kompie na polski

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Todek

#46 Post autor: Todek »

Kurcze, szukam i szukam, i nie mogę znaleźć. :(
Kolega nabył Zafirkę 2.0TD z 2000 roku i komputer wyświetla komunikaty po niemiecku. :( Chodzi mi o to jak zmienić język na angielski? :?:
Szukałem na Forum i nie znalazłem. Przejrzałem instrukcje obsługi i tez nie ma tam nic o zmianie języka. :(
W swojej Zośce z radiem Simens NCDR 1100, zmieniłem bez problemu, a w tej nie mogę znaleźć.
Jest to komputer który ma sterowanie w prawej dźwigience przy kierownicy, tej od wycieraczek. Wyświetlacz wyświetla literki i cyferki z takich jakby kwadracików.
Jak można, to niech ktoś opisze jak to zrobić, co trzeba nacisnąć, przytrzymać. :D

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#47 Post autor: firek »

W tym modelu to tylko podłączenie pod komputer, chyba ze ma seryjny zestaw z telefonem w aucie

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#48 Post autor: MieHor »

Tylko TECH2 w ASO - mogą być problemy, ponieważ dopiero po 2000r. (ta jest z X/1999r. i nie TD lecz 2,0 DI 16V) w komputerach pokładowych była możliwość zmiany języka, ale spróbować warto może się uda, w Op-Com'ie takiej opcji nie znalazłem

Mihó

#49 Post autor: Mihó »

Można zmienić edytując zawartość pamięci

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#50 Post autor: MieHor »

Można, ja miałem wymieniany cały wsad epromu, ale to nie każdy nawet wie jak to zrobić, a do tego trzeba mieć jeszcze odpowiednie narzędzia (oprzyrządowanie)

Serek

#51 Post autor: Serek »

Panowie i panie ja mam właśnie radyjko z telefonem, czy mógłby mi ktoś bliżej wyjaśnić w jaki sposób przeprowadzić taką akcję... Z tego co tu piszecie wywnioskowałem, że jest to możliwe, tylko prosiłbym o jakieś szczegóły. Z góry dzięki za odpowiedzi...

gackowo

#52 Post autor: gackowo »

Witam. A może ktoś w ogóle wie jak wgrać jakikolwiek program do kompa. Wyświetla się wszystko po niemiecku a klikając w kierownicy na ustawienia panela pokazuje się brak funkcji. O co biega?? Chociażby godzinę chciałabym zmienić a tu nic :?:

sQcha

#53 Post autor: sQcha »

Ja mam pytanie do tych, co zmieniali język w swoich komputerach. jakim fejsem wam to ktoś robił? Czy był to TECH na com czy na usb? Mam zamiar się tym zająć i jeżeli będę wiedział jaki to fejs, to oprogramowanie już sobie znajdę i na następnym zlocie będę mógł każdemu chętnemu zmienić język.

Mihó

#54 Post autor: Mihó »

tylko oryginał TECH 2. Może OpelScanner

Serek

#55 Post autor: Serek »

Mihó pisze:tylko oryginał TECH 2. Może OpelScanner
Jaki koszt ?

aznaklo

#56 Post autor: aznaklo »

koledzy proponuje zerknąć tutaj http://www.astraklub.pl/viewtopic.php?t=16252 w mojej zafie poszło idealnie (na razie jest spolszczenie nawigacji ale dalszy etap to spolszczenie całego komputera) myślę że warto poczytać i śledzić poczynania kolegi WOŁKA
pozdrawiam

Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

#57 Post autor: kwazaar »

aznaklo pisze:koledzy proponuje zerknąć tutaj http://www.astraklub.pl/viewtopic.php?t=16252 w mojej zafie poszło idealnie (na razie jest spolszczenie nawigacji ale dalszy etap to spolszczenie całego komputera) myślę że warto poczytać i śledzić poczynania kolegi WOŁKA
pozdrawiam
temat spolszczenia nawigacji i kolega Wołek jest znany wszystkim zainteresowanym na naszym forum - info w dziale car audio, navi...

tu chodzi o wgranie polskiego softu do kompa - czyli całkiem inna sprawa
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC :)
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny :)

Surf

#58 Post autor: Surf »

Serek pisze:
Mihó pisze:tylko oryginał TECH 2. Może OpelScanner
Jaki koszt ?
Kupna urzadzenia ?? z tego co pamietam coś koło 13-15 tysiecy kosztuje TECH 2 orginalny , a zmiana języka w ASO z tego co pamiętam jak ludzie pisali koszt od 100 do 200 zł poza serwisem od 50 zł

sylmar

#59 Post autor: sylmar »

sQcha pisze:Ja mam pytanie do tych, co zmieniali język w swoich komputerach. jakim fejsem wam to ktoś robił? Czy był to TECH na com czy na usb? Mam zamiar się tym zająć i jeżeli będę wiedział jaki to fejs, to oprogramowanie już sobie znajdę i na następnym zlocie będę mógł każdemu chętnemu zmienić język.
Myślę, że sprawa nie jest taka prosta jak Ci się wydaje.
Mam OpComa i nie idzie nim zmienić języka. Z tego co udało mi się ustalić nie ma taniego (kilkaset złotych) fejsa, którym dałoby się samodzielnie zmienić język i to bez względu na rodzaj połączenia z kompem.

Język zmienili mi w serwisie gdzie mieli oryginalnego Techa II. Operacja kosztowała mnie 60pln trwała raptem kilka minut. Fajny fejs, ale jego zakup to mała fortuna.

Pawelcio

#60 Post autor: Pawelcio »

Witam! jest jeszcze sposób opisany tutaj
http://forum.vectraklub.pl/index.php?sh ... gramowanie
ale to dla kogoś kto choć trochę z elektroniką ma do czynienia... tak zdaje się Miehorowi syn zmienił język i dołożył komputer... mnie też się udało ożywić mojego mida i zrobić angielski zamiast niemieckiego, niestety polskiego u mnie brak ( wcześniej pokazywał tylko temperaturę i radyjko, nawet synchronizacji z RDS time nie było) teraz mam już funkcje kompa bez sprawdzania czujników (sprawdza tylko bezp. stopu) czyli chwilowe spalanie, srednie spalanie, calkowite , srednia predkosc, przebyta droga , stoper , rds time. zamierzam uruchomić jeszcze niektóre czujniki i tutaj rodzą się pytania ale to już może na osobny temat... Jakby ktoś chciał w midzie z okolic Krakowa mogę zmienić język na jeden z dostępnych w procku (procesorów nie wymieniam, nie programuje, nie znam sie , zarobiony jestem, poza tym są jednokrotnego programowania i w dodatku zabezpieczone przed odczytem :-) ) pod warunkiem że sobie tego mida wyjmiecie , za przysłowiowe Bóg zapłać, pozdrawiam Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”