Jeżeli ABS jest z TC, to są ze sobą powiązane i może tak być jak piszesz. Realizacja TC opiera się o sterowanie przepustnicą (gaz) i ABS (hamowanie kół)Pablo84K pisze:Co do błędów to będę podłączał auto pod kompa, ale nie wiem czy dam radę w tym tygodniu. Zastanawia mnie czy powodem nie będzie sterownik silnika. Mam już stale błąd potencjometru położenia przepustnicy i pali się check, ale silnik nie pracuje w trybie awaryjnym, bo idzie do odcięcia przy około 5,5tys.
Problemy z działaniem ESP - ABS - TC
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
-
- Bywalec
- Imię: Paweł
- Auto: Opel Zafira A 1.8 16V
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
No właśnie nie wiem co to TC? Traction Control? U mnie nie ma czegoś takiego, jest tylko kontrolka ESP, no chyba że to to samo, ale u mojego brata jest w Zośce przycisk (TC), a u mnie nic.
Dzisiaj przed wyjazdem do pracy metodą gaz hamulec wyszedł mi o dziwo tylko jeden błąd o numerze 9429, chyba że pierwsza 9 to zero? Zaraz będę szukał w necie, ale jestem w pracy i nie będzie łatwo znaleźć czas:-(
Dzisiaj przed wyjazdem do pracy metodą gaz hamulec wyszedł mi o dziwo tylko jeden błąd o numerze 9429, chyba że pierwsza 9 to zero? Zaraz będę szukał w necie, ale jestem w pracy i nie będzie łatwo znaleźć czas:-(
System TC to ma chyba każda ZA a polega jego działanie na tym ,że podczas gwałtownego ruszania , system zapobiega buksowaniu kół . Jest to przydatne przede wszystkim na sliskiej nawierzchni . Natomiast ESP przyhamowuje jedno z kół , które traci przyczepność podczas jazdy. Systemy te sa rozwinięciem i bazują na czujnikach ABS.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Sprawdź według tego opisu. http://www.langzeittest.de/opel-zafira/technik/esp.php
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Pablo84K pisze:Jak ruszam zrywając przyczepność to mryga mi tylko pomarańczowy trójkąt z autem w poślizgu i nic więcej się nie dzieje. Mielił mi na błocie pośniegowym aż miło!
wszystko jest tak jak ma być.po za tym TC jak mruga zamula auto.będzie mieliło ale nie tak jak byś wyłączył TC
-
- Bywalec
- Imię: Paweł
- Auto: Opel Zafira A 1.8 16V
Ja jechałem na letnich Kleberach(nie radzą sobie na mokrym asfalcie) po błocie pośniegowym, tu nawet TC nie pomoże, hehe Jutro dam w pi.... na asfalcie, zobaczę, ale silnik nie zamula. Moim zdaniem nie macie racji. Schodzimy z tematu, ale dzisiaj wpadłem na coś i mam do Was pytanie. Czy po włączeniu zapłonu powinienem czekać aż zgaśnie większość kontrolek typu ABS i ESP? Może auto za wcześnie z żoną odpalałem i system nie zdążył sprawdzić układu?
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
kolego Ty nie masz racji.300KM TC potrafi zmulić a gdzie tu mowa o 125.w każdym olpu mam TC wiem co piszę i jak działaPablo84K pisze: Moim zdaniem nie macie racji.
teoretycznie powinieneś.praktycznie nie ma wpływu.gdyby było coś nie tak zaświeci się kontrolka o błędzie ABS/TC/ESP i po prostu nie będzie działaćPablo84K pisze:zy po włączeniu zapłonu powinienem czekać aż zgaśnie większość kontrolek typu ABS i ESP? Może auto za wcześnie z żoną odpalałem i system nie zdążył sprawdzić układu?
-
- Mieszkaniec
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira A 1.8 NJOY
ZA A 1.8 125km prod 10/2003
Ostatnio mam problem z kontrolką To
Po odpaleniu auta po jakimś czasie włącza się kontrolka to
I tak się świeci póki nie zgaszę auta. Po ponownym rozruchu kontrola znowu po jakimś czasie się zapala.
Sprawdzałem na suchej nawierzchni. Nie jest to zależne ani od przejechanego dystansu ani od prędkości. Nie ruszam agresywnie i nie piłuję Zośka... W czym może być problem??
Pozdrawiam
Rafał
ZA A 1.8 125km prod 10/2003
Ostatnio mam problem z kontrolką To
Po odpaleniu auta po jakimś czasie włącza się kontrolka to
I tak się świeci póki nie zgaszę auta. Po ponownym rozruchu kontrola znowu po jakimś czasie się zapala.
Sprawdzałem na suchej nawierzchni. Nie jest to zależne ani od przejechanego dystansu ani od prędkości. Nie ruszam agresywnie i nie piłuję Zośka... W czym może być problem??
Pozdrawiam
Rafał
- Saghat
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Witam! Szukam informacji na temat błędu U2108 - CANBUS - brak komunikacji z ABS/TC. Świecą się kontrolki trakcji i samochodu z kluczykiem. Błąd wyskoczył po przeglądzie u gazownika (choć to pewnie zbieg okoliczności) i nie da się go skasować. Zauważyłem, że nie działa tempomat. Sama kontrolka TC już się pojawiała i sama znikała, ale z kontrolką z autem i kluczykiem nigdy. Nie wiem czy działa ABS, TC i ESP. Proszę o pomoc.
Ps. Czy wpływ może mieć uszkodzony przepływomierz, bo borykam się również z innym problemem, związanym właśnie z przepływką?
Ps. Czy wpływ może mieć uszkodzony przepływomierz, bo borykam się również z innym problemem, związanym właśnie z przepływką?
W ostatnim czasie dosyć często zapalały się razem kontrolki od ABS i kontroli trakcji, podjechałem do znajomego na komputer. Wyświetliło: "błąd C0131, błąd nieznany". Teraz błąd pojawia się od razu po pierwszym lub drugim hamowaniu. Wcześniej pojawiał się rzadziej... Szczerze mówiąc przed podłączeniem do kompa, bardziej obstawiałem na któryś z czujników przy kole.
Z forum wyczytałem, że czeka mnie wymiana pompy, bo padł czujnik - najpewniej.
Czy te pompy ABS się regeneruje ? Szukać używki czy nowej ? Chyba, że macie jakieś inne podpowiedzi...
Auto mam niecałe 2 miesiące, nie wiem co i jak gra w tym modelu
Z forum wyczytałem, że czeka mnie wymiana pompy, bo padł czujnik - najpewniej.
Czy te pompy ABS się regeneruje ? Szukać używki czy nowej ? Chyba, że macie jakieś inne podpowiedzi...
Auto mam niecałe 2 miesiące, nie wiem co i jak gra w tym modelu