Problemy z działaniem ESP - ABS - TC

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#436 Post autor: Janus »

Pablo84K pisze:Co do błędów to będę podłączał auto pod kompa, ale nie wiem czy dam radę w tym tygodniu. Zastanawia mnie czy powodem nie będzie sterownik silnika. Mam już stale błąd potencjometru położenia przepustnicy i pali się check, ale silnik nie pracuje w trybie awaryjnym, bo idzie do odcięcia przy około 5,5tys.
Jeżeli ABS jest z TC, to są ze sobą powiązane i może tak być jak piszesz. Realizacja TC opiera się o sterowanie przepustnicą (gaz) i ABS (hamowanie kół)
Janusz

Pablo84K
Bywalec
Imię: Paweł
Auto: Opel Zafira A 1.8 16V
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#437 Post autor: Pablo84K »

No właśnie nie wiem co to TC? Traction Control? U mnie nie ma czegoś takiego, jest tylko kontrolka ESP, no chyba że to to samo, ale u mojego brata jest w Zośce przycisk (TC), a u mnie nic.
Dzisiaj przed wyjazdem do pracy metodą gaz hamulec wyszedł mi o dziwo tylko jeden błąd o numerze 9429, chyba że pierwsza 9 to zero? Zaraz będę szukał w necie, ale jestem w pracy i nie będzie łatwo znaleźć czas:-(

Skasowany użytkownik 6483

#438 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

System TC to ma chyba każda ZA a polega jego działanie na tym ,że podczas gwałtownego ruszania , system zapobiega buksowaniu kół . Jest to przydatne przede wszystkim na sliskiej nawierzchni . Natomiast ESP przyhamowuje jedno z kół , które traci przyczepność podczas jazdy. Systemy te sa rozwinięciem i bazują na czujnikach ABS.

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#439 Post autor: ryba1 »

ESP to rozdział siły hamowania.wyprowadza auto na swój tor.

Pablo84K
Bywalec

#440 Post autor: Pablo84K »

Jak ruszam zrywając przyczepność to mryga mi tylko pomarańczowy trójkąt z autem w poślizgu i nic więcej się nie dzieje. Mielił mi na błocie pośniegowym aż miło!

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#441 Post autor: Dziadek13 »

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#442 Post autor: ryba1 »

Pablo84K pisze:Jak ruszam zrywając przyczepność to mryga mi tylko pomarańczowy trójkąt z autem w poślizgu i nic więcej się nie dzieje. Mielił mi na błocie pośniegowym aż miło!

wszystko jest tak jak ma być.po za tym TC jak mruga zamula auto.będzie mieliło ale nie tak jak byś wyłączył TC

Pablo84K
Bywalec

#443 Post autor: Pablo84K »

Ja jechałem na letnich Kleberach(nie radzą sobie na mokrym asfalcie) po błocie pośniegowym, tu nawet TC nie pomoże, hehe :lol: Jutro dam w pi.... na asfalcie, zobaczę, ale silnik nie zamula. Moim zdaniem nie macie racji. Schodzimy z tematu, ale dzisiaj wpadłem na coś i mam do Was pytanie. Czy po włączeniu zapłonu powinienem czekać aż zgaśnie większość kontrolek typu ABS i ESP? Może auto za wcześnie z żoną odpalałem i system nie zdążył sprawdzić układu?

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#444 Post autor: ryba1 »

Pablo84K pisze: Moim zdaniem nie macie racji.
kolego Ty nie masz racji.300KM TC potrafi zmulić a gdzie tu mowa o 125.w każdym olpu mam TC wiem co piszę i jak działa
Pablo84K pisze:zy po włączeniu zapłonu powinienem czekać aż zgaśnie większość kontrolek typu ABS i ESP? Może auto za wcześnie z żoną odpalałem i system nie zdążył sprawdzić układu?
teoretycznie powinieneś.praktycznie nie ma wpływu.gdyby było coś nie tak zaświeci się kontrolka o błędzie ABS/TC/ESP i po prostu nie będzie działać

Pablo84K
Bywalec

#445 Post autor: Pablo84K »

No ok, pozostaje podłączyć mi pod kompa. Dzięki.

rafaellowarszaw
Mieszkaniec
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira A 1.8 NJOY
#446 Post autor: rafaellowarszaw »

Witam kolegów
ZA A 1.8 125km prod 10/2003
Ostatnio mam problem z kontrolką To
Po odpaleniu auta po jakimś czasie włącza się kontrolka to
I tak się świeci póki nie zgaszę auta. Po ponownym rozruchu kontrola znowu po jakimś czasie się zapala.
Sprawdzałem na suchej nawierzchni. Nie jest to zależne ani od przejechanego dystansu ani od prędkości. Nie ruszam agresywnie i nie piłuję Zośka... W czym może być problem??

Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic

#447 Post autor: SD72 »

bazyliszek72

Awatar użytkownika
Saghat
Imię: Grzegorz
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
#448 Post autor: Saghat »

Witam! Szukam informacji na temat błędu U2108 - CANBUS - brak komunikacji z ABS/TC. Świecą się kontrolki trakcji i samochodu z kluczykiem. Błąd wyskoczył po przeglądzie u gazownika (choć to pewnie zbieg okoliczności) i nie da się go skasować. Zauważyłem, że nie działa tempomat. Sama kontrolka TC już się pojawiała i sama znikała, ale z kontrolką z autem i kluczykiem nigdy. Nie wiem czy działa ABS, TC i ESP. Proszę o pomoc.

Ps. Czy wpływ może mieć uszkodzony przepływomierz, bo borykam się również z innym problemem, związanym właśnie z przepływką?

Awatar użytkownika
Chrees
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: A18XE
#449 Post autor: Chrees »

Z tego co wiem, jak się odpina przepływkę do testów, to świecą się kontroli od ABS i TC. Więc możliwe, że coś jest na rzeczy.
Obrazek

Balamutnik

#450 Post autor: Balamutnik »

W ostatnim czasie dosyć często zapalały się razem kontrolki od ABS i kontroli trakcji, podjechałem do znajomego na komputer. Wyświetliło: "błąd C0131, błąd nieznany". Teraz błąd pojawia się od razu po pierwszym lub drugim hamowaniu. Wcześniej pojawiał się rzadziej... Szczerze mówiąc przed podłączeniem do kompa, bardziej obstawiałem na któryś z czujników przy kole.
Z forum wyczytałem, że czeka mnie wymiana pompy, bo padł czujnik - najpewniej.
Czy te pompy ABS się regeneruje ? Szukać używki czy nowej ? Chyba, że macie jakieś inne podpowiedzi...
Auto mam niecałe 2 miesiące, nie wiem co i jak gra w tym modelu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”