Z18XER - poci się nad sprężarką

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
gardi1
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XEP
Z18XER - poci się nad sprężarką

#1 Post autor: gardi1 »

Witam,

po dłuższej jeździe wstawiłem auto go garażu - dziś znalazłem małą kropkę płynu wielkości 50gr (chyba oleju) - rozpocząłem dochodzenie co to jest - po zapachu nie wiem, co to za substancja (zebrana z betonu), ale kolor i konsystencja pasuje na olej.
Pooglądałem autko, sprężarka jest zapocona, nad nią również poci się silnik - wygląda jakby zapocenie rozpoczynało się na wysokości UPG..z tym, że im wyżej tym bardziej sucho...
Możecie podpowiedzieć co to może być?
Nauczony doświadczeniem z Merivy sprawdzam olej co 2 tygodnie, narazie ubytków brak...
Co tam może ciec? Uszczelnienie wałka, coś pod rozrządem?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2017, 00:27 przez gardi1, łącznie zmieniany 1 raz.
Zośka Z18XER

smaru

#2 Post autor: smaru »

to nie sprężarka tylko chłodnica oleju - u mnie też się pociło ale przestało - może to była kwestia ilości oleju bo dolałem do maxa - gdzieś czytałem, że ktoś wymieniał uszczelkę na tej chłodnicy i przestało

Awatar użytkownika
prymus2103
Bywalec
Imię: Robert
Auto: Opel Astra
Model: J
Oznaczenie silnika: A14NEL
Kontakt:

#3 Post autor: prymus2103 »

Mi to wygląda na uszczelniacz wałka rozrządu , albo z pod klawiatury .
https://www.facebook.com/autoserwisplos ... e=bookmark

Montaż Instalacji Gazowych LPG - http://www.lpgtech.pl/

Sprawy niemożliwe załatwiam od ręki , na cuda trzeba chwilę poczekać :-)

Obrazek

Awatar użytkownika
gardi1
Przeglądacz
#4 Post autor: gardi1 »

Klawiatura uszczelniona zaraz po zakupie.
W przyszłym tygodniu jadę na serwis celem sprawdzenia - choć chyba zaczniemy od czyszczenia silnika,

przy okazji - mamy kogoś z Tychów? Może jakiś poleci serwis - tam gdzie jeżdżę, no cóz mam mieszane uczucia
Zośka Z18XER

Rychu241

#5 Post autor: Rychu241 »

gardi1 pisze:Klawiatura uszczelniona zaraz po zakupie.
W przyszłym tygodniu jadę na serwis celem sprawdzenia - choć chyba zaczniemy od czyszczenia silnika,

przy okazji - mamy kogoś z Tychów? Może jakiś poleci serwis - tam gdzie jeżdżę, no cóz mam mieszane uczucia

U mnie ciekło z chłodnicy oleju ,to częsta przypadłość silnika z18xer

Rychu241

#6 Post autor: Rychu241 »

wymiana uszczelek i będzie ok

marsko10

#7 Post autor: marsko10 »

Panowie podłącze się pod temat.. dzisiaj zauważyłem obfity wyciek oleju właśnie od strony (chyba chłodniczki ) jednak nie mam 100 % pewności , na pewno pod klawiaturą jest sucho. Na pewno z lewej strony silnika od góry ale niżej od klawiatury .( z góry przepraszam za opis ale jestem laikiem w mechanice) Może tam gdzieś od kolektora lecieć ? Ktoś miał podobne objawy jeśli tak to jak się sprawa ma z naprawa.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2016, 18:10 przez marsko10, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
gardi1
Przeglądacz
#8 Post autor: gardi1 »

chodniczka oleju - temat już dawno zapomniany ;)
Zośka Z18XER

marsko10

#9 Post autor: marsko10 »

Coś tam troszkę poczytalem. Z tego co wiem naprawa tania nie będzie :evil: kolego a do uszczelnienia tej chłodniczki to części tylko serwis ?

grzes
Bywalec
Model:

#10 Post autor: grzes »

Miałem to samo. Naprawa była miesiąc temu. Jest tak jak gardi1 pisze. Typowa przypadłość. Wyciek gdzieś spod kolektora wydechowego. Uszczelki kosztowały 234zł. do zdobycia tylko w ASO. Robocizna kosztowała do 300zł. Nie wiem ile dokładnie, bo robiłem kilka rzeczy. Rozglądaj się za mechanikiem bo będzie coraz gorzej.

marsko10

#11 Post autor: marsko10 »

Mechanik już zalatwiony. Od poniedzialku zoska na kołki. Do piątku muszę jakoś jeszcze do pracy jeździć. Dzięki koledzy :piwo: pozdrawiam i mam nadzieję że tam się jeszcze coś nowego nie urodzi .

Awatar użytkownika
gardi1
Przeglądacz
#12 Post autor: gardi1 »

płaciłem coś 600 zł - dużo roboty ze względu na dużo rzeczy do rozebrania - teraz już nie dolewam oleju ;)
Zośka Z18XER

Awatar użytkownika
kaczorek1979
Debiutant
Imię: Marcin
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#13 Post autor: kaczorek1979 »

Irenty pisze:Witam...
Mam takie pytanie czy ktoś może miał wyciek oleju tak jak na załączonym zdjęciu? to jest nad sprężarką klimatyzacji. Myślałem że to cieknie z chłodniczki oleju ale tam tylko szroni. A wyciek pojawia się jak na zdjęciu pokazują strzałki. Może już ktoś to robił i się podzieli co konkretnie robił.
https://goo.gl/photos/xbm51JreBoSnsvxs6
Hej,
Ja bym sprobowal zobaczyc uszczelniacze walkow rozrzadu. Sam ostatnio to przerabialem.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2017, 00:24 przez kaczorek1979, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irenty
Świeżak
Imię: Irek
Auto: Opel Zafira
Oznaczenie silnika: z18xer
#14 Post autor: Irenty »

kaczorek1979 pisze:Hej,
Ja bym sprobowal zobaczyc uszczelniacze walkow rozrzadu. Sam ostatnio to przerabialem.
Wymieniłem już uszczelniacze walków jak wymieniałem rozrząd i koła rozrządu, A leciało przed wymianą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”