Wymiana cd30 na cdc40 opera

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Bodek23

Wymiana cd30 na cdc40 opera

#1 Post autor: Bodek23 »

Witam,

zastanawiam się nad wymianą radia z cd30 na cdc40 opera, przeczytałem sporo tematów na ten temat jednak nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi jak taka wymiana sprawdzi się przy pozostawieniu seryjnych głośników i czy wogóle ma sens, a może lepiej zainwestowć w lepsze głośniki i pozostawić cd30 i jeszcze jedno pytanko odnośnie wyświetlacza, aktualnie mam bid i czy przy wymianie radia na cdc40 opera konieczna jest wymiana wyświetlacza na gid bo nie wiem czy szukać ewentualnie samego radia czy z wyświetlaczem??

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: gRZENIU »

Boguś napewno Twój wyświetlacz może zostać i nie musisz go zmieniać , ale najważniejsze abyś kupił wylogowane radio...

A co do jakości radia niech się wypowiedzą Ci którzy je mają lub bardziej się znają ;) :piwo:

drahe
Mieszkaniec
Model:

#3 Post autor: drahe »

Bodek23 pisze:Witam,

zastanawiam się nad wymianą radia z cd30 na cdc40 opera, przeczytałem sporo tematów na ten temat jednak nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi jak taka wymiana sprawdzi się przy pozostawieniu seryjnych głośników i czy wogóle ma sens, a może lepiej zainwestowć w lepsze głośniki i pozostawić cd30 i jeszcze jedno pytanko odnośnie wyświetlacza, aktualnie mam bid i czy przy wymianie radia na cdc40 opera konieczna jest wymiana wyświetlacza na gid bo nie wiem czy szukać ewentualnie samego radia czy z wyświetlaczem??

pozdrawiam serdecznie
Wyświetlacz niestety musisz zmienić na GID lub CID, BID nie obsługuje Opery :(
Opera gra za***iście nawet na standardowych głośnikach.Na pewno wymiana na Operę da lepszy efekt niż dołożenie lepszych głośników do cd30.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

Awatar użytkownika
siwy1538
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Vectra
Model: C
Oznaczenie silnika: Z20NET

#4 Post autor: siwy1538 »

Cześć
Napisze jak występowała CDC 40 OPERA w VC, były dwa modele:

występowała CDC 40 OPERA Blaupunkt z wyświetlaczem dwuliniowym Siemens
CDC 40 OPERA Delphi Grundig i ta posiada możliwość podłączenia AUXa, odtwarza MP3 występowała z GIDem trzy liniowym też Delphi Grundig
Opery z VC mają zmieniarkę na 6 płyt i występowały zawsze tylko w komplecie z 9 głośnikami różniącymi sie od pozostałych montowanych. Dwa w tylnych drzwiach były takie same jak przy pozostałych rajdach.
CDC 40 Opera ma możliwość podłączenia Twin Audio, modułu UWA. Posiada tuner dla komunikatów drogowych, siedmio stopniowy equalizer, wyjście na subwoofer, moc 3 x 20 W i 2 x 45 W.

pozdrawiam

Bodek23

#5 Post autor: Bodek23 »

Dziękuję za cenne rady, poszukam w takim razie opery z wyświetlaczem i zobaczymy jaki będzie efekt, zawsze w przyszłości mogę pokombinować z głośnikami.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
#6 Post autor: gRZENIU »

gRZENIU pisze:napewno Twój wyświetlacz może zostać i nie musisz go zmieniać
drahe pisze:Wyświetlacz niestety musisz zmienić na GID lub CID, BID nie obsługuje Opery :(
:oops: :facepalm: Wybacz za wprowadzenie w błąd i dziękuję Irek (drahe, ) za tak szybkie sprostowanie ... :uklon:

shaqal
Bywalec
Model:

#7 Post autor: shaqal »

Ostatnio montowałem klientowi cdc40 opera i nie było słychać dużej różnicy w jakości dźwięku. W dodatku cdc posiada awaryjną zmieniarkę, więc możemy zostać skazani na słuchanie tylko radia.

W dodatku większość cdc40 nie odtwarza mp3.
!!! Diagnostyka: Opel, Saab, Audi, VW, Seat, Skoda, Citroen, Peugeot, Renault, BMW - 692 226 016 !!!

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#8 Post autor: paweldm »

Nie prościej jest dodać wzmacniacz. Ja tak zrobiłem. Mam fabryczne radio, do tego wzmacniacz, dziś wrzuciłam suba do bagażnika. Teraz pojawił się mały problem. Muszę wytłumić drzwi bagażnika, bo brzęczą nie miłosiernie, ale to zrobię po wymianie siłowników, bo słabo trzymają, a przy dodatkowym obciążeniu, klapa będzie opadać.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#9 Post autor: wampir11111 »

Hej wlasnie wsadzilem u siebie cdc40opera plus wyswietlacz dwu liniowy GID i powiem ze gra super. Fabrycznie mialem cd30mp3 wedlug VIN lecz w aucie bylo jakies Sony i wyswietlscz BID. Pytanie jest takie czy da rade zrobic Aux w tym modelu :mysli: Dzieki za pomoc.
Załączniki
Opera.jpg

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
#10 Post autor: Flora »

Można spróbować aktywować moduł radia cyfrowego. Pytanie tylko jak zachowa się radio nie mając komunikacji z modułem.

Awatar użytkownika
aroniusz
Mieszkaniec
Imię: Arek
#11 Post autor: aroniusz »

Nawet gdyby miał moduł DAB to i tak u nas nie działa. Mi wyszukuje stacje ale nie potrafi dekodować bo nasi nadają w DAB+. Jeżdżąc w góry mogę sobie posłuchać sąsiadów z południa :lol:

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
#12 Post autor: Flora »

aroniusz pisze:Nawet gdyby miał moduł DAB to i tak u nas nie działa.
Dokładnie, ale chodzi o aktywację w radiu bez podłączaniu modułu, dzięki czemu można wybrać wejście DAB, a wzmacniacz dostaje sygnał z pinów DAB w złączu radia. Z tego co się dowiedziałem CDC40 nie posiada dedykowanego wejścia AUX.

Awatar użytkownika
aroniusz
Mieszkaniec
Imię: Arek
#13 Post autor: aroniusz »

Aha czyli zamiast DAB na wejściu byłby sygnał AUX. Ciekawe może spróbuję u siebie, bo i tak cyfrowe radio nie działa, a może wtedy dzieciaki mogły by sobie podłączyć swój fon i słuchać przez TwinAudio.

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Oznaczenie silnika: Z20LER
#14 Post autor: wampir11111 »

Aha ;) jak ja wlanczam DAB to mam komunikat ze niema DAB BOX
Arek jak Ci sie uda daj cynka co i jak :piwo:

ps. co wyjscia sub niemam funkcji na wyswietlaczu jak tutaj lecz radio mam niewylogowane i pytanie czy jak je wyloguje i zaloguje u mnie to ustawi sie w techu ta pozycje subwoofer
Załączniki
1963_spryv8ksn.jpg
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, 15:59 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”