Klimatyzacja się nie załącza.
Moderator: Sebu$
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
U mnie też się jaja z klimą dziać zaczęły bo nie działa - a działała. Mam interface: powiedzcie mi gdzie szukać tej wartości w op-comie i jakie powinny być parametry bo kiedyś już mi to sprzęgiełko szwankowało i nie wiem czy to wina jego - zdechło - czy nieszczelności w układzie klimy.
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
Jestem świeżo po zakupie Zafiry. Okazało się, że klimatyzacja nie działa. Odwiedziłem serwis, został uzupełniony czynnik, sprawdzona szczelność - jest szczelna. Jednakże zdiagnozowano problemy z elektryką. Sprężarka nie dostaje prądu. Czy ktoś z Was spotkał się z podobną usterką i chciałby się podzielić wiedzą na ten temat? Koszty naprawy, ewentualnie co było przyczyną, jaka w efekcie była usterka?
z góry dziękuje za wszystkie odp
Sprawdź błędy na początek.
Może się zdarzyć że jest uszkodzony jakiś przewód, sterownik jest z lewej strony pod zderzakiem i często wiązka ulega uszkodzeniu lub też sam sterownik, poza tym jest w układzie kilka czujników których uszkodzenie uniemożliwia odpalenie sprężarki
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, 20:43 przez tomzam, łącznie zmieniany 1 raz.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
na początek sprawdziłbym bezpiecznik.jeżeli po włączaniu klimy wywala bezpiecznik do wymiany będzie cewka.koszt od 70zł w górę + wymiana.po za tym się dziwie że ten serwis tego nie zrobił skoro nie zadziałałatomzam pisze:barmon pisze:Cześć wszystkim,
Jestem świeżo po zakupie Zafiry. Okazało się, że klimatyzacja nie działa. Odwiedziłem serwis, został uzupełniony czynnik, sprawdzona szczelność - jest szczelna. Jednakże zdiagnozowano problemy z elektryką. Sprężarka nie dostaje prądu. Czy ktoś z Was spotkał się z podobną usterką i chciałby się podzielić wiedzą na ten temat? Koszty naprawy, ewentualnie co było przyczyną, jaka w efekcie była usterka?
z góry dziękuje za wszystkie odp
Sprawdź błędy na początek.
Może się zdarzyć że jest uszkodzony jakiś przewód, sterownik jest z lewej strony pod zderzakiem i często wiązka ulega uszkodzeniu lub też sam sterownik, poza tym jest w układzie kilka czujników których uszkodzenie uniemożliwia odpalenie sprężarki
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Nie wiem czy tego nie podejrzysz Opcomem albo Techem (interfejsem). Ten PR na wyświetlaczu to jakiś błąd sterownika klimy najprawdopodobniej. Szukanie rozwiązania po omacku może być bardzo trudneParada pisze:Niestety nie znalazlem rozwiazanis tego problemu a za dwa tyg dluga trasa przede mna i przy tych temp. bedzie to ciezkie...
Obrazek
Janusz
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
Może się okazać że zwykły kabel nie wystarczy, trzeba podpiąć pod techa.
http://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=77&t=10195
Może się okazać że zwykły kabel nie wystarczy, trzeba podpiąć pod techa.
http://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=77&t=10195