[A] - Tomzam - 2,0 jeszcze DTL - niebawem 100KM 1999
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
Sanki próbowałem jechać szczotką, ale słabo idzie - jest dużo zakamarów, dużo nalotów oleju i rzuca tym syfem na wyczyszczone powierzchnie i się szczotka zalepia poza tym szczotką nie doczyszczę wżerów a w poniedziałek zawiozę we wtorek odbiore i cacy.
2,2 już montowałem w vectrze na osprzęcie 2,0 i jest słabo - turbina z 2,0 jest za mała, pompa tez nie daje rady i być może że jest różnica w sterowaniu - ECU, przepływomierz - nie chodzi to dobrze, nawet na turbinie z 2,2 mocy jest mniej niż 2,0 - może kwestia dawki paliwa. Silnik bym znalazł, z dobrą turbiną już gorzej a pompy nie podepnę pod moją instalację bo z tego co pamiętam ma nawet inne kostki.
Pompa wtryskowa idzie z mojego silnika i wszystko z nią OK
2,2 już montowałem w vectrze na osprzęcie 2,0 i jest słabo - turbina z 2,0 jest za mała, pompa tez nie daje rady i być może że jest różnica w sterowaniu - ECU, przepływomierz - nie chodzi to dobrze, nawet na turbinie z 2,2 mocy jest mniej niż 2,0 - może kwestia dawki paliwa. Silnik bym znalazł, z dobrą turbiną już gorzej a pompy nie podepnę pod moją instalację bo z tego co pamiętam ma nawet inne kostki.
Pompa wtryskowa idzie z mojego silnika i wszystko z nią OK
- tomzam
- Mieszkaniec
Relacja prawie na żywo - przy okazji przerwy kawowej
Pod maską wszystko już poodpinane, zostało tylko zdjąć silnik z poduszek.
Od dołu trzeba jeszcze wyjąć półosie i czujnik wstecznego odpiąć i można rwać.
Zabezpieczenie antykorozyjne pełne
Kawa wypita to dalej do roboty - dzisiaj silnik ma być na zewnątrz
Pod maską wszystko już poodpinane, zostało tylko zdjąć silnik z poduszek.
Od dołu trzeba jeszcze wyjąć półosie i czujnik wstecznego odpiąć i można rwać.
Zabezpieczenie antykorozyjne pełne
Kawa wypita to dalej do roboty - dzisiaj silnik ma być na zewnątrz
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
- tomzam
- Mieszkaniec
Zawieszenie rozmontowane, półosie wyrwane, poduszki odkręcone
Ciężko było, silnik się nie bardzo mieści między pasem przednim a szybą. Trzeba było odkręcić sprężarkę, podstawę napinacza i zdemontować mechanizm wycieraczek, ale już po wszystkim
Pod maską pusto
Starszy brat po wylewie razem z młodszym silniejszym i mniej pocącym się który czeka żeby zająć jego miejsce
To teraz czas posprzątać narzędzia i zająć się czymś pożytecznym - jakiś browar, grill a nie marnować czas przy samochodzie
Wieczorkiem może jeszcze zajrzę do garażu popastwić się nad silnikami a w poniedziałek wyrywam sanki.
Zawieszenie rozmontowane, półosie wyrwane, poduszki odkręcone
Ciężko było, silnik się nie bardzo mieści między pasem przednim a szybą. Trzeba było odkręcić sprężarkę, podstawę napinacza i zdemontować mechanizm wycieraczek, ale już po wszystkim
Pod maską pusto
Starszy brat po wylewie razem z młodszym silniejszym i mniej pocącym się który czeka żeby zająć jego miejsce
To teraz czas posprzątać narzędzia i zająć się czymś pożytecznym - jakiś browar, grill a nie marnować czas przy samochodzie
Wieczorkiem może jeszcze zajrzę do garażu popastwić się nad silnikami a w poniedziałek wyrywam sanki.
- tomzam
- Mieszkaniec
samochod idzie jeszcze 0,8m w górę bo jednak silnik będę wkładał od dołu a poza tym wygodniej pracować przy zawieszeniu
Sanki już na wierzchu, reszta na poniedziałek
Przy silniku już nic nie robiłem, zdjąłem tylko miskę i jestem pod wrażeniem jak silnik jest czysty w środku. Żadnego nalotu, żadnej mazi, sadzy - świeci się jak nowy
Widać że ktoś dbał o samochód, terminowe wymiany oleju , nie przegrzany.
Jak założę pompę to zmierzę mu jeszcze ciśnienie i będzie wszystko o nim wiadomo.
Sanki już na wierzchu, reszta na poniedziałek
Przy silniku już nic nie robiłem, zdjąłem tylko miskę i jestem pod wrażeniem jak silnik jest czysty w środku. Żadnego nalotu, żadnej mazi, sadzy - świeci się jak nowy
Widać że ktoś dbał o samochód, terminowe wymiany oleju , nie przegrzany.
Jak założę pompę to zmierzę mu jeszcze ciśnienie i będzie wszystko o nim wiadomo.