Zużycie opon ZAFIRA OPC 2.0T 192KM
Moderator: Sebu$
Zużycie opon ZAFIRA OPC 2.0T 192KM
Witam, mam pytanie do koleżków z Zafirą OPC 2.0T. Otóż mam problem z oponami letnimi przednimi (na alusach). Zużywają się niesamowicie szybko. Nowe Fuldy 225/45/17 w zasadzie starły się po 2 sezonach, po ok 10 tys KM. Rok temu założyłem Pirelli mialy ok 6 mm bieżnika, na koniec sezonu były łyse (zrobiłem max 5 tys km).
Czy Wam też tak opony to auto zżera? Nie ukrywam, że (szczególnie w lecie) lubie skorzystać z tych 192 koni i przyspieszyć z gazem do dechy.
Ludzie mówią, że taka moc do tego auta + twarde zawieszenie może być główną przyczyną nadmiernego zużycia.
Dodam tylko, że nie mam problemu z zimówkami (od 3 lat mam jakieś tanie bieznikowane na stalowych felgach) ale zamulają auto tak, że nawet nie bawie się w jakieś zrywne przyspieszanie.
Zakładam, że zbieżność mam raczej OK (bo zimówki mają sie dobrze), ciśnienia pilnuje w granicach 2.3-2.5, amortyzatory mogą być wyjebane... ale też zimówki by w kość dostawaly a nie dostają.
Czy Wam też tak opony to auto zżera? Nie ukrywam, że (szczególnie w lecie) lubie skorzystać z tych 192 koni i przyspieszyć z gazem do dechy.
Ludzie mówią, że taka moc do tego auta + twarde zawieszenie może być główną przyczyną nadmiernego zużycia.
Dodam tylko, że nie mam problemu z zimówkami (od 3 lat mam jakieś tanie bieznikowane na stalowych felgach) ale zamulają auto tak, że nawet nie bawie się w jakieś zrywne przyspieszanie.
Zakładam, że zbieżność mam raczej OK (bo zimówki mają sie dobrze), ciśnienia pilnuje w granicach 2.3-2.5, amortyzatory mogą być wyjebane... ale też zimówki by w kość dostawaly a nie dostają.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Nowe fuldy do zywotnych nie należą a Pirelli z którego roku były?
Co do tej zbieżności nie zaszkodzi sprawdzic na zimowkach jeździsz przy dużo nizszych temperaturach a dla letnich temperatura i zbieżność bądź rozbieżność ma znaczenie
Co do tej zbieżności nie zaszkodzi sprawdzic na zimowkach jeździsz przy dużo nizszych temperaturach a dla letnich temperatura i zbieżność bądź rozbieżność ma znaczenie
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Niestety zgadzam się z kolegą Jarkiem i Wojtkiem - dlaczego letnie jeżdżą sezon, a zimowe (zdaniem właściciela ch...we bo dają duży opór) jeżdżą już 3 lata... styl jazdy niestety ma tu dużo do powiedzenia, bo z tego co rozumiem, to zużywają się tylko przednie opony, więc to od palenia gumy... ostre zakręty też nie służą. Opcji jest kilka:
1. jak koledzy wyżej - zmień styl jazdy
2. jeździj na zimówkach latem - sam uważasz, że ograniczają moc
3. zamień Zosię OPC na Calibrę - w tym modelu palenie gumy bardziej przystoi
ps. na tym forum palenie gumy nawet OPC nie jest popierane... popatrz ile Wojtek ma kunia pod maską, a nie ma problemów z przednimi oponami
1. jak koledzy wyżej - zmień styl jazdy
2. jeździj na zimówkach latem - sam uważasz, że ograniczają moc
3. zamień Zosię OPC na Calibrę - w tym modelu palenie gumy bardziej przystoi
ps. na tym forum palenie gumy nawet OPC nie jest popierane... popatrz ile Wojtek ma kunia pod maską, a nie ma problemów z przednimi oponami
- michaslipknot
- Debiutant
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20let
To i ja dodam coś od siebie . Sam miałem problem z oponami, szczególnie przód.... Po prostu je rozerwało.... Naprawdę szukałem dlugo i kupiłem. Ale zanim powiem jakie, powiem wcześniej, że mialem sporo opon na Zosi i są opony i są opony, dosłownie. Nie ma co oszczędzać na nich. Ja osobiście latam dużo, w pół roku zrobiłem 20tys km i nie mam jakiegoś dużego zużycia, powiem że w normie, a też lubie te 200km ... Mam dobrego znajomego, ma kupę lat hurtownię opon i cytuję, że nie ma co przepłacać za dunlopy, goodyeary i itp, bo tam płacisz za etykiete, za nic więcej. Chcesz miec coś z wysokiej półki, kup continental, coś z niższej ale moim zdaniem najlepsza opcja to nokian, ważne żeby były wzmacniane i indeks prędkości był wyższy. Sam kupiłem właśnie line 225/45/17 94W XL i powiem szczerze, dają rade Nie chce robić nikomu reklamy, oceniać i itp... Jedni mają dunlopy i sobie chwalą, drudzy nie, ale tak jak koledzy stwierdzam, że wszystko zależy od stylu jazdy... pozdrawiam
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Też miałem problem z oponami w poprzedniej Astrze dwa kpl. w sezonie letnim (używki po 5-6mm). Zimowe wytrzymywały 3 lata bez problemu. Latem jak tylko było możliwe to zawsze gaz miał opór . Od momentu gdy jest Zosia się zmieniło jest TC jak na razie nie wyłączalne (na razie tak zostanie) i bynajmniej nie korci bo tylko wstyd jak pisknie a potem silnik zamuli. Nawet w obecnej Astrze założyłem wyłącznik ale może ze trzy razy go użyłem, nie wiem coś się zmieniło chyba się starzeje chociaż noga nadal ciężka badtek, proponuje trochę delikatniej a gumy starczą na więcej.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Michał 6 lat robiłem przy oponach i masz rację kolega też Ci dobrze podpowiedział
Osobiście polecam Nokian, Hankook, Vredestein, Falken, Kumho
Osobiście polecam Nokian, Hankook, Vredestein, Falken, Kumho
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
badtek, mam/miałem prawie 300kucy i opony mam 2-ci sezon ale juz będą już na szrot.jak ktoś napisał.zmień styl jazdy.opona podczas uślizgu zużywa się 100 razy szybciej.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ten temat to chyba ankieta
Tematy o oponach mamy na forum
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10265
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=20011
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=11836
bazyliszek72