Problem z oświetleniem wnętrza/kabiny samochodu
Sprawdziłem napięcia podczas pracy silnika - 14V jest na akumulatorze i modułach pomijając zegary - na nich jest 13,2. Napięcia sprawdzałem miernikiem i zarówno w gniazku zapalniczki jak i na akumulatorze jest 14V. Zastanawia mnie dlaczego na zegarach zawsze jest niższe niż na reszcie.
Update.
Czy dysponuje ktoś schematem tych złącz? (do CIM i zegarów). Brązowe i czarne kable przy CIM i zegarach są ok. Brązowo-kolorowe to nie masa z tego co pokazuje miernik.
Update.
Czy dysponuje ktoś schematem tych złącz? (do CIM i zegarów). Brązowe i czarne kable przy CIM i zegarach są ok. Brązowo-kolorowe to nie masa z tego co pokazuje miernik.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2016, 16:10 przez zuli007, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
może pomoże ....shadow pisze:Coś mam pecha do elektryki ostatnio.
Dzisiaj chciałem zmienić żarówki w podsufitce na ledy
Przy lusterku poszło bez problemów. Ale po podłączeniu pierwszej w środkowej lampce dioda tylko na chwilę mignela i wszystkie lampki przestały świecić. Zmieniłem ledy na zwykle ale nadal nie świecą.
W bagażniku działa ale tylko po otwarciu klapy, jeżeli chce ją włączyć na stałe to nie świeci.
Który bezpiecznik odpowiada za oświetlenie? A jak będzie dobry to gdzie szukać awarii?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5771
Ostatnio zmieniony 06 sie 2016, 19:58 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja także wymieniłem i miałem dysko. W tablicy szczególnie. Ale to na zwykłych LEDach. Nie wiedziałem o CANach. `Szybko zmieniłem na oryginały i ... stało się to że lampki się nie zapalały po otwarciu drzwi ogólnie było spieprzone. Odpiąłem aku i nic. Pojechałem na kompa i nic. Przy mechaniku jednak wyjąłem całą środkową obudowę, rozebraliśmy to na części pierwsze i co się okazało..?? Odgięta była jedna blaszka od żarówki i obwód ujowo zamykało... Niby głupota ale może to pomoże niejednemu (stwierdziłem że to może być jakaś mała wada fabryczna
-
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A17DTJ
Szybkie pytanie:
Sprawdzał ktoś typ żarówek w osłonkach przeciwsłonecznych?
Tam są mniejsze niż W5W na pewno, może W2,3W? W1,2W?
Szybkie pytanie:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2017, 16:35 przez luter, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Katalog pokazuje rurkę:luter pisze:Cześć!
Szybkie pytanie:
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: A17DTJ
udalo mi sie wydlubac, na moje oko zarowka T5 w1,2w. ale napisy nieczytelneBodek pisze:Katalog pokazuje rurkę:luter pisze:Cześć!
Szybkie pytanie:
Obrazek
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
potrzebuje sprawdzić do którego układu elektronicznego w recu idzie sygnał z drzwi ( tzn kiedy otwarte i kiedy zamkniete) , nie działa mi podświetlenie we wnetrzu kiedy otwieram drzwi pasażera przód i drzwi pasażera tył lewy. a kiedy otworze drzwi kierowcy lub pasażera tył prawy to oświetlenie działa
- misio
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira 2.0 opc
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Wg mnie jeżeli działa na 2 drzwiach, to może coś dzieje się z włącznikami w drzwiach lub przetarte kable do włączników. Miałem problem z oświetleniem bagażnika i okazało się że odkręcił się włącznik (taki wystający pstryczek w klapie) , przykręciłem i "wsio rabotajet".darkb pisze:potrzebuje sprawdzić do którego układu elektronicznego w recu idzie sygnał z drzwi ( tzn kiedy otwarte i kiedy zamkniete) , nie działa mi podświetlenie we wnetrzu kiedy otwieram drzwi pasażera przód i drzwi pasażera tył lewy. a kiedy otworze drzwi kierowcy lub pasażera tył prawy to oświetlenie działa
Kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, złowimy ostatnią rybę, zetniemy ostatnie drzewo, zatrujemy ostatnią rzekę - zrozumiemy, że pieniędzy nie da się jeść.... howk !!!
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A czy posiadasz schemat też złącza w drzwiach przód i tył z kolorami kabli aby pomierzycFlora pisze:W ZB nie ma takich pstryczków, a styk zintegrowany jest z zamkiem. Możesz na początek powierzyć sygnał na wiązce drzwi. Jest tu rozpiska złącza i kolorów kabli. Po otwarciu, na przewodzie pojawia się masa. Przygotuję później opis gdzie to trafia do RECa.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=21822darkb pisze:A czy posiadasz schemat też złącza w drzwiach przód i tył z kolorami kabli aby pomierzycFlora pisze:W ZB nie ma takich pstryczków, a styk zintegrowany jest z zamkiem. Możesz na początek powierzyć sygnał na wiązce drzwi. Jest tu rozpiska złącza i kolorów kabli. Po otwarciu, na przewodzie pojawia się masa. Przygotuję później opis gdzie to trafia do RECa.