Engine Check -Kontrolka silnika

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#46 Post autor: Anony Mous »

JARO, sondę podpiąć pod komputer gazowy (ba zapewne nie jest) i zobaczyć jak się zachowuje na gazie. Sama kalibracja może nie wystarczyć i trzeba będzie konfigurować mapy ręcznie.
Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#47 Post autor: JARO »

Byłem już na kompie u gazownika co zakładał mi gaz i nic to nie dało a na benzynie też świeci się kontrolka. :cry: może to sonda już padła?
marwisn

#48 Post autor: marwisn »

Ja mam podobny problem z drugą sondą (P1130).

Byłem u gaziarza i widziałem jak ustawia instalację. Prawie dwie godziny jeździliśmy autem by dograć mapę gazu i benzyny i naprawdę się one nakładają. Nie wiem co jeszcze można zrobić.

Czasami tygodniami jeżdżę i błędu nie ma, a czasami wyskoczy kilka razy w tygodniu.
Paweł12

#49 Post autor: Paweł12 »

witam!
jestem nowy wiec sory jak cos zle robie :(
mam problem rano jak odpalam samochód swieci mi sie kątrolka silnika po paru sekundach gasnie
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#50 Post autor: MieHor »

Jest zapamiętany jakiś błąd - odczytaj i podaj na forum, na pewno ktoś pomoże
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#51 Post autor: Harry200 »

Paweł12 pisze:mam problem rano jak odpalam samochód świeci mi sie kontrolka silnika po paru sekundach gasnie
Jeżeli ta kontrolka świeci Ci sie tylko na zimnym to może być któraś świeca żarowa padnięta,ale tak jak napisał MieHor najlepiej odczytać błędy..
Stanek

#52 Post autor: Stanek »

Wczoraj wracając z pracy zaświeciła się kontrolka "silniczek".
Wypedałowałem kody i oto co wyszło:
- P1120 Uszkodzenie korpusu przepustnicy – nieszczelności
- P1122 Czujnik pedału przyspieszenia B - nieprawidłowe działanie obwodu prądowego. Wiązka przewodów. Czujnik pedału przyspieszenia
- 0170-Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata
- 1550 - tego nie znalazłem.
Czy ktoś miał podobne problemy? Wychodzi na to, że coś z przepustnicą lub pedałem gazu. Tylko os czego zacząć...dodatkowo zauważyłem, że gdzieś furczy wydech. Help...
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#53 Post autor: Bodek »

Stanek pisze:Wczoraj wracając z pracy zaświeciła się kontrolka "silniczek".
- P1122 Czujnik pedału przyspieszenia B - nieprawidłowe działanie obwodu prądowego. Wiązka przewodów. Czujnik pedału przyspieszenia
Czy ktoś miał podobne problemy? Wychodzi na to, że coś z przepustnicą lub pedałem gazu. Tylko os czego zacząć...dodatkowo zauważyłem, że gdzieś furczy wydech. Help...

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=#174656
Stanek

#54 Post autor: Stanek »

Bodek pisze:
Stanek pisze:Wczoraj wracając z pracy zaświeciła się kontrolka "silniczek".

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=#174656
dzięki :lol:
krybaki

#55 Post autor: krybaki »

Witam. Mam Wypadanie zapłonu na pierwszym i czwartym cylindrze, myślicie że to cewka zapłonowa
Crazy

#56 Post autor: Crazy »

Cewka, swiece, przestawiony rozrząd
Skasowany użytkownik 16629

#57 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Krystek tak jak kolega Dawid prawi - świece, później cewka, rozrząd na samym końcu. Na początek jeżeli masz klucz do świec i nie chcesz ponosić kosztów - pozamieniaj świece miejscami i zobacz gdzie będą wypadać zapłony, jeżeli inne to świece do wymiany czyli koszt niewielki. Jeżeli nadal to samo to cewka, ale... ale jeżeli masz lpg to winę za to mogą ponosić wtryski lpg! Jeżeli nie masz gazu to najpierw cewka, bardzo rzadko rozrząd się przestawi, ale to raczej w ostateczności...

Powodzenia
krybaki

#58 Post autor: krybaki »

Dzięki Dawid i Rafał postaram się to sprawdzić. Dam znać. :D
Crazy

#59 Post autor: Crazy »

O tym rozrzadzie wspominam z tego względu że kolega chcial juz silnik wymieniać ale powiedziałem mu żeby mechanik mu zajrzał do rozrządu i okazał się przestawiony o jeden ząb ale robote robil
To wypadanie zaplonow i mnie dopadlo ale zaczne od świec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”