Brak mocy - 2.0 DTI - 2,2 DTI - diagnoza usterek, błędów
Moderator: Sebu$
Witam.
Mam następujący problem, od paru dni w mojej zosi brakuje mocy, byłem na badaniu komputerowym i żadnych błędów nie było, ale gość stwierdził że turbina nie działa po dłuższym sprawdzaniu stwierdził że uszkodzony jest jakiś zawór który steruje podawaniem podciśnienia do turbiny (on znajduje się zaraz koło turbiny naciśnij ) sporo to kosztuje. Ale dziś rano jak ręką odjął turbina zaczęła działać, przejechałem dziś 300 km i wszystko było ok, zostawiłem zosię na parę godzin pod blokiem i znowu przestała turbina działać. Mam pytanie czy konieczna jest wymiana tego zaworu czy istnieje jakaś metoda regeneracji tego zaworu??
Bardzo proszę o pomoc bo chwilowo jestem w dużym dołku finansowym i ciężko będzie wykombinować kasę na nowy element.
Mam następujący problem, od paru dni w mojej zosi brakuje mocy, byłem na badaniu komputerowym i żadnych błędów nie było, ale gość stwierdził że turbina nie działa po dłuższym sprawdzaniu stwierdził że uszkodzony jest jakiś zawór który steruje podawaniem podciśnienia do turbiny (on znajduje się zaraz koło turbiny naciśnij ) sporo to kosztuje. Ale dziś rano jak ręką odjął turbina zaczęła działać, przejechałem dziś 300 km i wszystko było ok, zostawiłem zosię na parę godzin pod blokiem i znowu przestała turbina działać. Mam pytanie czy konieczna jest wymiana tego zaworu czy istnieje jakaś metoda regeneracji tego zaworu??
Bardzo proszę o pomoc bo chwilowo jestem w dużym dołku finansowym i ciężko będzie wykombinować kasę na nowy element.
Witam was pomuszcie mi bo w czasie jazdy traci mi moc i kopci i dziwny odgłos z silnika taki jakby zawory grały.byłem u mechanika i on nie wie co jest, mówi mi żebym wziął skądś wartości pomiarowe wartości pomiarowe (przepływomierza powietrza) a z elektryki żadnych błędów nie pokazuje pomóżcie mi co mogło mi siąść bo nie da się jeździć. Mam zośkę 2.0 DTL 16V (82k)
a skad taka informacja??sQcha pisze:jeśli dymi na biało to pada turbina.
przejedz sie z mechanikiem i niech zbiera parametry live...wachtomasz pisze:czasami zapala sie kontrolka pomarańczowa z od silnika
jesli mechanik nie wie jakie sa parametry nominalne to zastanow sie nad zmiana mechanika...
cos z ukladem paliwowym, moga to byc wtryski, pompa, egr, dodatkowo przeplywka...wachtomasz pisze:Dymi na czarno
odebnij przeplywke i przjedz sie bez - jaki efekt?