Zużycie opon ZAFIRA OPC 2.0T 192KM

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Czy w Twojej zafirze A OPC 2.0 T opony letnie z przodu zużywają się nadspodziewanie szybko?

Tak
1
8%
Nie
11
92%

Liczba głosów: 12

Wiadomość
Autor
badtek

Zużycie opon ZAFIRA OPC 2.0T 192KM

#1 Post autor: badtek »

Witam, mam pytanie do koleżków z Zafirą OPC 2.0T. Otóż mam problem z oponami letnimi przednimi (na alusach). Zużywają się niesamowicie szybko. Nowe Fuldy 225/45/17 w zasadzie starły się po 2 sezonach, po ok 10 tys KM. Rok temu założyłem Pirelli mialy ok 6 mm bieżnika, na koniec sezonu były łyse (zrobiłem max 5 tys km).
Czy Wam też tak opony to auto zżera? Nie ukrywam, że (szczególnie w lecie) lubie skorzystać z tych 192 koni i przyspieszyć z gazem do dechy.
Ludzie mówią, że taka moc do tego auta + twarde zawieszenie może być główną przyczyną nadmiernego zużycia.
Dodam tylko, że nie mam problemu z zimówkami (od 3 lat mam jakieś tanie bieznikowane na stalowych felgach) ale zamulają auto tak, że nawet nie bawie się w jakieś zrywne przyspieszanie.
Zakładam, że zbieżność mam raczej OK (bo zimówki mają sie dobrze), ciśnienia pilnuje w granicach 2.3-2.5, amortyzatory mogą być wyjebane... ale też zimówki by w kość dostawaly a nie dostają.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#2 Post autor: Crazy »

Nowe fuldy do zywotnych nie należą a Pirelli z którego roku były?
Co do tej zbieżności nie zaszkodzi sprawdzic na zimowkach jeździsz przy dużo nizszych temperaturach a dla letnich temperatura i zbieżność bądź rozbieżność ma znaczenie
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Skasowany użytkownik 6483

#3 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego badtek, może będę brutalny ale ...albo zmienisz styl jazdy i przestaniesz szarżować albo kupuj co dwa lata nowe opony... Skoro masz ciężka nogę to licz sie z kosztami ... :)

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#4 Post autor: Wojti »

Jarek święte słowa coś za coś :lol: Jest zabawa nie ma opon he he
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Skasowany użytkownik 16629

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Niestety zgadzam się z kolegą Jarkiem i Wojtkiem - dlaczego letnie jeżdżą sezon, a zimowe (zdaniem właściciela ch...we bo dają duży opór) jeżdżą już 3 lata... styl jazdy niestety ma tu dużo do powiedzenia, bo z tego co rozumiem, to zużywają się tylko przednie opony, więc to od palenia gumy... ostre zakręty też nie służą. Opcji jest kilka:
1. jak koledzy wyżej - zmień styl jazdy
2. jeździj na zimówkach latem - sam uważasz, że ograniczają moc
3. zamień Zosię OPC na Calibrę - w tym modelu palenie gumy bardziej przystoi

ps. na tym forum palenie gumy nawet OPC nie jest popierane... popatrz ile Wojtek ma kunia pod maską, a nie ma problemów z przednimi oponami

Awatar użytkownika
michaslipknot
Debiutant
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20let

#6 Post autor: michaslipknot »

To i ja dodam coś od siebie :) . Sam miałem problem z oponami, szczególnie przód.... Po prostu je rozerwało.... Naprawdę szukałem dlugo i kupiłem. Ale zanim powiem jakie, powiem wcześniej, że mialem sporo opon na Zosi i są opony i są opony, dosłownie. Nie ma co oszczędzać na nich. Ja osobiście latam dużo, w pół roku zrobiłem 20tys km i nie mam jakiegoś dużego zużycia, powiem że w normie, a też lubie te 200km :) ... Mam dobrego znajomego, ma kupę lat hurtownię opon i cytuję, że nie ma co przepłacać za dunlopy, goodyeary i itp, bo tam płacisz za etykiete, za nic więcej. Chcesz miec coś z wysokiej półki, kup continental, coś z niższej ale moim zdaniem najlepsza opcja to nokian, ważne żeby były wzmacniane i indeks prędkości był wyższy. Sam kupiłem właśnie line 225/45/17 94W XL i powiem szczerze, dają rade ;) Nie chce robić nikomu reklamy, oceniać i itp... Jedni mają dunlopy i sobie chwalą, drudzy nie, ale tak jak koledzy stwierdzam, że wszystko zależy od stylu jazdy... pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
wamka18
Zafiromaniak
Imię: Piotr
Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#7 Post autor: wamka18 »

Też miałem problem z oponami w poprzedniej Astrze dwa kpl. w sezonie letnim :) (używki po 5-6mm). Zimowe wytrzymywały 3 lata bez problemu. Latem jak tylko było możliwe to zawsze gaz miał opór :lol: . Od momentu gdy jest Zosia się zmieniło jest TC jak na razie nie wyłączalne (na razie tak zostanie) i bynajmniej nie korci bo tylko wstyd jak pisknie a potem silnik zamuli. Nawet w obecnej Astrze założyłem wyłącznik ale może ze trzy razy go użyłem, nie wiem coś się zmieniło chyba się starzeje chociaż noga nadal ciężka :lol: badtek, proponuje trochę delikatniej a gumy starczą na więcej.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#8 Post autor: Crazy »

Michał 6 lat robiłem przy oponach i masz rację kolega też Ci dobrze podpowiedział
Osobiście polecam Nokian, Hankook, Vredestein, Falken, Kumho
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#9 Post autor: ryba1 »

badtek, mam/miałem prawie 300kucy i opony mam 2-ci sezon ale juz będą już na szrot.jak ktoś napisał.zmień styl jazdy.opona podczas uślizgu zużywa się 100 razy szybciej.

Patryk (OPC)

#10 Post autor: Patryk (OPC) »

Ja nie narzekam mam opony z 2013 roku i jeszcze zostało bieżnika na jeden dwa sezony.Wiadomo że masa auta a przede wszystkim styl jazdy tak jak koledzy napisali wyżej ma największy wpływ na zużycie opon tak wiec zmień na nowe i jeździj spokojniej i nie zarżnij fajnej wersji zafirki :D :lol:

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#11 Post autor: norris_85 »

nie będę oryginalny i też podpowiem dwie opcje
1. tak jak koledzy powyżej - zmień styl jazdy lub
2. tak jak wspomniał michaslipknot zainwestuj w lepsze opony przede wszystkim o większym indeksie prędkości

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Oznaczenie silnika: Z18XE

#12 Post autor: SD72 »

bazyliszek72

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”