Kody Błędów
- Chita
- Świeżak
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam,
Troche swieżak ze mnie jeśli chodzi o ZB i forum także mam nadzieje że nie wrzucam posta w złym miejscu. Jako że ze mnie taki znawca samochodów i silników że szkoda gadać to prosiłbym o odpowiedzi/rady w formie łopatologicznej.
Jako że niedawno kupiłem ZB 1.8 to (Z18XER) to wiadomo zaprowadziłem autko do znajomego mechanika na wymianę rozrządu. Przy okazji wymieniłem pompe wody, pasek klinowy i rolkę napinacza paska bo się ponoć posypała. Wszystko było ok ale stwierdziłem że sprawdzę błędy (metoda gaz+hamulec) no i tu właśnie mam teraz problem. Zafira wyświetla mi teraz dwa błędy:
ECN062103 - z tego co na forum wyczytałem to błąd 0621 to Uszkodzenie lampki kontrolnej alternatora. Powie mi ktoś co to za lampka ? Jak to się naprawia i na jakie koszty się szykować?
potem dostaje ECN059761 - na liście na forum nie znalazłem tego błedu, google mi podpowiedział że bład P0597 to zacięty, otwarty termostat po czym dokopałem się wątku
ECN 59761 --- Termostat, natomiast tam się chłopaki już rozwodzą na poważnie podając temperatury silnika itp (a ja nawet nie wiem jak sprawdzić temperature) a z tego co wiem to wymiana termostatu to raczej większe koszty więc może są jakieś proste rzeczy które można sprawdzić ? (gdzieś przeczytałem że ktoś korek mocno dokręcił i mu błąd zniknał)
na koniec pokazuje mi ECN000000 czyli zakładam że poprostu informuje mnie że więcej błędów nie ma.
Troche swieżak ze mnie jeśli chodzi o ZB i forum także mam nadzieje że nie wrzucam posta w złym miejscu. Jako że ze mnie taki znawca samochodów i silników że szkoda gadać to prosiłbym o odpowiedzi/rady w formie łopatologicznej.
Jako że niedawno kupiłem ZB 1.8 to (Z18XER) to wiadomo zaprowadziłem autko do znajomego mechanika na wymianę rozrządu. Przy okazji wymieniłem pompe wody, pasek klinowy i rolkę napinacza paska bo się ponoć posypała. Wszystko było ok ale stwierdziłem że sprawdzę błędy (metoda gaz+hamulec) no i tu właśnie mam teraz problem. Zafira wyświetla mi teraz dwa błędy:
ECN062103 - z tego co na forum wyczytałem to błąd 0621 to Uszkodzenie lampki kontrolnej alternatora. Powie mi ktoś co to za lampka ? Jak to się naprawia i na jakie koszty się szykować?
potem dostaje ECN059761 - na liście na forum nie znalazłem tego błedu, google mi podpowiedział że bład P0597 to zacięty, otwarty termostat po czym dokopałem się wątku
ECN 59761 --- Termostat, natomiast tam się chłopaki już rozwodzą na poważnie podając temperatury silnika itp (a ja nawet nie wiem jak sprawdzić temperature) a z tego co wiem to wymiana termostatu to raczej większe koszty więc może są jakieś proste rzeczy które można sprawdzić ? (gdzieś przeczytałem że ktoś korek mocno dokręcił i mu błąd zniknał)
na koniec pokazuje mi ECN000000 czyli zakładam że poprostu informuje mnie że więcej błędów nie ma.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Ten pierwszy błąd może powstał przez odpięcie alternatora podczas wymiany rozrządu.
Zerknij na niego czy podpięta jest kostka do niego.
Po włączeniu zapłonu zapala się kontrolka akumulatora?
Zerknij na niego czy podpięta jest kostka do niego.
Po włączeniu zapłonu zapala się kontrolka akumulatora?
- Chita
- Świeżak
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dzięki za radę, popatrze za dnia jak coś będzie widać.Rybka pisze:Ten pierwszy błąd może powstał przez odpięcie alternatora podczas wymiany rozrządu.Zerknij na niego czy podpięta jest kostka do niego.
Kontrolka akumulatora świeci i gaśnie dopiero po zapaleniu auta.Rybka pisze:Po włączeniu zapłonu zapala się kontrolka akumulatora?
- leszek 997
- Debiutant
- Imię: Bogdn
- Auto: opel zb
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: z18xer
ECN 059761, ECN 01161, ECN 01711.
Z18XER z 2008 roku.
Prośba o interpretacje kodów, pojawiły się kolejno w ciągu miesiąca i trwają. Auto na LPG i B jeździ dobrze. Rano przez 1-2 sek jest stukot, przebieg 110 000km.
Z18XER z 2008 roku.
Prośba o interpretacje kodów, pojawiły się kolejno w ciągu miesiąca i trwają. Auto na LPG i B jeździ dobrze. Rano przez 1-2 sek jest stukot, przebieg 110 000km.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
leszek 997 pisze:ECN 059761, ECN 01161, ECN 01711.
Z18XER z 2008 roku.
0597 - Termostat
0116 Czujnik temperatury silnika
0171
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam po wy pedałowaniu wyskakują mi takie błędy proszę o pomoc w interpretacji. Nie wiem od czego zacząć czy jest to sonda czy może EGR.
0130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? l
0400 Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR
1112 Zawór regulacji zmiennej długości kolektora dolotowego l'- zawór zablokowany
0130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? l
0400 Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR
1112 Zawór regulacji zmiennej długości kolektora dolotowego l'- zawór zablokowany
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
Samochód z kluczykiem, szybkie wypedałowanie 036504. Potem ELM i dwa programy na androida i żaden nie widzi tego błędu, ale skasować się udało. Zobaczymy co dalej - może to tylko czujnik.
36504 Camshaft Position Sensor Circuit No Signal
36504 Camshaft Position Sensor Circuit No Signal
Ostatnio zmieniony 27 maja 2016, 16:27 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB
ZC
ZC
Witam wygląda na to że w mojej zafirce nie działa metoda wyświetlania błędów hamulec gaz błąd nie jest wyświetlany specjalnie wypiąłem wtyczkę z czujnika przepływu powietrza i błąd się nie wyświetlił jedyne co się dzieje to miga z przerwami lampka check engine i samochód z kluczem wyczytałem że można w ten sposób odczytać kod błędu zastanawia mnie to dlaczego tylko w ten sposób to się dzieje?.