Witam serdecznie,
Zafira '07 1.9 cdti ( vinW0L0AHM7572103141). Odpalilem dwa dni temu Zoche i chwilę po tym wysiadlo mi wspomaganie kierownicy, podczas jazdy zauważyłem migające od czasu do czasu kontrolki aku i ABS.
Odczytałem błąd ecn 062101- uszkodzenie lewej kontrolki alternatora L.
Zawiodłem samochód do serwisu Opla, gdzie stwierdzono na 90% uszkodzenie pompy wspomagania- wymiana 5-6 k. Trochę za dużo jak dla mnie..
Dodam, że nie miałem wcześniej żadnych objawów złej pracy wspomagania, życia pompy.
Po odebraniu samochodu ( bez wymiany pompy), pompa raz działa a raz nie, przy tym ciągle wyjąc.
Brak bledu.
Sprawdzilem napięcie na baterii:
12,63V w stanie spoczynku ( wyłączony silnik)
14.2V włączony silnik bez obciążenia
14,27V na obrotach ok 3.5k
13,9V z obciążeniem ( światła, wentylacja,, radio, długie).
Płyn na dobrym poziomie, czysty ( w pompie wspomagania).
Może mi ktoś sprawdzić czy te wartości są wystarczające w Zosce - nurtuje mnie te blad- nie wiem czy został wylądowaniu, czy się naprawili?! Mi powiedziano , że nie było błędów.
Czy ktoś może mi powiedzieć jaki tym jest zamontowany pompy i alternatora po nr vin?
Czy można jeszcze coś zrobic, żeby ją uratować, a mnie od kosztów?
Czy pompa siada tak gwałtownie bez wcześniejszych objawów?
Btw, w serwisie zrobili mi wymianę rezystora od ogrzewania i jakichś uszcxelek- ponoć jest jakaś akcja z Opla ( free oczywiście) i oddali mi samochód z nieczynnym wyświetlaczem radia, zegara😡, ponoć tak było... Banda.
Pozdrawiam
Rafał
Ecn062101, brak wspomagania
Ecn062101, brak wspomagania
Ostatnio zmieniony 27 maja 2016, 17:03 przez Rafa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
- Imię: Zbigniew
- Auto: Zafira C 2.0 CDTI
- Model: Tourer
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Witam,takie zapytanie,nigdzie nie mogę się doszukać na jakiej zasadzie działa wspomaganie układu kierowniczego?Czy jest hydrauliczno elektryczne czy tylko elektryczne bo nie widzę żadnego zbiorniczka na płyn wspomagania!Ktoś może ma wiedzę w tym temacie?
W ZB masz wspomaganie elektryczno-mechaniczne . Zbiorniczek namierzysz jak sie wychylisz nad silnikiem . Ten zbiorniczek jest na pompie, czyli przy ścianie grodziowej na samym dole, po lewej stronie , patrząc na silnik (strona pasażera).