Tempomat w Zafirze A - czy można zamontować
Moderator: Sebu$
Witam,
Moja "zocha" ma pociągniętą instalację tempomatu. Podmieniłem już manetkę kierunkowskazu na taką z załącznikiem tempomatu.
Dokupiłem i wpiąłem też czujnik sprzęgła, bo go nie było.
Sterownik wgrany, komputer widzi tempomat.
Niestety nie udaje mi się go załączyć. Próbowałem przy różnych prędkościach, ale auto w ogóle nie chce reagować na tempomat.
Jakieś pomysły, co może być przyczyną?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam :-)
Moja "zocha" ma pociągniętą instalację tempomatu. Podmieniłem już manetkę kierunkowskazu na taką z załącznikiem tempomatu.
Dokupiłem i wpiąłem też czujnik sprzęgła, bo go nie było.
Sterownik wgrany, komputer widzi tempomat.
Niestety nie udaje mi się go załączyć. Próbowałem przy różnych prędkościach, ale auto w ogóle nie chce reagować na tempomat.
Jakieś pomysły, co może być przyczyną?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam :-)
- siwy1538
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Vectra
- Model: C
- Oznaczenie silnika: Z20NET
i zapewne nie wystarczy tylko aktywować w ECUCrazy pisze:Sterownik wgrany rozumiem to że aktywowales komputerem tempomat w aucie?
ps
Crazy jest różnica po przesiadce z 3.2 VC na 1.8?
sorry za OT
Ostatnio zmieniony 01 cze 2016, 16:37 przez siwy1538, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Szukałem w Zośce wtyczek do podlaczenia tempomatu. Ta przy kierunkowskazach była na wierzchu i nie bylo problemu by ja znalezc. Tej na dole nie moglem znalezc az w koncu znalazlem takie cudo. Nie jest to biała kostka , ale dochodza do niej kable szary i czarny.
EDIT
taką włąśnie
Szukałem w Zośce wtyczek do podlaczenia tempomatu. Ta przy kierunkowskazach była na wierzchu i nie bylo problemu by ja znalezc. Tej na dole nie moglem znalezc az w koncu znalazlem takie cudo. Nie jest to biała kostka , ale dochodza do niej kable szary i czarny.
EDIT
taką włąśnie
- Załączniki
-
- zafira 1.jpeg (25.09 KiB) Przejrzano 1344 razy
-
- zafira 2.jpeg (23.78 KiB) Przejrzano 1344 razy
Ostatnio zmieniony 14 cze 2016, 16:28 przez kamyk77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Nie kolego udolu sa wtyczki do czujnika sprzegla i hamulca i wyglądają całkiem inaczej maja 2 okrągłe piny (sprzęgło) i 4 plaskie piny ułożone w kwadrat (hamulec) który juz przeważnie jest bo on decyduje o wlaczaniu sie stopów...
Ty masz silnik z18xe o ile dobrze widzę wiec potem pozostaje ci aktywowanie przez op-com
Ty masz silnik z18xe o ile dobrze widzę wiec potem pozostaje ci aktywowanie przez op-com
-
- Bywalec
- Imię: Leszek
- Auto: Zafira A
- Model: A
- Oznaczenie silnika: z18xe
Ta wtyczka jest od przełącznika sprzęgła.kamyk77 pisze:Witam
EDIT
taką włąśnie
http://sklep.dixi-car.pl/przelacznik-cz ... -6907.html
Czytałem że w wersjach poliftowych jest wtyczka brązowa (taka jak u ciebie) zaś przed liftem jest biała z okrągłymi pinami.
http://www.langzeittest.de/opel-zafira/ ... mpomat.php
Cytat z tej strony (przetłumaczone przez google translator):
"przełącznik sprzęgła do silników wysokoprężnych i benzynowych są różne. Jeśli wtyczka nie pasuje na przełączniku, dystrybutor sprzedał zły przełącznika.
Od roku 2003, przełącznik sprzęgła dla benzyny została zmieniona. Jako złącza można znaleźć w wiązce przewodów do pedału sprzęgła, małe czteropolowe brązowe klapki na których tylko pierwsze dwa piny są przypisane.
Odgrzeję kotleta. Panowie wymieniłem manetkę w mojej Zośce i wymieniłem na taką z tempomatem. Kostka była, podłączyłem ale niestety tempomat nie działa. ZA 2.0 DTI automat, domyślam się, że trzeba go aktywować i tu pytanie. Czy wystarczy podpiąć np. OP-COMa i gotowe czy trzeba jeszcze mieć Car Pass (nie wiem czy w ZA już to było, czy może jest to w każdym), bo ja nic takiego nie posiadam Jaki w ogóle koszt aktywacji tempomatu, orientuje się ktoś?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ja podłączyłem i nie musiałem aktywować ale mam manual nie automat.
Co do aktywacji wystarczyć powinien opcom jest taka funkcja.
https://www.youtube.com/watch?v=LaD0OK2cuiE
Pomocny temat no na samym dole post crazy miał opadnięty pedał hamulca i nie mógł załączyć tempomatu.
http://www.zafiraklub.pl/printview.php? ... e20fb5c7a4
Co do aktywacji wystarczyć powinien opcom jest taka funkcja.
https://www.youtube.com/watch?v=LaD0OK2cuiE
Pomocny temat no na samym dole post crazy miał opadnięty pedał hamulca i nie mógł załączyć tempomatu.
http://www.zafiraklub.pl/printview.php? ... e20fb5c7a4
Ostatnio zmieniony 10 mar 2017, 14:52 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Może tak być że trzeba włączyć w oprogramowaniu sterownika silnika (pompy) Cruise Control (tempomat). Raczej Car Pass będzie potrzebny. Włączenie jest banalne. Jak się ma Car Pass jest to minuta roboty Op=ComemDjHardy pisze:Odgrzeję kotleta. Panowie wymieniłem manetkę w mojej Zośce i wymieniłem na taką z tempomatem. Kostka była, podłączyłem ale niestety tempomat nie działa. ZA 2.0 DTI automat, domyślam się, że trzeba go aktywować i tu pytanie. Czy wystarczy podpiąć np. OP-COMa i gotowe czy trzeba jeszcze mieć Car Pass (nie wiem czy w ZA już to było, czy może jest to w każdym), bo ja nic takiego nie posiadam Jaki w ogóle koszt aktywacji tempomatu, orientuje się ktoś?
PS czasami jest tak, że mimo kostki do manetki z obsługą tempomatu, w którymś miejscu nie jest podpięte napięcie +12V względem masy (czarny kabel? dochodzący do manetki) i wtedy również tempo nie ruszy bo nie ma napięcia sterującego na manetce
PS2 aby załączył się tempomat przynajmniej raz po włączeniu zapłonu trzeba nacisnąć pedał hamulca - wtedy tempomat "widzi" zanikającą masę na obwodzie świateł stop-u. W dieslu z tego co się orientuję do sterownika pompy jest podpięty czujnik świateł stop-u i sprzęgła aby rozpoznawać hamowanie silnikiem.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2017, 21:20 przez Janus, łącznie zmieniany 4 razy.
Janusz
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Mam ZA w automacie i dokladajac manetke tempomaru musialem aktywowac Op -Comem ale CarPass nie byla potrzebna
Aktywacja poszla dopiero po tym co napisalem na str 25 tego tematu.
Aktywacja poszla dopiero po tym co napisalem na str 25 tego tematu.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2017, 13:48 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A 1.8 NJoy
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Koledzy czytam wszystkie posty i dokładnie nie wiem co jest mi potrzebne do założenia tempomatu.
Posiadam zafirke A z koncówki 2004 r 1.8 125 km
Posiadam wersje NJoy
Co bedzie mi potrzebne ?
prosze o pomoc
Posiadam zafirke A z koncówki 2004 r 1.8 125 km
Posiadam wersje NJoy
Co bedzie mi potrzebne ?
prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 12 mar 2017, 21:41 przez gaco12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Robert
- Auto: Opel
- Oznaczenie silnika: Y20DTH