[A] - Stecyk - moja zafira 2.2 benzynka 2003r.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
maria
Zafiromaniak
Imię: Anna
Auto: Opel zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#16 Post autor: maria »

Fajnie się prezentuje . :ok:
Bezawaryjności i szerokiej drogi
Nie jeżdżę szybciej, niż lata mój Anioł Stróż.

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami .
A.Mickiewicz

Stecyk

#17 Post autor: Stecyk »

Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem LPG:) zobaczymy jak ten silnik daje na nim radę i jak stoi że spalaniem.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#18 Post autor: gRZENIU »

Podtlenek LPG przydatna rzecz ... :ok: :piwo:

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#19 Post autor: Maćku »

Daj znać jak się spisuje w tym silniku LPG jestem ciekaw :D
Obrazek

Stecyk

#20 Post autor: Stecyk »

No po czterech dniach i zrobieniu 2 tys km jest dobrze:) na drugi dzień od montażu miałem problem z obrotami, silnik się dlawil i w ogóle cyrki. Na szczęście wyszło że nowy sterownik był popsuty i dostałem nowy, teraz hula aż miło no i spalanie to bajka. Jeżdżę 60% trasa, 40% miasto i wyszło mi z tankowania 9 l gazu :lol:
Samochód do tej pory zaskakuje mnie pozytywnie do tego stopnia ze myślę nad nową zafira z salonu:)
W przyszłym tygodniu przyciemniam szybki i będzie miodzio

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#21 Post autor: Rafoooo »

.... i oby Zafcia zaskakiwała Cię dalej ...... oczywiście w pozytywnym kierunku ....... :ok:

... W takim razie zadowolenia z podtlenku LPG i hulajjjjjjjjjjjj ile się tylko da .... bo jazda prawie za darmo :lol:
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Stecyk

#22 Post autor: Stecyk »

Może mi ktoś wytłumaczyć po kiego grzyba w tylnim pasie po otwarciu bagażnika jest czerwony guzik, wygląda jak od awaryjnych ale nie można go wcisnąć.

konradviking

#23 Post autor: konradviking »

To tylko taki symbol/oznaczenie, pokazujący że w schowku pod tapicerką bagażnika jest schowany fabrycznie trójkąt ostrzegawczy :D Dlatego taki znaczek :D jest tez zielony plusik na lewym boku w bagażniku który pokazuje że tam jest fabrycznie Apteczka :D

A jestes zadowolony z osiągów tego 2.2? Wszyscy mówią że duzo pali ale 9l LPG to jak dla mnie bardzo pozytywny wynik :) Dobrze że trafiłeś na wersję bez bezpośredniego wtrysku :)

Skasowany użytkownik 16629

#24 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

konradviking pisze:Dobrze że trafiłeś na wersję bez bezpośredniego wtrysku :)
Nie mógł trafić na taką wersję, bo ma ZA, a wersję z bezpośrednim wtryskiem montowali dopiero w ZB. Znam jednego człowieka, który ma ZA 2,2 z gazem i do tego w automacie, auto ma nalatane ponad 300kkm (sądząc po wyglądzie kierownicy) i bardzo sobie chwali autko, spalanie u niego ok. 10-11 gazu, więc jest bardzo dobrze... masa ludzi narzeka na te silniki, ale ja uważam inaczej - jak dbasz tak masz, więc nawet gro ludzi jeżdżących Lagunami nie ma numerów do laweciarzy w telefonie ;)

Cieszy nas kolejny zadowolony użytkownik :)

Stecyk

#25 Post autor: Stecyk »

Sprawuje się super, z gazem elegancko cykl mieszany 12 l gazu a trasa 9-10. Zbiera się fajnie i na wyższych obrotach zaskakuje przyspieszenie m. Jedyny minus żea lekki apetyt ja olej, chyba że przy wymianie wlalem za mało i się komputer upomnial.

Awatar użytkownika
oliver84
Debiutant
Imię: Don
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE

#26 Post autor: oliver84 »

Stecyk pisze:Dzięki wielkie wszystkim:)
stan na dzień dzisiejszy, wymienione końcówki drążków, ustawiona zbieżność i zawitały nówki oponki:) poza tym wsio wporządku:) teraz mam problem jakim zalać olejem?? niestety żadnej informacji pod maską nie mam co tam było lane, co polecacie jaki olej??
Spalanie w tym aucie mnie zaskakuje, dziś wybrałem się do Lublina i tam w koło komina jakieś 100km i spalanie wyszło 9,2l/100km :piwo: w lagunie z 2litrowym turbo miałem około 12-13 litrów. Co do kluczyka to prawdopodobnie elektronika nie jest z tego auta, bateria nowa, poprawione luty, kluczyk sprawdzony i wysyła sygnały ale nie da się go zakodować z autem:( na zapłonie trzymałem guzik z 5 minut i nic, brakuje mi tego pilota.
Olej przy lancuchu tylko 0w30 lub 5w30 żaden inny. Chyba ze chcesz się prosić o problemy.

Stecyk

#27 Post autor: Stecyk »

oliver84 pisze:
Stecyk pisze:Dzięki wielkie wszystkim:)
stan na dzień dzisiejszy, wymienione końcówki drążków, ustawiona zbieżność i zawitały nówki oponki:) poza tym wsio wporządku:) teraz mam problem jakim zalać olejem?? niestety żadnej informacji pod maską nie mam co tam było lane, co polecacie jaki olej??
Spalanie w tym aucie mnie zaskakuje, dziś wybrałem się do Lublina i tam w koło komina jakieś 100km i spalanie wyszło 9,2l/100km :piwo: w lagunie z 2litrowym turbo miałem około 12-13 litrów. Co do kluczyka to prawdopodobnie elektronika nie jest z tego auta, bateria nowa, poprawione luty, kluczyk sprawdzony i wysyła sygnały ale nie da się go zakodować z autem:( na zapłonie trzymałem guzik z 5 minut i nic, brakuje mi tego pilota.
Olej przy lancuchu tylko 0w30 lub 5w30 żaden inny. Chyba ze chcesz się prosić o problemy.
A jakieś uzasadnienie twojej wypowiedzi?? bo według aso ma być castrol c 5w40 i taki też wlałem.

Awatar użytkownika
oliver84
Debiutant
Imię: Don
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE

#28 Post autor: oliver84 »

Po 1 teoria sprawdzona na innych autach marki opel z lancuchem rozrządu. Czym bardziej lepki tym szybciej sie zuzywal i byl glosniejszy.
Po 2 gdzies wyczytane jako zalecany przez opla....tu nie poprę niczym bo nie pamiętam adresu zrodla. M.in ze względu na dysze.
Po 3 5w30 zalecany jako pierwszy wybor przez wielu producentów olejów.
Po 4 ASO w PL jak i w De potrafią lać do nowych aut z hydro popychaczami 15w40. Jak dla mnie ASO najmniej wiarygodna intytucja. Zrobisz jak zechcesz ale roznica w lepkości 5w30 a 5w40 jest kosmiczna. Wystarczy zima porównać jego plynnosc mając go w dwóch bańkach.

Stecyk

#29 Post autor: Stecyk »

Kilka fotek:)

Stecyk

#30 Post autor: Stecyk »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
nie potrafię wrzucić fotek na forum więc będzie przez fotosika:)
Sytuacja na chwilę obecną w sumie bez zmian, nic się nie dzieje tankujemy i ostro jeździmy. Po półtora miesiąca przejechaliśmy 7650km i jest git:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”