Witajcie,
Z racji że miałem dawcę, która była bogatsza od mojej, postanowiłem przełożyć z niej nawiewy na trzeci rząd siedzeń
układ rur nawiewowych
Sam wylot z podłogi
Potrzebne do dołożenia są: środkowa część dywanu podłogowego, lecz z braku laku można wykroić w swoich gabkach dywanowych przerwy na kanały i same dziury na wylot powietrza; komplet kanałów nawiewowych z maskownicami
otwory w dywanie
kanały w dywanie.
O otwory w karoserii nie trzeba się bać bo są fabrycznie we wszystkich
Do demontażu lecą nam: siedzenia przód, tunel środkowy, plastiki przy progach i schowki przy siedzeniach. Do tego musimy wyjąć lewarek, sterownik airbag pod lewarkiem i rozpiąć wiązke która jest w tunelu środkowym, po czym wyciągamy dywan przedni.
Można się obyć bez wyjmowania środkowego rzędu(tak ja zrobiłem) wyciągając spod siedzeń do przodu środkową część siedzeń. Przedtem pamiętajmy o zdjęciu osłony środkowej prowadnicy kanapy.
Po czym wyjmujemy nawiewy podłogowe i zakładamy nasz cały zestaw kanałów.
Tu dla porównania jak wyglądają dotychczasowe kanały a jak kanały z nawiewem na trzeci rząd
zakładamy kanały nawiewowe, po czym uszczelniamy je na łączeniach (ponieważ fabrycznie powietrze ucieka tam pod dywany i stąd słabo wieje w trzecim rzędzie)
Kanały wsuniete w tunel w karoserii pod środkowym rzędem siedzeń
Chyba najprościej uszczelnić łączenia zwykłą izolacją
Przyszła najgorsza część modyfikacji czyli składamy wszystko w odwrotnej kolejności nie zapominając przykręcić maskownicę do nowego nawiewu
Z góry przepraszam za zbyt małą liczbę zdjęć, lecz było tak gorąco przy montażu że bardziej myślałem o studzeniu napojów
Pamiętajmy że do trzeciego rzędu powietrze dopływa gdy nawiew jest ustawiony z opcją na nogi (szyba + nogi, nogi, przód + nogi)
Po przetestowaniu w trakcie jazdy na klimie pasażerom trzeciego rzędu było zimno
[TUT/A] Montaż nawiewu na III rząd siedzeń
- automil
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira a
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
[TUT/A] Montaż nawiewu na III rząd siedzeń
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, 19:56 przez automil, łącznie zmieniany 3 razy.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
tylko na szrocie - oryginał jest droginorris_85 pisze:sprawdziłem u siebie i doszedł mi kolejny mod do ogarnięcia, tylko gdzie wyrwać takie tunele? :>
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.