Centralny zamek a otwieranie kluczykiem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

#1 Post autor: Szymon78 »

Hej..

u mnie zamyka sie całe auto(4 drzwi, klapa bagażnika, klapka wlewu paliwa)

coś masz z centralką zamka nie tak... moze wytarczy na Techu aktywować.
antonnn

#2 Post autor: antonnn »

u mnie tez zamykaja sie tylko drzwi kierowcy...
zibi1974

#3 Post autor: zibi1974 »

No robi się ciekawie.
Ja uważałem, że powinny się zamykać wszystkie (tak jest w Vectrze B i C) ale widzę, że u niektórych jest tak jak u mnie (tylko kierowcy).
Lorry

#4 Post autor: Lorry »

Wg moich info z kluczyka otwiera się tylko drzwi kierowcy, reszta idzie z pilota ;)
Szymon78

#5 Post autor: Szymon78 »

eee. to małe sprostowanie..

moze i moj bład: dosłownie z kluczyka zamykaja sie u mnie także tylko drzwi kierowcy

uzywając pilota w kluczyku zamyka sie całe auto :)
g_kwiatek

#6 Post autor: g_kwiatek »

w zafci B z kluczyka możemy zamknąć tylko drzwi kierowcy, w przypadku awarii pilota samochód możemy zamknąć poprzez wciśnięcie przycisku blokokady drzwi na konsoli. BARDZO WAŻNE, funkcja ta zadziała jeżeli załączymy przycisk otwierając tylko dzwi pasażera :lol:
Mihó

#7 Post autor: Mihó »

Co mi się bardzo podoba (tak lekko OT):
Ponieważ zawsze jeżdżę zamknięty w samochodzie, to przy pociągnięciu klamki w Zafirze centralny się otwiera :)
Szymon78

#8 Post autor: Szymon78 »

a mozna zrobic by auto zamykało sie samoczynnie po ruszeniu.. np przekroczeniu pewnej prędkosci... wiele aut tak ma..

U mnie to nie dziala a wiem ze VC tak chyba mają... moze wymaga to jakiegoś zaprogramowania?
rzadki

#9 Post autor: rzadki »

Szymon Jankowia pisze:a mozna zrobic by auto zamykało sie samoczynnie po ruszeniu.. np przekroczeniu pewnej prędkosci... wiele aut tak ma..
opcja ta nazywa się "antynapad" i mam to w Corolli, dobre do dużych miast, gdzie na skrzyżowaniu mogą kobiecie torebkę zabrać z siedzenia, ja nie używam tego (oczywiście gdy jeżdżę Toyotą) :)
Mihó

#10 Post autor: Mihó »

w ZB nie ma tej opcji, w VC chyba była tylko do liftu
Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

witam,
a czy ktoś się orientuje czy można blokować tylne drzwi? wiem, że można "mechanicznie" ale chodzi mi o jakiś inny sposób. Trochę jest to wkurzające, że za każdym razem jak wiozę dzieciaczki to muszę zmieniać położenie rygla w tylnych drzwiach, żeby nie mogły otworzyć od środka, już w mojej starej astrze II to kierowca decydował, czy i kiedy pasażer może otworzyć drzwi.
z góry dzięki.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#12 Post autor: MieHor »

Jeśli się nie mylę, to wciśnięcie przycisku w drzwiach kierowcy zamyka wszystkie drzwi i od wewnątrz tylko kierowca może otworzyć drzwi przez wyciągnięcie swojego przycisku. Jeśli się to potwierdzi, to może załatwiłoby Twój problem.
Lorry

#13 Post autor: Lorry »

Ale przecież w ZB jest ryglowanie całego auta od środka i to w każdej wersji

A jak coś to w drzwiach tylnych, są takie plastiki czerwone (widać po otwarciu drzwi) które się przekręca jako blokade by dzieciaki nie mogły tak czy siak otworzyć. Wsadzasz kluczyk, przekręcasz to i drzwi tylne otworzysz tylko z zewnątrz.

MieHor pisze:to wciśnięcie przycisku w drzwiach kierowcy zamyka wszystkie drzwi i od wewnątrz
taki bajer jest odnośnie szyb o ile z tyłu jest elektryka. Jesli chodzi o drzwi to tak nie ma ;)
Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

można więcej szczegółów Panowie?
MieHor, o jaki przycisk chodzi?
Lorry, gdzie jest to ryglowanie?
u mnie przy aktywnej blokadzie za pomocą przycisku na konsoli nie można otworzyć drzwi, ale tylko z zewnątrz, od wewnątrz można.
Lorry

#15 Post autor: Lorry »

Gdy otworzysz tylnie drzwi to w okolicach wnęki zamka (pod nim) w drzwiach masz takie czerwone plastikowe kółeczko z otworem w środku: Do niego wsadzasz kluczyk przekręcasz i od tego momentu te drzwi idzie tylko z zewnątrz otworzyć ;)

W ZB nie ma przycisku o którym mówi MieHor,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”