Turbo timer
Moderator: Mariusz
-
luce1
Turbo timer
Moja żona jest bardzo roztargniona i nigdy nie chłodzi turbiny- zresztą ja nie jestem lepszy bo też często o tym zapominam (pierwszy samochód z turbodoładowaniem w rodzinie).Czy ktoś z was ma takie coś zamontowane u siebie? Proszę o opinie użytkowników tego sprzętu oraz porady jakiej firmy najlepiej wybrać?
-
franki
-
luce1
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
Nie przesadzajmy!!! Przecież nie wieżdżasz do garażu prosto z autostrady! Turbinie wystarczy kilka minut spokojnej pracy.luce1 pisze:ona może nie jeździ ostro, ale ja takauto robi dziennie ok 150 do 250km z tym że nie mieszkam w centrum miasta, także turbina nie ma możliwości się schłodzić przed wjazdem do bramy
Pomyślcie co mają mówić właściciele aut z systemem start/stop
-
luce1
-
Kacperuch
Odgrzeję kotleta- czy ktoś już się zmierzył z tematem i zamontował TT? gdzieś na forum poczytałem apropo montażu i ogólnie jest problem, który na owych forach nie został rozwiązany z zamknięciem auta z pilota, póki silnik nie zostanie wyłączony. Czy ktoś z tym miał jakieś odczynienie? każda rada się przyda, bo chcę się tego podjąć..
-
Skasowany użytkownik 6483
Panowie, ja jeżdżę Fiatem Doblo 1,3 MultiJet z systemem start-stop i nie ma tragedii. Przecież jeżdżąc po miescie , nikt nie osiąga prędkości obrotowej silnika rzędu 3-4 tys obr
. Dlatego ten system na mieście w zupełności sie sprawdza a poza tym , mam wyłącznik tego systemu tak więc zawsze jest wybór. podejrzewam ,że ten wyłącznik to bardziej ma zastosowanie własnie na autostradzie , gdzie można troszkę pognać i wtedy schładzanie turbo jest wskazane.. 
-
Kacperuch
Wszystko racji tylko nie chciałbym ciągnąć debaty typu "to jest nie potrzebne", "samemu można poczekać". Wiem kto będzie jeździł moim turbem i wiem, że często po dobrym pizgowaniu do samego końca nie rzadko nie będzie doczekiwała się schłodzenia i przesmarowania. Dlatego odgrzewam to, bo szukam konkretnych rad co i z czym połączyć itp. Wiem, że w oplach istnieje problem z zamknięciem auta, które jeszcze chodzi (odliczane jest przez TT) Jakie TT polecacie, i czy ktoś służy radą w jego montażu do ZB.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Kacperuch, jest gość który ogarnął TT ale sie nie odzywa.sam chce w swoim dieslu to zamontowac i kilku innych kolegów.ale jeszcze sie dopytam jednego kumpla który się zna jak to żeby zagrało w naszych autach.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kacperuch pisze:Wiem kto będzie jeździł moim turbem i wiem, że często po dobrym pizgowaniu do samego końca
nie dawać auta i tyle, jak się nie ma poukładane w głowie to kupić mu/jej 1.3 LPG i po sprawie.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2016, 22:55 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kacperuch
no weź tu nie daj..rafant4011 pisze:Kacperuch pisze:Wiem kto będzie jeździł moim turbem i wiem, że często po dobrym pizgowaniu do samego końca![]()
![]()
nie dawać auta i tyle, jak się nie ma poukładane w głowie to kupić mu/jej 1.3 LPG i po sprawie.
bo później może być płacz...
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Nie potrzeba minut. Chyba, że ktoś uprawiał jazdę torową przez dłuższy czas. Po jeździe autostaradowej również o ile ktoś nie ma garażu przy autostradzie, ale podczas stania na bramkach schłodzi się turbina.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
-
wampir11111
Siemka tez myslalem o tym. Po kupnie Zoski turbine regenerowalem i gosc powiedzial ze nikt o nia niedbal
Sam jezdze dosyc ostro i denerwuje mnie czekanie i chlodzenie
Widzialem na you tubie ze matuja turbo timer HKS Type 1 i dziala 
Ostatnio zmieniony 02 lip 2016, 12:32 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.