1,9 CDTi elektroniki c.d.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
gackowo

#16 Post autor: gackowo »

Teraz przydałoby się pozostałe odczytać. Wg adamekg, który kiedyś wstawił kody to jakby cylinder i czujnik ciśnienia, ale ja nie wiem czy to dobrze odszyfrowałam
Lorry

#17 Post autor: Lorry »

Jak masz te 150KM i wg kicaja to są te listwy to trzeba popatrzeć jak tam kolektor dolotowy ( o tym bylo sporo na forum dział: Silnk (zacierające się klapy wirowe)
gackowo

#18 Post autor: gackowo »

no mam te 150 koni ale jest mały problem: ja nie jestem mechanik a w samochodzie to wiem gdzie się paliwo tankuje :D . Bez warsztatu ani rusz :cry:
Niemniej jednak cieszę się, że sama potrafiłam te błędy odczytać (tzn. dzięki Wam)
kicaj

#19 Post autor: kicaj »

gackowo, no to musisz sobie znalezc dobrego, zaufanego mechanika...
bo inaczej pojdziesz w koszta
zacznij od sprawdzenia nieszczelnosci w dolocie i od kolektora dolotowego z klapami...
gackowo

#20 Post autor: gackowo »

A teraz coś na rozbawienie w ten deszczowy tydzień: "znawca" stwierdził, że jak się świeci samochodzik z kluczykiem to na pewno jest problem z centralnym zamkiem i kluczem ;)
gackowo

#21 Post autor: gackowo »

na szczęście dla mnie (i dla innych) to nie mechanik tylko jak pisałam "znawca". A jak ktoś by z okolic Lublina znał dobrego machera od opelków to chętnie skorzystam z rad
gackowo

#22 Post autor: gackowo »

wow, dzięki
gackowo

#23 Post autor: gackowo »

łojojoj, coś na serwisie stwierdzili, że to coś tam od cząsteczek paliwa :shock:
Lorry

#24 Post autor: Lorry »

A nie przypadkiem od filtra cząstek stałych

Bo z cząsteczkami paliwa to jeszcze nikt nic nie przerabiał :D
kicaj

#25 Post autor: kicaj »

gackowo, dowiedz sie dokladnie co...
i jeszcze jedno zapychanie filtra DPF (co samo w sobie jest awaria) jest skutkiem jakiejs innej awarii...
gackowo

#26 Post autor: gackowo »

no tak to widać ten DPF. Kazali kupić kabel o numerze katalogowym 0862538 i powiedzieli, że kolektor ssący do ewentualnej wymiany.
gackowo

#27 Post autor: gackowo »

Ufffffff, ten przewód to póki co tylko 300 zł Gorzej jak to ten kolektor. Koszty mało śmieszne. Za całą wymianę (przy okazji rozrządy i inne) to około 5000 zł. Już nie wiem co robić. Sprzedać to-to czy reperować i spokojnie sobie jeździć :driver:
kicaj

#28 Post autor: kicaj »

co do kolektora - to mozna znalezc juz osoby ktore regeneruja... poszukaj. ja nie korzystalem ale widzialem tylko ogloszenia...
Anony Mous

#29 Post autor: Anony Mous »

Kolektora nie musisz kupować nowego.Regeneruje je kolega Jabolkg za ok 400zł plus wymiana ok 400-450 zł.Tutaj masz link do tematu :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ight=klapy .Kpl rozrząd z pompą wody kupisz na allegro za ok 500zł i wymienisz w dobrym nieautoryzowanym warsztacie za ok 150-200zł.Na wszystko nie wydasz połowy tej kwoty,którą wymieniłaś.
Anony Mous

#30 Post autor: Anony Mous »

P2075 Swirl Level Sensor Circuit Low Voltage B-024 to rzeczywiście będzie coś z czujnikem klap wirowych w kolektorze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”